Vařené brambory s tvarohem a petrželkou

Brambory s tvarohem vaříme pouze na jaře, když si je nakopeme na zahrádce. Právě kvůli tomuto jídlu si jich několik keřířků pěstujeme.

Suroviny – nové brambory, máslo, listová petrželka, sůl, tvrdý tvaroh, libeček

Postup – nové brambory, čím menší, tím lepší, oškrábeme, uvaříme v osolené vodě, přidáme trochu kmínu a snítku libečku. Tvaroh jemně nastrouháme. Listy petrželky, ne kadeřavé, omyjeme, zbavíme stonků a najemno nasekáme. Máslo opatrně rozpustíme a petrželku do něj vmícháme. Uvařené brambory osolíme podle chuti, posypeme tvarohem a přelijeme máslem s petrželkou. Podáváme se zeleninovým salátem.

Vařené brambory s tvarohem

Špaldový ovocný koláč

Zdravější varianta ovocného koláče, lze ho  samozřejmě upéci i z pšeničné mouky a bílého cukru, ale chuť špaldové mouky a třtinového cukru v kombinaci s ovocem je mňamozní. U nás okamžitě zmizel…

Suroviny – 170g špaldové mouky, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 3 vejce, 80g třtinového cukru, 100g másla, drobné ovoce – maliny, jahody, borůvky …

Žmolenka – 50g třtinového cukru, 70g špaldové mouky, 50g másla

Postup – nejprve si připravíme propracováním všech surovin žmolenku. Poté vymažeme nebo vystříkáme kulatou menší formu. Na těsto si utřeme žloutky s cukrem, přidáme rozpuštěné zchladlé máslo. Ušleháme si z bílků pevný sníh, mouku smícháme s kypřícím práškem. Do žloutkové směsi vmícháváme střídavě mouku a asi dvě třetiny ušlehaného sněhu. Do promíchané hmoty nakonec lehce vmícháme zbytek bílků. Nalijeme do formy, poklademe ovocem a žmolenkou. Zvolna upečeme.

Špaldový ovocný koláč

Kynuté ovocné knedlíky

Naše nejoblíbenější ovocné knedlíky. Dají se i dobře zamrazit, při skládání do krabiček je odděluji folií, aby se neslepily a mohla jsem je lehce odebírat podle potřeby.

Suroviny – 500g hrubé mouky, 50g cukru krupice, 20g droždí, 1 vejce, špetku soli, mléko. Na dokončení tvaroh nebo mák či perník, cukr, máslo

Postup – nejprve si připravíme kvásek – vlažným mlékem rozmělníme droždí, přidáme trochu mouky a cukru a necháme vzejít. Prosátou mouku smícháme s cukrem, vejcem, kváskem, solí a vypracujeme těsto. Necháme asi 45 minut kynout. Mezitím si připravíme ovoce, vypeckujeme nebo pokrájíme, je-li potřeba. Vykynuté těsto nakrájíme na stejné díly, já většinou na 16 kousků, rukou roztáhneme na placičku, naplníme ovocem, spojíme a zakulatíme. Necháme ještě chvilku kynout a vaříme v osolené vodě asi 8 minut. Vařím je po 8 ve větším hrnci, protože vařením nabudou. Můžete udělat větší knedlíky, neboli blbouni, a ty musíte povařit déle. U menších si naopak dobu vaření zkraťte. Na vyzkoušení, zda jsou knedlíky uvařeny, si jeden vyndejte a vidličkami u spoje opatrně roztrhněte. Nevidíte-li syrové těsto, můžete knedlíky vytáhnout a vidličkami trochu otevřít, aby mohla unikat pára.

Podáváme dle našich zvyklostí sypané tvarohem, perníkem, mákem, cukrem, poléváme rozpuštěným máslem. Taky záleží na druhu použitého ovoce, švestky a podobné ovoce máme rádi s mákem, jablka sypu trochu skořicí a perníkem, jahody a maliny tvarohem, meruňky také tvarohem, ale i perníkem. Někdo přidává i ušlehanou smetanu, ale to už mi připadá hodně luxusní a hlavně hodně tučné, ale jistě dobré.Kynuté ovocné knedlíky

Kynuté ovocné knedlíky

Kynutý ovocný koláč

Klasika, můžeme použít různé druhy ovoce, které vždy posypeme žmolenkou, která zachytí šťávu z ovoce a současně ho osladí, některé ovoce bývá trochu kyselejší.

