Kynuté lívance s malinami

Suroviny – 15 g droždí, lžíce cukru, 250 g hladké mouky, špetka soli, 250 ml mléka, 1 vejce

Postup – z droždí, cukru a vlahého mléka vymícháme kvásek a necháme ho vykynout. Mouku osolíme, přidáme vejce, mléko a kvásek. Řádně promícháme, hladké těsto přikryjeme utěrkou a na půl hodiny uložíme na teplejší místo. Po vykynutí těsto lžící vkládáme na pánev s rozpuštěným sádlem a lívance opečeme z obou stran.

Pak už záleží na nás, co k nim přidáme.  Manžel si rozmačkal maliny s cukrem a přidal kopeček zakysané smetany, můžete dát ochucený tvaroh a pak jakékoli ovoce nebo jsou dobré i obalené v moučkovém cukru s mletou skořicí. 

Smetanová hrníčková bublanina

Suroviny – 2 vejce, 1 hrnek cukru, 1 hrnek smetany (nejlépe 30%), třetinu hrnku oleje, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 pečivový kypřící prášek – ovoce

Postup – připravíme si nejprve ovoce. Na těsto smícháme všechny suroviny v pořadí, jak jsem je uvedla. Upravíme hustotu těsta, nalijeme ho na velký plech, poklademe  ovocem a upečeme. 

Drobenkový koláč s tvarohem a ovocem

Suroviny na drobenku –  300 g másla, 600 g polohrubé mouky, 150 g  – 200 g krupicového cukru /podle druhu ovoce/, 1 kypřící pečivový prášek

Suroviny na tvarohovou náplň – 500 g tučného tvarohu v kelímku, moučkový cukr podle chuti, vanilková zrníčka z půlky lusku, mléko

Postup – plech vymažeme tuhým máslem. Všechny suroviny na drobenku v míse rukou promneme. Větší část nasypeme na plech, menší odložíme stranou.

Tvaroh ochutíme, je-li potřeba můžeme ho trošku rozředit mlékem. Měl by lehce vytékat ze sáčku, do kterého ho přendáme a na moučnou směs ho nastříkáme. Jde to lehčeji než pomocí lžíce. Stačí dát tvaroh do sáčku, který používáme při zdobení krémem, pak odstřihneme špičku a na moučnou směs ho rozprostřeme. Pak povrch posypeme ovocem, lepší je drobnější – rybíz, nakrájené jahody, angrešt, borůvky… Ovoce posypeme zbytkem drobenky a koláč upečeme. 

Placičky s jarním zelím

Suroviny – polovinu kostky droždí, půl lžičky cukru, lžička soli, 50 ml oleje, asi 100 ml mléka, 300 g polohrubé mouky, 100 g zakysané smetany, asi 150 g vařených brambor

Suroviny na zelný přídavek do těsta – asi 200 g jarního zelí, sůl, trošku oleje, mletý černý pepř

Suroviny na dokončení – rozkvedlané vejce, různá semínka nebo hrubší sůl, kmín, mák…

Postup – nejprve najemno nakrouháme zelí, osolíme ho a na troše oleje ho opečeme. Je-li potřeba, trošku ho podlijeme a chvilku dusíme. Dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem, popřípadě cukrem a necháme vychladnout.

Z droždí, cukru a vlažného mléka umícháme kvásek a necháme ho vykynout. Do mouky přidáme sůl, olej, mléko, smetanu, kvásek a najemno nastrouhané brambory. Promícháme a do hustšího těsta vmícháme podušené zelí. Zpracujeme těsto, přikryjeme a necháme hodinku kynout.

Z těsta potom vyválíme placky a vykrájíme větší kolečka. Potřeme je vejcem, posypeme semínky a necháme na plechu ještě 10 minut dokynout. Potom v troubě upečeme. Podáváme se zeleninovým salátem nebo jako přílohu k omáčkám. Já je podávala k vepřovému guláši.

Jiřinčina smetanová koprovka

Vařila jsem podle Jiřinčina receptu, jak jsem si ho poznamenala, když jsem byla u ní. Dávala jsem čerstvý kopr, Jiřinka sterilovaný. Ale i když byla dobrá, Jiřinka ji měla lepší…

Suroviny – 250 ml smetany na šlehání, necelý kelímek od smetany vody, 1 lžíce hladké mouky, kopr, sůl, cukr

Postup – smetanu smícháme s vodou, v části rozmícháme mouku a vlijeme do horké tekutiny. Povaříme za stálého míchání, dochutíme solí, cukrem. Sterilovaný kopr přidává Jiřinka  po 10 minutách varu, já jsem čerstvý  přidala až nakonec, současně s pár kapkami octu.

