Ovocný šlehačkový dort

Suroviny na korpus – 2 vejce, 80g cukru krupice, 80g polohrubé mouky, 2 lžice oleje

Suroviny na náplň – 800ml smetany na šlehání 40%, 100g čokolády 50%

Suroviny na dokončení – drobné ovoce – tento dort je naplněný malým vínem, které je bez peciček, můžeme zvolit i jiné ovoce. Cukrářské piškoty a kousek mašle na ozdobení.

Postup – korpus pečeme 3x. Nejprve ušleháme bílky, pak přisypeme cukr, potom žloutky, zašleháme olej a nakonec lehce vmícháme mouku. Postupně v dortové formě upečeme a necháme vychladnout.

Na čokoládovou náplň si den předem svaříme 400ml smetany, pak vmícháme nastrouhanou čokoládu a mícháme, až se rozpustí. Uložíme v chladu. Na potření jsem zvolila bílou šlehačku, 400ml jsem si také den předem svařila a uložila v ledničce. Druhý den jsem obě postupně vyšlehala. Čokoládou šlehačkou jsem spojovala jednotlivé pláty, natřela jsem vrstvu smetany, položila na ní po celé ploše kuličky vína a zatřela opět smetanou. Složený dort jsem po obvodu potřela neochucenou šlehačkou, poté i vrch dortu. Na boční strany jsem nalepila piškoty a po obvodu spojila mašlí. Na povrch dortu jsem vyskládala ovoce a přizdobila čokoládou.Ovocný šlehačkový dortOvocný šlehačkový dort

Špaldové hrudky

Zdravé mlsání, navíc velice rychlá příprava.

Suroviny – 1 vejce, 50g másla, 5 lžic javorového sirupu, 200g špaldových vloček, asi 40g strouhaných ořechů, 50g sušených brusinek

Postup – brusinky přepůlíme, ořechy nastrouháme. Máslo rozpustíme, když je vlahé, přimícháme k němu sirup, vejce, vločky, brusinky a podle hustoty těsta ořechy. V míse vše promícháme, lžičkou tvoříme hromádky na plech vyložený pečícím papírem a upečeme. Špaldové hrudky

Vlnkový tvarohový koláč

Koláč, který vypadá zajímavě, je sytý a zásluhou marmelády pikantní.

Suroviny na těsto – 2 vejce, 10 lžic cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový pudinkový prášek, 150ml oleje, 150ml mléka, asi 300g hladké mouky s 1 kypřícím práškem do pečiva

Suroviny na náplň – 500g měkkého tvarohu, 2 vanilkové cukry, 2 žloutky, cukr moučku podle chuti, trochu mléka

Suroviny na žmolenku – stejné množství cukru krupice, másla a hrubé mouky. Dále budeme potřebovat řidší marmeládu nebo džem.

Postup – popsané suroviny smícháme, postupujeme podle toho, jak jsou napsány. Zpracujeme hladké těsto, nalijeme ho na připravený plech a uhladíme. Na tvarohovou náplň smícháme suroviny, měla by být o něco řidší než klasická, kterou dáváme třeba do buchet. Lžící ji klademe do řádků na těsto a opět urovnáme po celé ploše. Na tvaroh lijeme lžící do řádků marmeládu a pak to celé posypeme žmolenkou. Upečeme, jednotlivé vrstvy se pečením prolnou.Vlnkový tvarohový koláčVlnkový tvarohový koláč

Dort s meruňkovou náplní a čokoládovou polevou

Varianta na sachrův dort. Místo meruňkové marmelády jsem udělala z meruněk náplň.

Suroviny – upečeme si dva pláty korpusu s přídavkem kakaa. Na náplň si připravíme asi 600g meruněk, 250g cukru krupice, 1 želatinový ztužovač. Na polevu budeme potřebovat 100g čokolády, 50g cukru moučky, 100ml smetany na šlehání, 30g másla.

Postup – meruňky umyjeme, vypeckujeme a nakrájíme nebo rozmixujeme. Cukr upálíme v hlubší pánvi na karamel, zalijeme trochou horké vody a přidáme meruňky. Opatrně mícháme a necháme karamel rozvařit. Po spojení všech surovin odstavíme, aby hmota  vychladla. Do ztužovače přimícháme trochu teplé vody a smícháme s meruňkovou hmotou. Do dortové formy vložíme jeden díl korpusu, nalijeme na něj meruňkovou náplň a přiložíme druhý korpus. Dáme do ledničky ztuhnout.