Suroviny na dva velké plechy – 600g polohrubé mouky, 100g cukru krupice, 100g másla, 40g droždí, 1 vanilkový cukr, špetku soli, 2 žloutky, mléko podle potřeby

Žmolenka – stejné množství másla, hrubé mouky, cukru, je – li ovoce kyselejší, přidáme o trochu více cukru

Postup – nejprve si připravíme kvásek – vymícháme ho z droždí, cukru, mouky a teplého mléka. Necháme vzejít a přidáme do mísy k prosáté mouce, cukru, vanilce, rozpuštěnému tuku, žloutkům a  soli. Podle potřeby přidáme vlažné mléko a propracujeme těsto. Necháme hodinku vykynout. Mezitím si připravíme ovoce, vypeckujeme nebo větší pokrájíme. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části, rukou ho jemně roztlačíme na vymazané plechy. Poklademe ovocem, dáváme dužinu na povrch, slupka zachytí šťávu při pečení. Posypeme žmolenkou a necháme ještě asi 10 minut kynout. Potom upečeme.

Kynutý ovocný koláč

Maková bábovka

Mák a špaldová mouka se doplňují a vytvářejí výbornou chuť, navíc je tato bábovka zdravější, obsahuje mnoho prospěšných látek.

Suroviny – 2 hrnky špaldové mouky, půl hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek umletého máku, 1 hrnek třtinového cukru, 1 hrnek mléka, půl hrnku slunečnicového nebo řepkového oleje, 1 vanilkový cukr, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 vejce

Postup – bábovkovou formu si vystříkáme olejem nebo vytřeme a vysypeme moukou. Všechny suché suroviny smícháme v míse, přidáme vejce, olej a mléko podle potřeby, aby těsto mělo správnou konzistenci. Řádně promícháme, nalijeme do formy a pozvolna upečeme.

inspirace – zdravé recepty.cz

Maková bábovka

Listový tvarohový koláč s ovocem

Použijte jen tvaroh v kostce, v kelímku je moc tekutý, náplní by vám propadalo ovoce.Lze použít všechny drobné druhy.

Suroviny – plát listového těsta, 250g tvarohu v kostce, 1 vanilkový cukr, asi 50g cukru moučky, 1 vejce, drobné ovoce

Postup – menší pekáček nebo jinou formu si vymažeme nebo vystříkáme olejem a vyložíme plátem listového těsta. Tvaroh smícháme s vanilkovým cukrem a moučkou podle chuti, vmícháme žloutek a jestli máme tvaroh moc hustý, kápneme trochu mléka. Bílek ušleháme a pevný sníh lehce promícháme s tvarohem. Nalijeme na listové těsto, poklademe drobným ovocem a upečeme.

Listový tvarohový koláč

Malinové růžičky

Letní moučníček, který potěší hlavně děti.

Suroviny – 200g másla, 150g cukru krupice, 4 vejce, 300g polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 1 kypřící prášek do pečiva, špetku soli, trochu mléka, 250g tučného tvarohu ve vaničce, asi 200g malin

Postup – utřeme změklé máslo, tvaroh, cukr a vanilkový cukr. Potom přidáme žloutky a vmícháme směs mouky a kypřícího prášku. Hustotu upravíme mlékem a nakonec do těsta lehce zabalíme  ušlehaný sníh se špetkou soli.  Do hotového vsypeme očištěné maliny. Těsto vkládáme lžící do papírových košíčků nebo silikonových formiček, plníme je do dvou třetin a upečeme do růžova.

Do těsta můžeme zamíchat i jiné ovoce, například jahody, ostružiny, rybíz, angrešt, nebo jiné naše oblíbené ovoce. Větší druhy nakrájíme na drobné kostičky. Podáváme obložené ovocem.

Malinové růžičky

Pečený květák v sýrovém těstíčku

Jednodušší úprava než klasické obalování a smažení na pánvi. Navíc trochu dietnější, přece jenom obsahuje méně tuku.

Suroviny – květák, 100ml mléka, 2 vejce, 150g goudy, 100g polohrubé mouky, sůl, pepř, 50g másla

Postup – květák rozebereme na růžičky a vložíme do vařící osolené vody a bez pokličky chvíli povaříme. Vyjmeme a necháme okapat. Na těstíčko smícháme žloutky s mlékem, moukou a nastrouhaným sýrem. Podle chuti ososíme, opepříme a nakonec do těstíčka vmícháme ušlehané bílky. Růžičky květáku obalíme v těstíčku a narovnáme do pekáčku, který vytřeme máslem. Na povrch poklademe slabé plátky másla a zapečeme v troubě, asi 30minut. Přidáme zelené bylinky a zeleninovou přílohu nebo salát.

Pečený květák v sýrovém těstíčku