Hovězí á la ptáček

Když máme chuť na ptáčky a nemám po ruce plátky masa, které by se daly zabalit, dělávám tento recept. Chuťově je to stejné, možná ještě lepší.

Suroviny – hovězí maso, sůl, pepř, slanina, uzená klobása, cibule, kyselé okurky, smetana, jíška, sádlo, vývar

Postup – maso si očistíme, nakrájíme na plátky nebo kostičky. Osolíme a opepříme, na tuku rychle orestujeme a odložíme. Potom do rozpáleného tuku vhodíme kostičky slaniny a cibule, opečeme společně do zlatova. Poté přidáme kolečka klobásy, plátky kyselé okurky, maso, zalijeme vývarem nebo vodou. Osolíme a dusíme, až je maso měkké. Vyndáme ho, omáčku zahustíme studenou jíškou a povaříme. Dochutíme, přilijeme smetanu a ještě trochu prohřejeme. Podáváme s rýží nebo houskovými knedlíky.Hovězí á la ptáček

Bublanina s meruňkami

Rychlý ovocný moučník, použitý třtinový cukr v kombinaci se špaldovou moukou příjemně doplňuje chuť meruněk.

Suroviny – 2 vejce, 100g třtinového cukru, 100ml oleje, 200g zakysané smetany, 200g špaldové mouky, půl kypřícího prášku do pečiva, suroviny na žmolenku – 50g másla, 50g mouky a 50g třtinového cukru

Postup – vejce smícháme s cukrem, přidáme smetanu, olej a mouku promíchanou s kypřícím práškem. Nalijeme do kulaté menší formy, poklademe ovocem, posypeme žmolenkou a upečeme. Použít můžeme i jiné druhy ovoce nebo smíchat několik druhů, podle toho, co nám dozrává na zahradě.Bublanina s meruňkami

Vepřový řízek a brambory

Nejoblíbenější jídlo mého muže, má je rád z krkovičky. Kdysi dávno se mi stávalo, že mi občas při smažení spadl kousek obalu. Pak jsem někde vyčetla, že na vině je hladká mouka. Vyměnila jsem ji za polohrubou podle tehdejší rady a bylo po problému. Obal krásně drží.

Suroviny – vepřová krkovička, popřípadě kýta, sůl, pepř, vejce, polohrubá mouka, strouhanka, sádlo, máslo, libeček

Postup – maso očistíme, nakrájíme na plátky, lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Obalíme v mouce, vajíčku a strouhance. Osmažíme na sádle, před podáváním necháme chvilnku odležet. Brambory očistíme, uvaříme, posypeme petrželkou a omastíme trochou másla. Při vaření přidáme snítku libečku.Vepřový řízek a brambory

Listové šátečky s ořechovou náplní

Uvařená ořechová náplň zaručí delší trvanlivost. Můžeme naplnit i makovou náplní.

Suroviny – pláty listového těsta, na potření 1 vejce, několik rozinek naložených v rumu

Na náplň – 200ml mléka, 100g cukru krupice, 30g medu, 1 vanilkový cukr, 200g nastrouhaných ořechů, lžička skořice, 2 lžíce rumu, nastrouhané dětské piškoty

Postup – na náplň si svaříme mléko, vanilkový cukr a cukr krupici. Přidáme med a ořechy,  promícháme a chvilinku povaříme. Dochutíme skořicí a rumem a máme-li náplň řídkou, přidáme piškoty a necháme vychladnout. Pláty těsta nakrájíme na čtverečky, do středu dáme trochu náplně, protilehlé rohy spojíme a přimáčkneme. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a na spoje klademe rozinky. Poté upečeme a pocukrujeme.P7291178Listové šátečky s oříškovou náplní

Dvoubarevný koláč s meruňkami

Hezká struktura koláče, je dobrý i s broskvemi nebo nektarinkami.

Suroviny – 2 vejce, půl hrnku oleje, 1,5 hrnku cukru krupice, 2 hrnky mléka, 2,5 hrnku polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 lžíce kakaa, meruňky

Postup – v míse smícháme vejce s cukrem, olejem a mlékem, přidáme mouku s práškem a zpracujeme hladké těsto. Polovinu těsta si přendáme do jiné mísy, obarvíme ji kakaem a nalijeme na velký plech, který jsme si připravili.Dáme na 10 minut zapéci. Potom na předpečené tmavé těsto narovnáme meruňky, které omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Na ně nalijeme po celé ploše světlé těsto a dáme do trouby dopéci.

Zdroj – maminčiny recepty Dvoubarevný koláč s meruňkamiDvoubarevný koláč s meruňkami

Bábovka s oříšky a čokoládou

Bábovka, která vydrží dlouho vláčná.

