Tank
Ovocný dort se šlehačkou
Vějířky
Linecké pečivo se žloutkovým krémem a bílou čokoládou.
Suroviny na těsto – 300g hladké mouky, 200g másla, 70g cukru moučky, vanilkový cukr, 1 vejce
Suroviny na krém – 200g másla, 140g cukru moučky, 2 žloutky, rum
Na dokončení – bílá čokoláda, marcipánové ozdoby
Postup – všechny suroviny zpracujeme, těsto necháme uležet a potom vyvalujeme a vykrajujeme vějířky. Pečeme a necháme vychladnout.
Krém -změklé máslo utřeme s cukrem a žloutky, na ochucení přidáme po kapkách rum.
Dokončení – upečené vějířky slepujeme krémem, poléváme čokoládou a zdobíme marcipánovou kytičkou
Košíčky karamelové
Na toto pečivo peču malinké košíčky a plním karamelovým krémem.
Těsto – 300g hladké mouky, 200g másla, 80g cukru krupice, 2 žloutky
Suroviny na krém – 250g másla, 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
Postup – na vál prosijeme mouku, přidáme změklé máslo, cukr a žloutky. Zpracujeme těsto a necháme ho jeden den v chladu odpočinout. Potom vtlačujeme malé kousky těsta do formiček na bábovičky a postupně upečeme.
Karamelový krém – den předem si uvaříme plechovku mléka, vaříme hodinu a třičtvrtě a musí být po celou dobu potopena ve vodě. Změklé máslo ušleháme a po lžicích přidáváme karamelovou hmotu z plechovky. Ušleháme jemný krém.
Pusinky perníkové
Výborné využití zbylých bílků, pusinky slepuji perníkovou náplní a slepené je po obvodu obaluji v oříšcích.
Suroviny na kokosky – 180g cukru krupice, 3 bílky, trochu citronové šťávy, 70g mletého kokosu
Suroviny na náplň – 150g másla, 80g moučkového cukru, 2 žloutky, 200g perníku, 100g strouhaných ořechů, rum, 2 lžíce rybízové marmelády
Postup – bílky ušleháme do hustého sněhu, přidáme trochu citronové šťávy a zašleháme cukr. Nakonec vmícháme jemný kokos. Hmotu přendáme do sáčku se zdobící trubičkou a stříkáme na plech s papírem na pečení malé pusinky. Pečeme asi při 160stupních až půjdou pusinky lehce sloupnout z papíru, asi tak 20minut.
Postup na náplň – nastrouháme tvrdý perník na strouhání, ořechy zvlhčíme rumem. Utřeme změklé máslo s cukrem a žloutky, přidáme marmeládu, potom ořechy a perník. Ochutíme rumem nebo můžeme přidat více marmelády. Záleží také na konzistenci, výsledná náplň je hladká, měkká a vonící perníkem a lehce rumem.
Jemné linecké cukroví
Jemnější linecké pečivo, musí se s ním opatrně, ale je vynikající.
Suroviny – 300g hladké mouky, 200g bramborového škrobu, 280g másla, 180g cukru moučky, 2 žloutky, šťáva z jednoho citronu
Na dokončení – čokoláda na vaření, jahodová marmeláda
Postup – na vále smícháme mouku se škrobem a cukrem, přidáme změklé máslo, šťávu a žloutky. Zpracujeme vláčné těsto, necháme zabalené v chladu odpočinout a potom vyvalujeme a vykrajujeme čtverečky a pečeme. U poloviny tvarů vykrojíme střed a pečeme je zvlášť na plechu, protože budou dříve upečeny. Cukroví je velmi křehké, opatrně s ním manipulujeme, aby se nám nerozlámalo. Je ale velice dobré.
Dokončení – vykrojené tvary polijeme čokoládou a po ztuhnutí čokolády slepujeme jahodovou marmeládou.
Kávové lodičky
Těsto provoněné kávou, karamelový krém, čokoládová poleva.
Suroviny na těsto– 2 lžíce instantní kávy, 150g hladké mouky, 30g mandlí, 30g vlašských ořechů, 50g cukru moučky, 100g másla
Suroviny na krém – 250g másla, 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
Na dokončení – čokoláda na vaření, ozdoba z marcipánu
Postup – kávu zalijeme malým množstvím horké vody a necháme vychladnout. Neloupané mandle a ořechy umeleme. Na vále smícháme všechny suroviny a vypracujeme těsto, které necháme v chladu uležet. Potom vyvalujeme a vykrajujeme lodičky a upečeme je.
Krém – předem si uvaříme plechovku mléka, vaříme hodinu a třičtvrtě a musí být po celou dobu potopena ve vodě. Změklé máslo ušleháme a po lžicích přidáváme karamelovou hmotu z plechovky. Ušleháme jemný krém.
Dokončení -upečené lodičky slepujeme karamelovým krémem, poléváme čokoládou a zdobíme.
Bábovka prezidentská
Naprosto dokonalá bábovka, lahodná, u nás nejoblíbenější.
Suroviny – 250g cukru krupice, 200g másla, vanilkový cukr, 6 vajec, 50g čokolády, 100g vlašských ořechů, 300g polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 250ml smetany na šlehání
Postup – čokoládu a ořechy nastrouháme. Máslo necháme změknout a utřeme ho s cukrem a vanilkou. pak postupně přidáváme žloutky a vyšleháme. Střídavě přidáváme smetanu a suché suroviny – ořechy, čokoládu, mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vymícháme hustší těsto, nakonec do něj zamícháme pevně ušlehaný sníh z bílků. Vlijeme do formy a pomalu pečeme asi hodinu. Ještě teplou bábovku po vyklopení pocukrujeme, aby se vytvořila cukrová krustička.
Listové tvarohové šátečky
Plněné šátečky, čím lepší tvaroh použijete, tím lepší chuť budou mít.
Suroviny – listové těsto, na náplň 250g tučného tvarohu, asi 100g cukru moučky /podle chuti/, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, rozinky dopředu naložené v rumu, moučkový cukr na posypání, 1 vejce na potření
Postup – nejprve si připravíme náplň – smícháme tvaroh se žloutkem, přidáme podle chuti moučkový a vanilkový cukr. Listové těsto vyválíme, nakrájíme na stejné čtverečky, lžičkou poklademe tvarohovou náplň, přidáme trochu rozinek a spojíme protilehlé strany . Potřeme rozšlehaným vajíčkem a v předehřáté troubě upečeme. Teplé pocukrujeme.