Bramborová kolečka s náplní

Peču je často na rodinné sešlosti, hlavně když připravuji bramborový salát. Počítám s tím a uvařím o pár brambor víc a pak je zpracuji na toto vynikající slané pečivo.

Suroviny – 250g vařených brambor, 250g másla, 250g hladké mouky, lžičku soli

Náplň s nivou – 100g másla, 150g nivy, trochu smetany 12% nebo mléka

Náplň česneková – 200g taveného smetanového sýra, 2 lžíce majolky, trochu mléka nebo smetany, česnek, sůl

Na dokončení – vejce a různá semínka na posypání

Postup – brambory uvaříme ve slupce a vychladlé oloupeme a nastrouháme . Na vále zpracujeme těsto ze všech surovin a hned vykrajujeme trochu větší kolečka. Polovinu koleček potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme semínky. Pečeme na pečícím papíru, nemícháme kolečka ozdobená s těmi, které máme pouze vykrájené. Studená kolečka spojujeme náplní podle chuti.

Náplň s nivou – změklé máslo utřeme s jemně nastrouhaným sýrem a zjemníme smetanou nebo mlékem

Náplň česneková – sýry rozetřeme, přidáme trochu majolky, podle potřeby mléko nebo smetanu, utřený česnek a trochu soli Bramborová kolečka s náplní

 

Pečené ražniči

Rychlé, nezdržuji se propícháváním  surovin na špejle, brzy i upečené. Když se pospíchá, ideální.

Suroviny – libové vepřové maso z plece nebo kýty, cibuli, červenou a žlutou papriku, slaninu nebo uzené maso, sůl, pepř, grilovací koření, slunečnicový olej

Postup – v oleji promícháme trochu grilovacího koření,  očistíme maso a nakrájíme na větší kostky, cibuli nakrájíme na kolečka, papriky na proužky, uzené na kostky. Maso osolíme a opepříme, promícháme s ochuceným olejem a necháme chvíli odležet. Pekáč vyložíme pečícím papírem a vložíme všechny připravené suroviny, promícháme je a upečeme v troubě. Pečené ražniči

Rohlíčky s povidly

Rohlíčky jsou sice tučňější, ale mají dlouhou trvanlivost, dají se upéci i jako vánoční pečivo, jen se musí naplnit povidly nebo marmeládou.

Suroviny – 500g hladké mouky, 250ml smetany na šlehání 30%, 300g másla, povidla a na ochucení moučkový cukr, skořici, rum, vanilku nebo vanilkový cukr

Postup – mouku prosijeme, přidáme smetanu a změklé máslo a zpracujeme vláčné těsto. Nemusíme nechávat odpočívat, hned můžeme začít tvořit rohlíčky. Připravíme si náplň, podle chuti umícháme povidla. Těsto rozdělíme na čtyři díly, z každého dílu vyválíme kruh, velikost volíme podle toho, jak velké chceme mít rohlíčky. Kruh zarovnáme podle pokličky a rádýlkem nakrájíme osm výsečí. Na šírší stranu trojúhelníčku dáme trochu náplně a stočíme směrem k užšímu konci a zahneme do tvaru rohlíčku. Skládáme na plech s pečícím papírem a pečeme pomalu asi 20 minut. Teplé obalujeme v moučkovém cukru s pravou vanilkou nebo s vanilkovým cukrem.

Rohlíčky můžeme plnit i ořechovou nebo makovou náplní. Nedoporučuji tvarohovou, připadá mi málo výrazná, k tomuto těstu se moc nehodí. Rohlíčky jsou i trvanlivé, lze je použít i jako vánoční pečivo, pokud zvolíme menší velikost cukroví. Rohlíčky s povidly

Pečená játra

Dobu pečení si upravte podle druhu jater, kuřecí budou hotová dříve. Místo cibule dávám i pórek.

Suroviny – 500g kuřecích nebo vepřových jater, 2 větší cibule, bobkový list, sůl, mletý pepř, trochu oleje, asi 2 lžíce polohrubé mouky

Postup – játra očistíme a nakrájíme na nudličky, cibuli  na kolečka. Játra opepříme, přidáme cibuli, bobkový list a trochu oleje. Promícháme a dáme do pekáčku, přikryjeme alobalem a pečeme v troubě asi 20 minut. Poté alobal odstraníme, ochutnáme, zda jsou játra měkká, když ano, poprášíme je moukou, osolíme podle chuti a ještě chvíli pečeme. Nakonec posypeme zelenou cibulkou nebo pažitkou. P5260932