Suroviny – 2 vejce, 150g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový pudinkový prášek, 1 kypřící prášek do pečiva, 100ml oleje, 200 ml mléka, asi 150g  hladké mouky, 50g nasekaných ořechů, 50g nahrubo nastrouhané čokolády

Postup – v míse smícháme vejce, oba cukry, pudinkový prášek, pak přidáme olej a mléko, promícháme a vsypeme všechny sypké suroviny. Vypracujeme polotekuté těsto, vlijeme do formy a pozvolna upečeme.Bábovka  s oříšky a čokoládouBábovka s oříšky a čokoládou

Kynuté buchty tvarohové

Klasické české buchty, lze plnit různými náplněmi.

Suroviny – 500g polohrubé mouky, 40g droždí, 100g cukru krupice, 1 vejce, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, špetka soli, mléko, 100g másla, olej a náplň do buchet, moučkový cukr na dokončení

Postup – připravíme si kvásek – smícháme droždí, trochu cukru, mouky a teplého mléka na kašičku a necháme vykynout. Máslo si rozpustíme, necháme trochu zchladnout. Prosátou mouku smícháme s vanilkou a solí. Ve vlažném mléce rozkvedláme vejce a žloutek, přidáme máslo a společně s kváskem vlijeme k mouce a zpracujeme vláčné, nelepivé těsto. Chvíli propracujeme až budou vznikat bublinky a nebude se nám těsto lepit. Potom povrch poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme hodinku vykynout.

Připravíme si náplň – smícháme 2 kostky tvarohu, 2 vanilkové cukry, moučkový cukr podle chuti a 2 žloutky. 100g rozinek propláchneme teplou vodou a namočíme do rumu.Před plněním je scedíme a vkládáme je k náplni při tvoření buchet.

Vykynuté těsto na vále rozkrájíme na stejné kousky, rukou lehce roztlačíme na placičku, naplníme náplní a spojíme. Vytvarujeme a vkládáme  na plech, do kterého si nalijeme o trochu více oleje. Vnitřek plechu jím vytřeme a každou buchtu ze všech stran tukem omašlujeme. Skládáme vedle sebe, netlačíme je moc k sobě, aby mohly ještě nakynout. Necháme asi čtvrt hodinky kynout, vložíme do trouby a upečeme. Po upečení ještě teplé buchty překlopíme na druhý plech nebo nějakou jinou podložku a poté pocukrujeme. Spodní část buchty se dostane nahoru a spolu s moučkovým cukrem se vytvoří moc dobrá krustička.

Buchty můžeme plnit i jinou náplní nebo i ovocem, například švestkami.

Kynuté buchty

Sekaná pečeně

Tradiční pokrm, přidávám do něj hodně zelených bylinek.

Suroviny – 1 kg mletého masa, nejlépe směs hovězího a vepřového, 2 rohlíky, trochu mléka, sůl, pepř, petrželku nebo pažitku, 2 vejce, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 100g slaniny, majoránku

Postup – maso si umelu, rohlíky nakrájím na kostky a namočím do mléka. Cibuli a slaninu nakrájím na kostičky, česnek utřu se solí. Zelené bylinky nasekám najemno. Když si maso melu doma, mám ho umleté najemno. Přimíchám do něj půl hrnku studené vody, sůl a pepř a propracuji. Pak přidám cibuli, slaninu, vejce, bylinky, česnek a vymačkané rohlíky a v ruce rozemnutou majoránku.  Vymíchám, na pánvi opeču placičku na zkoušku, podle její chuti dochutím.Když peču sekanou z kupovaného masa od řezníka, ještě ho doma jednou umelu a současně přidávám studenou vodu, asi půl hrnku.  Z hotového masového těsta vypracuji dvě šišky, přitom s těstem několikrát plácnu do podložku a tím ho zbavím vzduchu. Zdá se mi pak sekaná lepší, nedrolí se. Dám do pekáče, trochu podleji vodou a zvolna upeču.Sekaná pečeně

Brusinkové řezy

Zdravý, rychlý moučník. Kdo nerad brusinky, může použít rozinky. Ale už to nebude ono…

Suroviny – 1 hrnek polohrubé mouky, půl kypřícího prášku do pečiva, půl hrnku cukru, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, půl hrnku smetany na šlehání, 100g sušených brusinek, 50g drcených ořechů

Postup – všechny suroviny smícháme, nejprve vejce s cukrem a vanilkou a vlijeme šlehačku. Prosátou mouku smícháme s kypřícím práškem, přidáme ořechy a brusinky a pěkně spolu zamícháme.Upečeme v menším pekáčku nebo formě. Na velký plech pečeme z dvojnásobné dávky.

Brusinkové řezy