Roláda s jablky

Tato roláda se peče současně s náplní, jablka lehce zkaramelizují a dodají zákusku příjemnou chuť.

Suroviny – 6 vajec, 140g cukru krupice, 80g hladké mouky, 3 větší jablka, cukr, skořice

Postup – plech na pečení vyložíme pečícím papírem. Jablka omyjeme, vykrájíme jádřince a nastrouháme na větší kousky. Neloupeme, při strouhání nám zůstane slupka v ruce. Nasypeme připravená jablka na plech, srovnáme,pocukrujeme, posypeme skořící. Nyní při stálém šlehání vytvoříme piškot. Nejprve bílky, pak cukr a po jednom žloutky. Nakonec lehce vmícháme mouku, těsto nalijeme na připravená jablka a dáme upéci. Po upečení povrch piškotu přikryjeme archem pečícího papíru,  překlopíme piškot na jiný plech nebo jinou vhodnou podložku a srolujeme roládu. Jablka se nám dostanou do vnitřku rolády. Necháme vychladnout a cukrujeme.Jablečná roláda

Vaječný řízek

Jednoduché, rychlé, ideální se zeleninovým salátem.

Suroviny – 1 vejce, lžíce strouhanky, sůl, olej

Postup – vajíčko v hrnku rozkvedláme, přidáme sůl, strouhanku a promícháme. Na pávni rozehřejeme olej a vejce do něj vložíme. Srovnáme do tvaru a velikosti plátku chleba a z obou stran opečeme. Většinou podáváme na krajíci chleba, pomazaného hořčicí a zeleninovou oblohou.

Vaječný řízek

Šachovnicové řezy

Řezy jsou skládány do tvaru šachovnice a plněny šlehačkou. Můžeme je naplnit i některým dortovým krémem.

Suroviny na piškot  světlý -120g čokolády bílé, 120ml smetany ke šlehání, 120ml mléka, 120g másla, 150g cukru krupice, 3 vejce, 220g hladké mouky, 1 kypřící prášek do pečiva

Suroviny na piškot tmavý – 120g čokolády hořké, 120ml smetany ke šlehání, 120ml mléka, 120g másla, 150g cukru krupice, 3 vejce, 220g hladké mouky, 1 kypřící prášek do pečiva

Suroviny na krém – 250g smetany ke šlehání 30%, 250g cukru moučky, 2 žloutky, 50g kakaa, 400g másla

Postup na piškot – máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky, rozehřátou a zchladlou čokoládu, smetanu, mléko, prosátou mouku s práškem do pečiva a nakonec lehce vmícháme ušlehaný tuhý sníh z bílků. Upečeme jeden plát piškotu světlý a jeden plát tmavý.

Postup na krém – ve vodní lázni šleháme do zhoustnutí smetanu, cukr, žloutky a prosáté kakao. Pěna má být hustá a teplá. Potom ji přendáme do skleněné misky, zakryjeme a uložíme do chladničky nejméně do druhého dne. Před přípravou krému necháme pěnu nahřát na pokojovou teplotu. Změklé máslo vyšleháme a po lžicích přidáváme čokoládovou hmotu.

Vytvoření šachovnice – oba pláty rozdělíme na pruhy silné asi 3 cm. Pruhy sestavíme střídavě, jedno patro bude mít tři pruhy. Na boky pruhů natíráme krém a spojujeme je k sobě. Když spojíme první tři pruhy, natřeme povrch krémem a skládáme druhé patro. Pruhy pokládáme opačně, na světlý pásek dáme tmavý , na tmavý světlý. Spojíme k sobě, povrch opět potřeme krémem. Na třetím patře opět obrátíme barvy pásků a spojíme krémem. Takto vytvoříme dva kusy řezů, každé bude mít tři patra a na každém patře budou tři kusy pruhů spojené krémem. Povrch celých řezů potřeme krémem a celé je polijeme čokoládovou polevou. Zdobíme krémem.

Šachovnicové řezy Šachovnicové řezy

Amolety s ovocem

Rychlovka, plníme tvarohem, ovocem, ale také pouze marmeládou.

Suroviny – 1 litr mléka, 4 vejce, špetka soli, 400g hladké mouky, 2 lžičky cukru

Na plnění – 250g tvarohu, cukr podle chuti, vanilkový cukr, mléko, ovoce

Postup – v mléce rozkvedláme vajíčka, přidáme ostatní suroviny a zaděláme hladké těsto. Smažíme postupně amolety a plníme je ochuceným tvarohem a ovocem.

Amolety s ovocem

Polníčkový salát s rajčaty

Dělám ho hlavně na jaře, kdy mám čerstvé listy polníčku. Někdy použiji i špenátové listy nebo zkombinuji se salátovými.

Suroviny – listy polníčku, rajčata, plátky tvrdého sýru, olivový olej, vinný ocet, sůl, cukr

Postup – listy polníčku očistíme, opláchneme, osušíme. Rajčata nakrájíme na čtvrtky a sýr na kostičky. Zálivku vytvoříme smícháním asi lžíce oleje, octa, přidáme sůl a cukr a promícháme. Zálivkou zalijeme připravené suroviny na salát a podáváme.

Polníčkový salát s rajčaty

 

Vajíčkový salát s rajčaty

Výborné letní jídlo, důležité je, aby byla dobrá rajčata. V zimě tento salát z rychlených  nedělám, není moc dobrý.

