Náplň oříšková do báboviček

Náplň – 100g vlašských ořechů, 140g piškotů, 2 lžíce rybízové marmelády, 250ml šlehačky, rum

Náplň – svaříme smetanu na šlehání a necháme vychladnout. Umeleme ořechy a piškoty, přidáme studenou šlehačku, marmeládu a podle chuti rum. Zpracujeme, vzniklá náplň je hladká a příjemně voní oříšky a rumem.

Krém čokoládový

Krém – 250g smetany ke šlehání 30%, 250g cukru moučky, 2 žloutky, 50g kakaa, 400g másla

Krém – ve vodní lázni šleháme do zhoustnutí smetanu, cukr, žloutky a prosáté kakao. Pěna má být hustá a teplá. Potom ji přendáme do skleněné misky, zakryjeme a uložíme do chladničky nejméně do druhého dne. Před přípravou krému necháme pěnu nahřát na pokojovou teplotu. Změklé máslo vyšleháme a po lžicích přidáváme čokoládovou hmotu.

Korpus dortový světlý

Suroviny – 3 vejce, 120g cukru krupice, 120g pohrubé mouky, 3 lžíce oleje, špetka soli

Postup – bílky ušleháme se špetkou soli.  Při neustálém šlehání přidáváme postupně cukr, žloutky a olej. Nakonec lehce vmícháme mouku.

Můžeme z těchto surovin upéci i dort kakaový, ořechový, kokosový nebo jiný podle chuti. Přísady přimícháme do mouky, o váhu přísad snížíme váhu mouky. Množství surovin odhadneme podle velikosti formy, já peču jednotlivé pláty postupně, většinou je jeden plát ze dvou nebo tří vajec. Kdo bude chtít upéci celý korpus najednou, použije například 6 vajec a váhu surovin si upraví.