Jarní mangold – karbanátky a šťouchané brambory

Z mangoldu jsem použila listy. Omyla je, usušila, vykrájela řapíky a nakrájela na proužky. Do karbanátků jsem proužky překrájela na kostičky.

Karbanátky – v míse jsem smíchala mleté vepřové a hovězí maso, kousek uzeného masa, jemně nakrájenou cibuli, rohlík namočený v mléce a řádně vymačkaný, mangoldové listy krátce povařené ve slané vodě a okapané. Dochutila jsem utřeným česnekem, solí, mletým pepřem a majoránkou. Poté jsem je klasicky opekla  na sádle.

Šťouchané brambory – uvařené brambory jsem scedila a rozšťouchala. Na pánvi jsem na sádle opekla na kostičky nakrájenou slaninu a  mangoldové proužky. Pak jsem to přidala k bramborám, společně promíchala, dochutila utřeným stroužkem česneku a solí. 

 

Kynutý mřížkový koláč

Suroviny – 400 g polohrubé mouky, 30 g droždí, 70 g másla, 50 g cukru, 2 žloutky, špetka soli, 1 citronový cukr, 1 vanilkový cukr, vlažné mléko, pikantní marmeláda, vejce na potření

Postup – z droždí, lžičky cukru a trochu teplého mléka umícháme kvásek. Do prosáté mouky přidáme cukry, rozpuštěné máslo, žloutky rozkvedlané v troše mléka, osolíme  a po přidání nakynutého kvásku zpracujeme nelepivé těsto. Přikryjeme a necháme vykynout.

Odložíme si třetinu těsta, zbytek rukou jemně roztlačíme na máslem vymazaný plech. Potřeme marmeládou a z odloženého těsta vyválíme slabé válečky, které položíme na moučník do mřížky. Těsto potřeme vajíčkem a ponecháme 15 minut dokynout, poté upečeme. 

Paštičky se sardinkovou náplní

Suroviny na paštičky – na 10 ks větších potřebujete asi 400 g listového těsta, 1 vajíčko, trošku hladké mouky

Suroviny na náplň – 90 g čerstvého žervé nebo krémový čerstvý sýr, 50 g másla, sardinky nebo jiné rybičky naložené v oleji, sůl

Postup – těsto rozválíme a vykrajujeme kolečka. Potřebujeme plná kolečka s průměrem asi 8 cm a dvojnásobné množství koleček s průměrem asi 5 cm. U těch vykrájíme středy a použijeme okraje. Z koleček /středů/ pak upečeme slané pečivo.

Na plech položíme plné kolečko a okraj potřeme rozkvedlaným vejcem. Střed necháme nepotřený. Vykrojený ráfek položíme na potřený okraj, opět pomašlujeme vejcem a položíme ještě jeden ráfek. Opět potřeme vejcem. Takto složené paštičky vložíme do předehřáté trouby a upečeme.

Na náplň utřeme máslo se sýrem, přimícháme sardinky a dochutíme solí. Vložíme do sáčku s hubičkou a nastříkáme do paštiček. 

Listové řezy s citronovou polevou

Na pláty si připravíme asi 400 g listového těsta.   Z této dávku budeme mít dva plechy.  Těsto nejprve vyválíme na vále velkým válečkem, pak ho přendáme na velký plech s pečícím papírem a malým válkem rozválíme podle velikosti plechu. Propícháme vidličkou a upečeme.

Krém uvaříme z 250 ml čerstvého mléka, 1 vanilkového pudinku, asi 50 g cukru a semínek z půlky vanilkového lusku. Hustý pudink necháme za občasného míchnutí vychladnout a pak do něj lehce vmícháme ušlehanou smetanu z jednoho domečku.

jeden plát těsta potřeme ostřejší marmeládou, pak naneseme krém a přikryjeme plátem těsta. Povrch potáhneme polevou z 100 g moučkového cukru, 1-2 lžic citronové šťávy a podle potřeby horké vody, dávala jsem 1 lžíci.