Vázané koláče s povidly

Dopekli jsem povidla a proto je třeba ochutnat, jak se povedla. Švestky pečeme v troubě, trvá to několik hodin, ale chuťově jsou naprosto famózní. Před použitím do nich přidáváme na rozředění rum a sladíme moučkovým cukrem. Nepřidáváme žádné koření, tím bychom narušili chuť povidel, která krásně voní po švestkách. Rum se trochu vypeče, ale krásné aroma zůstane.

Suroviny – lžičku cukru a 2 kostičky droždí na kvásek, 500g polohrubé mouky, špetku soli, jestli máte neošetřenou citronovou kůru, tak trochu přidejte, 250g másla, 2 vejce. Na obalení moučkový cukr s vanilkou.

Postup – připravíme si kvásek a necháme vzejít. Máslo rozpustíme, přidáme ostatní suroviny a v míse vše promícháme. Pak těsto dáme na vál a propracujeme. Hladké nelepivé těsto hned zpracujeme, nenecháváme ho kynout. Vyvalujeme pláty, vykrajujeme čtverečky, plníme trochou povidel, protilehlé cípy spojujeme. Koláčky dáme na plech s papírem na pečení. Vložíme do trouby a upečeme. Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.Vázané koláče s povidly

Knedlo, zelo, vepřo

V sobotu vařil manžel, jako ostatně skoro každou. Neřekl mi, co připraví, ale bylo mi jasné, že to bude něco z jeho oblíbené české kuchyně. A protože ví, že já bůček moc nemusím, přidal do pekáče i kousek libového plecka.

Suroviny – vepřové maso – prorostlý bůček nebo krkovičku, sůl, pepř, kmín, cibuli. Na zelí potřebujete lahvičku sterilovaného zelí, sádlo, hladkou mouku, sůl, cukr, cibuli.

Postup – maso očistíme, necháme vcelku, je-li potřeba ovážeme provázkem, aby drželo tvar. Nasolíme, trochu opepříme a posypeme kmínem. Necháme chvíli odležet. Pak vložíme do pekáče, který si vymastíme sádlem a na dno rozložíme plátky cibule. Maso během pečení otáčíme a poléváme výpekem. Po upečení maso vyndáme, do výpeku můžeme přidat trochu mouky, přimícháme všechny opečené kousky z pekáče, promícháme a povaříme. Maso po upečení nekrájíme hned, necháme ho chvíli odpočinout a poté rozkrájíme na plátky.

Příprava zelí – na pánvi si rozehřejeme trochu sádla, přidáme nakrájené  2 cibule, asi 5 lžiček hladké mouky, trochu soli a společně opečeme dozlatova. Zelí si povaříme, potom do něj vmícháme cibulovou jíšku, povaříme, osolíme a podle chuti přidáme cukr.

Podáváme s houskovými knedlíky, jestli potřebujete recept, je napsaný v oddělení příloh. Knedlo, zelo, vepřo

Tvarohové řezy s marmeládou

Řezy jsou jednoduché a můžeme využít trochu řidší marmeládu. Vrchní těsto můžeme ochutit kakaem nebo rozehřátou čokoládou.

Suroviny na těsto – 2 hrnky hladké mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 hrnek mléka, půl hrnku cukru krupice,  2 vejce, 1 lžíce kakaa nebo kousek rozpuštěné čokolády, trochu mléka do tmavého těsta.

Suroviny na tvarohovou náplň – 500g tvarohu, 2 vejce, 2 vanilkové cukry, půl hrnku cukru krupice, 1 vanilkový pudinkový prášek, mléko

Na dokončení – tekutější marmeládu, tuhou naředíme rumem nebo ovocným likérem

Postup – smícháme mouku, prášek, vejce, cukr, mléko a vytvoříme hladké těsto. Víc než polovinu nalijeme do pekáče. Na světlé těsto nalijeme tvarohovou náplň, kterou vytvoříme smícháním všech surovin. Mléka dejte o trochu více, aby tvaroh krásně tekl a rozlil se po ploše. Na tvaroh rozmístíme lžící marmeládu, můžeme ji po povrchu opatrně rozlít. Zbytek světlého těsta rozmícháme s kakaem nebo čokoládou, přidáme trochu mléka, aby bylo těsto řidší. Potom ho nalijeme na marmeládu. Vložíme do trouby a upečeme. Tvarohové řezy s marmeládou

Topinky s lečem

Zbylo nám trochu leča, tak jsem ho navršila na opečené topinky a bylo to moc fajn.

Suroviny – lečo vytvoříme z rajčat, paprik, cibule, soli, pepře, vajíček. Dále potřebujeme chléb a česnek.

Postup – přípravu leča najdete na mých stránkách, ale jistě ho znáte. Krajíce chleba opečeme na oleji, poklademe lečem a posypeme plátky českého česneku. Chuť leča se změní a v kombinaci s toastem je to rychlá svačina nebo večeře. Topinky s lečem

Česnekové maso

Výhodou tohoto pokrmu je, že si jej můžeme připravit den dopředu. Naložíme do nálevu a pak již jenom opečeme. Množství česneku zvolíme podle naší chuti, ale mělo by ho být hodně.

