České tradiční lívance

Tradiční kynuté lívance, nedělám je v lívanečníku, protože manžel má rád křupavé okraje, které vznikají litím těsta na pánev. Kdo je chce mít pěkně kulaté, použije lívanečník.

Suroviny na těsto – 250g polohrubé mouky, špetku soli, půl litru mléka, 2 vejce, 2 lžíce rumu, 50g cukru krupice, 20g droždí

Suroviny na ozdobu – džem nebo marmeládu, ušlehanou smetanu, čerstvé ovoce, na smažení sádlo

Postup – z droždí uděláme kvásek a smícháním všech surovin vymícháme hladké těsto. Necháme asi půl hodiny vykynout. Potom lívance pomalu smažíme na pánvi po obou stranách. Potíráme a zdobíme podle naší chuti. Lze je také obalit v skořicovém cukru nebo polít javorovým sirupem. Jak kdo rád…České tradiční lívance

Vepřové maso dušené s mrkví

U nás oblíbené jídlo, mrkev nechávám jen chvilku podusit, aby byla trochu křupavá.

Suroviny – vepřové maso – plecko, kotlety, sůl, pepř, vývar, mrkev, hrubá mouka, sádlo, cibule

Postup – maso očistíme a nakrájíme na kostky, posolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme na kostičky a na sádle opečeme do růžova. Přidáme na ni maso a orestujeme, aby se zatáhlo. Až se opeče a uvolní trochu šťávy, zalijeme maso horkým vývarem nebo vodou. Dusíme do poloměkka. Mezitím si očistíme mrkve, nakrájíme na kolečka a přidáme k masu. Poprášíme moukou, promícháme a necháme společně dodusit. Vepřové maso dušené s mrkví

Listový pletený závin s jablky

Trochu složitější zabalení, ale hotový závin vypadá moc hezky.

Suroviny – plát listového těsta, strouhané piškoty, strouhaná jablka, cukr, mletá skořice, rozinky naložené v rumu, plátky mandlí nebo ořechů, vejce na potření

Postup – připravíme si plát listového těsta velikosti plechu. Naznačíme si třetiny, krajní rozkrájíme rádýlkem na stejně široké šikmé proužky. Na prostřední díl naskládáme  náplň. Nejprve díl těsta posypeme piškotami, přidáme jablka, cukr, skořici, rozinky a posypeme opět piškotami. Nyní závin uzavřeme, střídavě překládáme proužky z obou stran přes jablečnou náplň. Povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi nebo ořechy.Listový pletený závin s jablkyListový pletený závin s jablky

Perníkové muffiny

Rychlé, krásně provoněné perníkovým kořením.

Suroviny – 2 vejce, 1 hrnek cukru krupice, 200g zakysané smetany, půl hrnku oleje, 4 polévkové lžíce kakaa, 1,5 hrnku polohrubé mouky smíchané s 1 lžičkou kypřícího prášku do perníku, 1 lžičkou sody a 1 lžicí perníkového koření

Postup – smícháme všechny suroviny a vypracujeme jemné lité těsto. Nalijeme do papírových košíčků a ty vložíme do formy na muffiny. Upečeme, necháme vychladnout. Poté rozkrojíme a promažeme marmeládou. Pocukrujeme a podáváme. Perníkové muffiny

Uzeninový letní salát

Salát je výborný vychlazený, syn ho vozí na různé akce kamarádů, má vždy úspěch.

Suroviny – 1 kg kvalitních párků nebo špekáčků, 3 větší cibule, 3 velké sterilované okurky, 1 sklenička sterilované kapie

Suroviny na zálivku – 3 lžíce vinného bílého octa, 3 lžíce oleje, 3 lžíce worčestrové omáčky, 3 lžíce plnotučné hořčice, 3 lžíce ostrého kečupu

Postup – uzeninu nakrájíme na kolečka nebo jiné větší kousky, cibuli na proužky, okurky na kolečka. Na zálivku smícháme všechny suroviny, metličkou promícháme a spojíme. Vše promícháme a necháme, nejlépe do druhého dne, vychladit. Uzeninový salát

Zmrzlinový dort

Ideální k letnímu posezení. Měla jsem obavy, jak půjde krájet, jestli sušenkové dno nebude zlobit. Ale šlo to krásně. Zbytek jsem nakrájela na menší kousky a dala i s ušlehanou šlehačkou zpátky do mrazáku. Smetaně mráz neuškodil.

Suroviny – 250g suchých čokoládových sušenk, 70g másla, 3 druhy zmrzlin, šlehačka na ozdobu a čokoláda na posypání

Postup – sušenky rozdrtíme a s máslem propracujeme, až vznikne hmota, kterou natlačíme na dno dortové formy. Množství másla si upravíme podle toho, jaké sušenky použijeme. Zmrzliny necháme trochu povolit a potom je postupně vršíme do formy na sušenkové těsto. Podle možností jednotlivé vrstvy uhladíme. Zabalíme do folie a necháme v mrazáku zmrznout. Před podáváním projedeme nožem kolem boční strany formy, uvolníme ji a vyndáme. Potom uvolníme dno a přendáme na tác. Povrch dozdobíme, ostrým nožem nakrájíme a můžeme podávat.

Zmrzlinový dortZmrzlinový dort