Řezy višňové
Piškotový korpus, pařížská šlehačka a višně naložené v rumu – výborná kombinace.
Suroviny na korpus – 4 vejce, 160g cukru krupice, 140g polohrubé mouky, 20g kakaa, 4 lžíce oleje
Suroviny na krém – 600ml smetany na šlehání, 50g kakaa. 50g cukru krupice
Na dokončení – višňový džem, višně naložené v rumu
Postup – den předem si připravíme pařížskou smetanu. Zahřejeme smetanu promíchanou s prosátým kakaem a cukrem, přivedeme k varu a poté odstavíme a necháme v ledničce vychladnout do druhého dne.
Na korpus si připravíme velký plech, vymažeme nebo vystříkáme olejem. Bílky ušleháme do tuha, přidáme cukr, zašleháme, pak žloutky, šleháme a nakonec olej. Do husté pěny lehce vmícháme mouku promíchanou s kakaovým práškem. Hmotu přendáme na plech a upečeme plát těsta. Necháme ho vychladnout a potom rozdělíme na tři pruhy. Potřeme je džemem, na něj natřeme ušlehanou smetanu a na ni poklademe vypeckované višně. Pásy poklademe na sebe, celé řezy potřeme šlehačkou a ozdobíme.
Roláda kuřecí
U nás slavnostní jídlo, většinou si ho přeje dcera. Podávám k němu v létě čerstvou zeleninu, v zimě mraženou směs opečenou na výpeku z masa.
Suroviny – vykoštěné kuřecí maso, sůl, grilovací koření,plátky šunky, párky, kyselou okurku, hořčici, cibuli, vejce, olej, máslo
Postup – nejprve si připravíme maso, vykostíme kuře nebo použijeme již hotový plát kuřecího masa. Ten si srovnáme, silnější kousky masa skrojíme a přikryjeme místa s méně silnou vrstvou masa. Na oleji opečeme cibuli nakrájenou na kostičky, až bude zlatavá, přidáme ušlehaná vejce a promícháme. Nakonec osolíme a necháme vychladnout. Plát masa posolíme, okořeníme grilovacím kořením, potřeme hořčicí, poklademe plátky šunky a na ně navrstvíme míchaná vajíčka. Do středu položíme nožičky párků, půlky nebo celé kyselé okurky a opatrně zavineme do rolády. Provázkem nebo silnější nití svážeme a dáme do pekáče, trochu podlijeme, přidáme kousky másla a pečeme asi 1,5 hodiny. Při pečení poléváme výpekem a po upečení necháme asi 5 minut v klidu, pak teprve rozbalíme a nakrájíme. Výpek můžene zahustit trochou mouky nebo ho necháme bez úpravy, máslo mu dodává velice příjemnou chuť. Tuto roládu můžeme konzumovat i studenou.
Pomazánka se sýrem
Taková klasická pomazánka, jednoduchá, lepší chuť má, když se nahradí sýe eidam goudou.
Suroviny – 200g sýra eidam, 200g šunky, 2 kyselé okurky, 1 cibule, hořčice, sůl, majolka
Postup – sýr nastrouháme najemno, šunku, okurky a cibuli nakrájíme na malé kostičky. Smícháme, osolíme, přidáme trochu hořčice a spojíme majonézou. Promícháme a necháme odpočinout v chladu.
Velikonoční beránek
Menší šlehaný beránek. Na tácek k němu přidávám čokoládové figurky, které si sama dělám z belgické čokolády.
Suroviny – 3 vejce, 120g cukru krupice, 120g hrubé mouky, 1 vanilkový cukr
Postup – ušleháme vejce s cukry do husté pěny a pak lehce vmícháme mouku. Vlijeme do připravené formy na beránka a pozvolna upečeme.