Na polevu ohřejeme smetanu, přidáme nalámanou čokoládu a po spojení přimícháme kousek másla. Korpus vyndáme z formy, položíme na tác a polijeme čokoládou. Můžeme přizdobit ušlehanou smetanou.Dort s meruňkovou náplní a čokoládovou polevou

Zeleninové lečo

Tradiční letní jídlo. Když  potřebuji mít druhý den rychle uvařeno, nakrájím si všechny suroviny do mísy, nechám přikryté do druhého dne a pak vše na oleji podusím. Rozdíl v chuti není žádný.

Suroviny – rajčata, papriky, cibule, olej, sůl, pepř, dobré špekáčky nebo jiný měkký salám, vejce

Postup – zeleninu nakrájíme, cibuli opečeme na oleji do zlatova, přidáme papriku, rajčata a bez podlévání dusíme. Nakrájíme si na kostičky uzeninu a přidáme ji k zelenině. Podusíme, okořeníme, nakonec zalijeme rozkvedlanými vajíčky a vše promícháme, prohřejeme a podáváme. Zeleninové lečo

Rychlý koláč s ovocem

Rychlovka, můžeme použít různé ovoce.

Suroviny – 1 vejce, půl hrnku cukru krupice, 1 vanilkový cukr, půl hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 2 hrnky hladké mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, ovoce, na žmolenku – hrubou mouku, kousek másla a cukr

Postup – všechny suroviny postupně smícháme, postupujeme jak jsou uvedeny v úvodu. Vypracujeme hladké těsto, nalijeme ho do velkého pekáče, který jsme si vymazali a vysypali moukou. Na těsto poklademe ovoce, které máme k dispozici a posypeme žmolenkou. Upečeme a můžeme pocukrovat.Rychlý ovocný koláčRychlý ovocný koláč

Sádlo se škvarky a měsíčkový krém

Výborné domácí sádlo, které lze použít na namazání chleba, ale i při vaření a dokonce ho využijete při přípravě léčivých krémů.

Suroviny .- vepřové sádlo, sůl, kmín

Postup – sádlo nakrájíme na malé kostičky, na pánvi podlejeme trochou vody, přidáme kmín, sůl a pomalu smažíme, aby se z kostiček vypeklo sádlo. Když škvarečky začnou zlátnout, přidáme teplotu a do zlatova osmažíme. Vypneme, necháme dojít a potom slejeme do nádoby. Když bychom chtěli sádlo čisté bez škvarků, třeba pod maso nebo na smažení, musíme ho přecedit  a uložíme si ho zvlášť. Škvarky poté použijeme na pomazánku, do těsta, či k pokrmům z brambor na dochucení.

Takto připravené sádlo, zbavené škvarků, používám i při přípravě krémů. Nedávám ale žádné koření ani sůl. Je lepší syrové sádlo umlít, více sádla se vypeče. Většinou si dělám krém z měsíčku lékařského a používám ho na kožní problémy.

Do čistého sádla vložím několik pokrájených květů měsíčku, nechám prohřát a odložím do druhého dne. Potom znovu zahřeji a nechám chvíli v teple postát. Pak přecedím do malých nádobek a uložím do ledničky. Používám květy čerstvé i sušené, vyrábím si ji několikrát do roka. Kožní lékař, ke kterému občas chodím, říkal, že takto připravená mast je lepší než přípravky kupované v lékárně. Výroba není složitá, můžete si ji vyzkoušet udělat, výsledná mast je podle lékaře v bio kvalitě. Škvařené sádlo

Pomazánka z vařeného masa

Takto chutně využijete zbylé maso, ať už pečené nebo vařené.

Suroviny – vařené nebo pečené maso, kyselé okurky, cibule, pažitka, majolka, sůl, pepř, plnotučná hořčice

Postup – maso, cibuli a okurky nakrájíme na drobné kostičky. Pažitku nasekáme, vše smícháme, osolíme, opepříme, vmícháme trochu plnotučné hořčice a podle potřeby majolku. Pomazánka z vařeného masa