Suroviny – kuřecí plátky, nejlépe z nohou, sůl, olej. Na marinádu – 6 lžic oleje, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce worčestru, 2 lžíce kremžské hořčice, 1 větší palička česneku, nejlépe českého.

Postup – maso si očistíme, zbavíme tuku, je-li tam. Osolíme a naložíme do marinády, kterou připravíme smícháním všech surovin. Necháme přikryté do druhého dne odležet a potom smažíme na oleji.Česnekové maso

Salát z květáku a brokolice

Je to jednoduchá příloha, podávala jsem ji studenou k šunkoflekům, ale salát se může  konzumovat i teplý, třeba k minutkovému masu.

Suroviny – květák, brokolice, cibule, rajčata, olivový olej, sůl, bílý pepř

Postup – květák i brokolici si rozebereme na růžičky, povaříme chvíli nad párou. Na pánvi opečeme nakrájenou cibuli, přidáme květák s brokolicí, chvíli orestujeme a okořeníme. Nakonec do salátu vmícháme měsíčky rajčat.Zeleninový salát

Pražma se zeleninou

Pražma královská, také se jí říká dorada, je moc dobrá rybka. Stačí ji jen opéci,není třeba ji zdlouhavě připravovat. Masíčko má skvostné, čím méně se koření, tím je lepší.

Suroviny – na osobu jedna pražma, váží kolem 300g, sůl, trochu bílého pepře a maličko papriky, olivový olej, zeleninovou směs

Postup – rybu opláchneme, vykrojíme páteř, pak už tam moc kostí není. Některé ojedinělé vytáhneme pinzetou. Trochu okořeníme, necháme chvilku odležet. Na zeleninovou přílohu jsem si tentokrát zvolila květák a brokolici. Rozebrala je malé růžičky, pad párou chvíli povařila a osolila. Opekla jsem je na troše oleje, vyndala a do pánve vložila filátka ryby. Orestovala  z obou stran a servírovala s opečenou zeleninou. Pražma se zeleninou

Kuřecí polévka

Polévky vaříme v teplejším počasí vyjímečně, občas masové vývary se zeleninou.Podobně dělám polévku hovězí, vepřovou nebo z drůbežího masa. Zeleninu, kterou přidávám, střídám podle toho, kterou mám k dispozici, ale nejvíce dávám přednost kořenové.

Suroviny – skelety kuřecí nebo hovězí přední s kostí, sůl, několik koleček nového koření, celého pepře, asi 2 bobkové listy, zeleninu na vaření – větší kousky kořenové zeleniny a asi 2 neoloupané cibule. Do uvařené polévky si připravíme zeleninu nastrouhanou nebo nakrájenou na nudličky. Chceme – li těstovinovou zavářku – pak nudličky, malé flíčky, písmenka…

Postup – kosti nebo maso omyjeme, větší kusy nasekáme na menší kousky a vložíme do většího hrnce. Zalijeme studenou vodou, přidáme koření a sůl, zeleninu a omytou, ale neloupanou cibuli. Přivedeme k varu a pěnu, která se vytvoří, sebereme a vyhodíme. Vaříme pomalu podle druhu masa 1,5 – 2 hodiny, ale můžeme i více, chuť polévky bude lepší.

Po uvaření polévku přecedíme, obereme maso z kostí a nakrájíme na drobné kostičky. Na másle si osmažíme zeleninu, můžeme přidat trochu hladké mouky, opečeme ji, přidáme do polévky a povaříme. Nemusíte zahušťovat moukou, ale zeleninu opékám, má pak lepší chuť. Vyvařenou zeleninu již zpátky do polévky nedávám, připravuji si směs zeleniny nové, přidám i jiné druhy, které mám doma. Přidáme nudličky a krátce povaříme. Můžeme dosolit, je-li třeba, nakonec vmícháme usekané bylinky, petrželku nebo pažitku.Kuřecí polévka

 

Šunkofleky

Tento pokrm někdy,když pospíchám, nezapékám, jen promíchám uvařené těstoviny s masem a po opečení na pánvi do něj zamíchám vajíčka a nechám je srazit. Zapečené jsou ale ještě o něco lepší.

Suroviny – těstoviny, nejlépe flíčky, uzené maso, větší cibuli, sádlo, sůl, pepř, vejce, smetanu na vaření nebo mléko, vejce

Postup – těstoviny uvaříme v osolené vodě a scedíme. Uzené maso povaříme, je-li potřeba, trochu vychladlé nakrájíme na kostičky. Cibuli pokrájíme na kostky a opečeme na sádle do růžova, přidáme kostičky masa a opečeme. Větší pekáč vymažeme sádlem, vložíme do něj těstoviny, cibuli s masem, zalijeme vejci rozšlehanými ve smetaně, osolíme, opepříme a ve vyhřáté troubě pečeme asi tak 30 minut, pak necháme pekáč v troubě ještě pár minut dojít. Při promíchávání je lepší, když jsou všechny suroviny teplé nebo vlažné, bude pokrm chuťově lepší. Šunkofleky