Jarní nádivka

Suroviny – 6 rohlíků, 6 vajec, 150 g uzeného masa, asi 4 hrsti špenátových  listů, 4 hrsti nakrájené cibulové natě nebo 3 celé jarní cibulky, po hrsti petrželku a pažitku, plátek másla, mléko podle potřeby, sůl, mletý pepř, muškátový květ a oříšek

Postup – rohlíky nakrájíme na drobnější kostičky a zvlhčíme mlékem. Všechny zelené natě očistíme, omyjeme a necháme okapat. Máslo rozpustíme a opečeme na něm kostičky uzeného, pak přidáme pokrájené špenátové listy, lehce promícháme a necháme chvilku na ohni. Potom odstavíme a necháme vychladnout. Cibulovou nať nakrájíme na kolečka,  petrželku s pažitkou nasekáme.

Do namočených rohlíků vmícháme žloutky, vše z pánve, pokrájené zelené listy, osolíme, opepříme a přidáme trošku muškátového květu a strouhneme maličko oříšku. Ušleháme bílky se špetkou soli a opatrně vmícháme do hmoty. Když si nejsme jisti, na pánvi usmažíme malý vzoreček, popřípadě potom dochutíme.

Směs přendáme do máslem vymazaného pekáče a pečeme v předehřáté troubě dorůžova. Doplníme zeleninovým salátem, můžeme podávat i s upečeným drůbežím masem nebo použít jako nádivku do masových rolád.

Tvarohové lívanečky s jahodami

Suroviny – 250 g tvarohu ve vaničce, 100 g cukru krupice, 2 vejce, semínka z půlky vanilkového lusku, 250 g hladké mouky, 1 pečivový kypřící prášek, mléko

Na doplnění jsem použila půl kila mražených jahod, nechala je povolit, přidala lžíci moučkového cukru a semínka z půlky vanilkového lusku. V kastrůlku jsem  přivedla k varu a zahustila 2 lžícemi kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce studené vody,  povařila asi 3 minuty a nechala vystydnout.

Postup – tvaroh promícháme s vajíčky, cukrem a semínky, přidáme mouku promíchanou s kypřícím práškem a tolik mléka, aby nám vzniklo těsto o malinko hustší než na klasické lívance. Na pánvi pečeme malé lívance a zdobíme jahodami nebo tím, co máte rádi.

Oukrop

Suroviny – asi litr masového nebo zeleninového vývaru, lžíce sádla nebo tuk sebraný ze studeného vývaru, 3 brambory, palička česneku, kmín, majoránka, sůl, petrželka

Postup – brambory nakrájíme na kostičky a lehce opečeme  na tuku. Jeden stroužek česneku si odložíme, zbylé nakrájíme na plátky a spolu s kmínem přidáme k bramborám. Když se rozvoní, vše zalijeme vývarem nebo vodou. Osolíme, poprášíme rozemnutou majoránkou a povaříme. Když jsou brambory měkké, dosolíme, na doplnění chuti přidáme rozetřený stroužek česneku a nasekanou petrželku.

Linecké růžičky

Na vytvoření tohoto pečiva potřebujete linecké těsto světlé a linecké kakaové. A potom sklenici ostřejší marmelády, nejlépe rybízovou. Můžete použít těsto, které máte rádi, nebo mé, je to jedno.

Suroviny na těsto světlé – 300 g hladké mouky, 200 g másla, 75 g moučkového cukru, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr

Suroviny na těsto kakaové – 270 g hladké mouky, 30 g holandského kakaa, 200 g másla, 75 g moučkového cukru, 2 žloutky

Postup – těsta zpracujeme a necháme do druhého dne odležet. Potom postupně vyvalujeme, vykrajujeme kolečka nebo kytičky. Když zvolíme kytičky, budeme mít kraje vlnité, hotovou růžičku uvidíte vpředu na celkové fotografii k velikonočním svátkům, už je doma nemám. Na jednu růži potřebujete 2 kolečka světlá a dvě tmavá. Každé potřeme lehce marmeládou, položíme je střídavě k sobě, ale musí se trochu překrývat. Pak kolečka zvolna stočíme jako roládu, v polovině překrojíme a řeznou plochou položíme na plech. Malinko upravíme, přimáčkneme díly k sobě, je-li to potřeba a upečeme. 

Kokosová velikonoční zvířátka

Suroviny – 250 g jemně mletého kokosu, 250 g moučkového cukru, 155 g másla, špetka kypřícího prášku do pečiva

Postup – na vále vše smícháme a vypracujeme těsto. Nenecháváme ho odležet, hned ho vtlačujeme do formiček a pečeme. Necháme malinko vystydnout a vyklepáváme. Jde to lehce, formičky jsem před plněním nevymazávala. 

Linecká vajíčka s kandovaným ovocem a oříšky

Suroviny – 300 g hladké mouky, 200 g másla, 70 g moučkového cukru, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr

Na posyp – drobně nakrájené kandované ovoce, nasekané různé druhy oříšků, na potření 1 vejce

Postup – všechny suroviny zpracujeme, těsto necháme odležet do druhého dne. Potom vykrajujeme tvary, potřeme vajíčkem a posypeme směsí ovoce a ořechů. Upečeme a necháme pár dní rozležet.

Srdíčka s tvarohem

Suroviny – 500 g hladké mouky, špetka soli, semínka z půlky vanilkového lusku, 3 lžíce moučkového cukru, 250 g másla, 1 kostka droždí, vlažné mléko podle potřeby

Náplň – kostka měkkého tučného tvarohu, vanilková semínka, moučkový cukr podle chuti, 1 žloutek a je-li potřeba trochu mléka. Vše smícháme, nejprve samotný tvaroh, postupně sypké přísady, nakonec mléko.

Na dokončení – rozpuštěné máslo

Postup – droždí rozdrobíme do mouky, máslo necháme změknout, pak přidáme ostatní suroviny a na vále zpracujeme vláčné těsto. Hned po částech vyvalujeme pláty, vykrajujeme srdíčka či jiné tvary, plníme, spojíme a klademe na plech. Potřeme rozkvedlaným vajíčkem. Ihned po upečení potíráme máslem a studená srdíčka pocukrujeme.