Těstoviny s mletým masem a rajčaty

Tak trochu klasické, těstoviny s masem. Mleté si umelte nebo kupte bez příměsí.

Suroviny – 500g těstovin, 500g mletého masa, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 200g sýra goudy,  olej, sůl, mletý pepř, 750g rajčat, oregano

Postup – těstoviny uvaříme v osolené vodě se lžící oleje. Rajčata omyjeme a nakrájíme na menší kostky, povaříme, nepodléváme, po změknutí je propasírujeme. Na oleji osmažíme cibuli nakrájenou na kostičky, přidáme mleté maso a orestujeme ho. Promícháváme ho, aby se hrudky rozdrobily, osolíme a opepříme. Do opečeného masa přidáme rajčatovou šťávu, promícháme, aby se vše spojilo a dochutíme solí a oreganem. Provaříme, podáváme s vařenými těstovinami a sypeme nastrouhaným sýrem.

Těstoviny s meltým masem a rajčaty

Citronové řezy paní Jiřiny

Tento recept jsou dostala od paní Jiřinky, která píše neskutečně zajímavé články na internetové stránky Čekanka, které založila má nejoblíbenější spisovatelka, paní Táňa Kubátová. Příspěvky Jiřinky jsou plné zajímavých informací a  knihy Táni Kubátové doporučuji všem čtenářkám, dýchá z nich lidskost a pohoda, je to velice krásné čtení.

Suroviny – 5 vajec, 200g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 200g másla, 200g hladké mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, šťáva z půlky citronu,

Suroviny na polevu – 200g cukru moučky, 3 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce horké převařené vody

Postup – utřeme máslo a oba cukry, přidáme žloutky, spojíme v hladký krém. Bílky ušleháme, mouku prosijeme společně s kypřícím práškem . Citronovou šťávu vmícháme do krému, přidáme část bílků, mouku s práškem a nakonec lehce vmícháme zbytek bílků. Těsto vlijeme do připraveného plechu a upečeme. Necháme vychladnout a polijeme citronovou polevou.

Na polevu prosijeme cukr, přidáme citronovou šťávu a podle hustoty převařenou vodu. Utřeme do hladka a polejeme s ní studené řezy.

Citronové řezy paní Jiřiny

Náplň světlá rumová

Suroviny – 2 vejce, 100g cukru krupice, 200g másla, 100g cukru moučky, rum

Postup – ve vodní lázni šleháme celá vejce a cukr krupice do husté pěny. Necháme vychladnout, utřeme změklé máslo s cukrem moučka a po lžicích přidáváme vychladlou pěnu. Ochutíme rumem. Náplň se hodí například do plněného pečiva pečeného ve formičkách

Krém s kondenzovaným mlékem

Suroviny – 200g  kondenzovaného neslazeného mléka, 2 lžíce vody, 2 lžíce polohrubé mouky, 250g másla, 200g cukru moučky, 1 žloutek, rum

Postup – do mléka přidáme vodu a rozmícháme v něm mouku, zahřejeme a uvaříme kaši. Necháme ji vychladnout. Změklé máslo utřeme s cukrem a po lžicích přidáváme vychladlou kaši. Můžeme ochutit trochou rumu.

Korpus dortový s čokoládou

Suroviny – 120g čokolády, 120ml smetany ke šlehání, 120ml mléka, 120g másla, 150g cukru krupice, 3 vejce, 220g hladké mouky, 1 kypřící prášek do pečiva

Postup – máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky, rozehřátou a zchladlou čokoládu, smetanu, mléko, prosátou mouku s práškem do pečiva a nakonec lehce vmícháme ušlehaný tuhý sníh z bílků. Můžeme připravit korpus světlý když použijeme bílou čokoládu nebo tmavý při použití čokolády hořké.

Korpus na metrový dort

Suroviny – 3 vejce, 150g cukru krupice, 150ml oleje, 150ml mléka, 190g hladké mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa

Postup – žloutky utřeme s cukrem, přidáme olej, mléko, prosátou mouku s kypřícím práškem. Promícháme , nakonec vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Při pečení metrového dortu těsto rozdělíme na dvě části a jednu ochutíme kakaovým práškem. Suroviny stačí na dvě formy na biskupský chlebíček, pečeme obě  najednou.