Suroviny – 4 vejce, 4 větší rajčata, 200g šunkového  salámu, 1 větší cibule, majolka nebo jogurt, sůl, bílý pepř

Postup – vejce uvaříme natvrdo a nakrájíme na kostky. Rajčata omyjeme a osušíme a rozkrájíme na měsíčky, salám na kostičky a cibuli na překrojíme na půlku a potom nakrájíme plátky, které rukou rozdělíme. Všechny suroviny dáme do mísy a spojíme majolkou, okořeníme a necháme chvíli rozležet v chladu.

Vajíčkový salát s rajčaty

Pudinkový ovocný koláč

U nás naprostá jednička mezi litými koláči. Je velice rychlý, výtečně chutná, lze ho neustále obměňovat nejenom použitým ovocem, ale je výborný i s tvarohovou náplní doplněnou žmolenkou nebo makovou či ořechovou náplní.

Suroviny na těsto – 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový pudink, 150g cukru krupice, 130ml oleje, 130ml mléka, 300g hladké mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 500g tvarohu ve vaničce, do něj 2 vanilkové cukry a cukr moučku podle chuti

Suroviny na žmolenku – 100g másla, 150g cukru krupice, 150g – 200g hrubé mouky

Ovoce – můžeme použít čerstvé drobné, větší překrájíme na menší kousky. V zimě použijeme kompotované, které necháme okapat a opět podle potřeby nakrájíme. Koláč je dobrý i s mraženým ovocem, které sypeme na koláč ještě zmrzlé, vybíráme drobné druhy jako jahody, maliny a podobně.

Postup – připravíme si ovoce, které chceme použít. Taktéž suroviny na  žmolenku promícháme rukou v míse, spojíme a rozdrobíme. Když použijeme jablka, přidáme do žmolenky lžíci mleté skořice. V další míse připravíme tvarohovou náplň – smícháme tvaroh, oba cukry a dosladíme podle chuti. A nyní se dáme do těsta. Je to velmi rychlé, postupně přidáváme a promícháváme suroviny. Nejprve dáme do mísy celá vejce, pak cukr a vanilkový cukr, pudinkový prášek. Do hladké hmoty vlijeme olej, poté mléko a nakonec prosátou mouku s práškem do pečiva. Mouku přisypeme najednou a rychle ji vmícháme do těsta. Upravíme hustotu, těsto má být trochu hustší, aby ovoce nepropadávalo na dno plechu. Promíchanou hmotu nalijeme na připravený plech, potřeme tvarohovou náplní, poklademe ovocem a žmolenkou. Koláč můžeme upéci i bez tvarohové náplně, je také moc dobrý. Pečeme na velkém plechu, těsta je poměrně hodně i ze dvou vajíček a při pečení nabyde a spojí se ovocem.

Pudinkový ovocný koláč

Pudinkový ovocný koláč

Plněná topinka

Trochu nezvyklé topinky, ale moc dobré a pěkně vypadají, lze použít různá uzenina i sýry.

Suroviny – plátky staršího chleba, vejce, olej, tavený sýr, plátky šunky nebo salámu, zeleninu na ozdobení topinek

Postup – u plátku chleba vykrojíme asi centimetrový okraj a vykrojenou kůrku položíme do rozpáleného  oleje. Vejce si rozšleháme v hrnečku, trochu osolíme a nalijeme do vykrojené kůrky na pánev.  Vykrojený střed chleba pomažeme sýrem a poklademe plátkem šunky. Takto připravený chléb vrátíme na své místo, až bude vajíčko ztuhlé, celou topinku otočíme a osmažíme i z druhé strany. Podáváme se zeleninovým salátem.

Plněná topinka

Švédský tvarohový koláč

Neskutečně jednoduché, smíchá se jenom náplň, suroviny na těsto se pouze promíchají, nic se nezpracovává. Ideální pro tvořivé děti.

Suroviny na těsto – 3 hrnky polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 hrnek cukru

Suroviny na náplň – 750g tvarohu ve vaničce, cukr moučku, 2 vanilkové cukry, 2 vejce, mléko

Na dokončení – asi 150g másla

Postup – na těsto si smícháme v míse prosátou mouku s práškem a cukrem. V další míse si připravíme tvarohovou náplň. Smícháme tvaroh s vanilkovými cukry a osladíme cukrem  podle chuti. Přidáme vajíčka a promícháme. Tvaroh musíme mít trochu řidší, jestli je to potřeba, přidáme trochu mléka. Velký plech na pečení vymažeme studeným tukem, nejlépe rukou, aby vrstva tuku byla větší než je obvyklé. Nasypeme na dno o něco věší půlku moučné směsi a rovnoměrně srovnáme. Na mouku lžící rozdělíme tvarohovou nápň a tu posypeme druhou částí směsi. Povrch koláče poklademe slabými plátky másla a upečeme.Tvarohový koláč

Tvarohový koláč

Těstoviny s rajčaty a bazalkou

Tento pokrm vaříme hlavně v zimě, kdy nejsou dobrá čerstvá rajčata.

Suroviny – těstoviny, sterilovaná loupaná rajčata, šunka, česnek, olivový olej, bazalka, sůl, bílý pepř

Postup – uvaříme těstoviny v osolené vodě, přidáme do ní lžíci oleje. Na oleji opečeme kostičky šunky, pak přisypeme  plátky česneku. Opečeme ho jen chvíli, abychom ho nespálili. Pak vlijeme do pánve rajčata, osolíme, opepříme bílým pepřem, který má jemnější chuť. Chvíli povaříme a přidáme listy bazalky natrhané na menší kousky. Promícháme s uvařenými těstovinami, ještě podle chuti okořeníme a můžeme podávat.

Těstoviny s rajčaty a bazalkou