Dia mandlové trojúhelníčky

Suroviny – 250 g hladké mouky, 200 g másla, 50 g mletých neloupaných mandlí, 2 žloutky, 100 g ovocného cukru

Na krém – 100 g másla, pár kapek sladidla Kandisin, 30 g nastrouhaných loupaných mandlí

Na dokončení – dia tmavá čokoláda, kousek ztuženého tuku, oloupané mandle

Postup – suroviny smícháme a vypracujeme těsto, které necháme odležet. Potom vykrájíme tvary a upečeme.

Máslo utřeme se sladidlem a vmícháme nastrouhané mandle. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázní s kouskem tuku. Trojúhelníčky slepujeme krémem, poléváme čokoládou a ozdobíme půlkou oloupané mandle. Dia mandlové trojúhelníčky

Dia komety s ořechovým krémem

Suroviny – 300 hladké mouky, 2 žloutky, 100 g ovocného cukru, 200 g másla

Na krém – 100 g másla, pár kapek sladidla Kandisin, 30 g mletých vlašských ořechů

Na dokončení – dia tmavá čokoláda, kousek ztuženého tuku, dia sojové suky

Postup – suroviny smícháme a vypracujeme těsto, které necháme odležet. Potom vykrájíme kometky a upečeme je.

Máslo utřeme se sladidlem a vmícháme ořechy. Spojíme upečené komety. Čokoládu rozpustíme, podle potřeby přidáme kousek tuku. Spojené cukroví v ní namáčíme a nakonec posypeme nastrouhanými sojovými suky. Dia komety s ořechovým krémem

Oříšek pro Popelku

Suroviny – 140 g hladké mouky, 140 g másla, 100 g krupicového cukru, 70 g vlašských ořechů

Krém na spojení – karamelový nebo i jiný, celá jádra vlašských ořechů

Postup – suroviny na těsto zpracujeme a necháme odpočinout. Postupně s ním vyplňujeme ořechové formičky a korpusy upečeme.

Připravíme si krém a celá jádra ořechů. Krémem naplníme jednu skořápku, přidáme druhou a na jedné straně spojíme nebo výstižněji slepíme. Pak dovnitř vložíme ořechové jádro, přidáme ještě trošku krému, aby se jádro spojilo. Cukroví bude trošku otevřené, oříšek by měl vykukovat ven. Oříšek pro Popelku

Kokosové vánoční ozdoby

Suroviny – 550 g hladké mouky, 400 g másla, 150 g moučkového cukru, 3 žloutky, 50 g jemně mletého kokosu

Na krém – 150 g másla, 100 g moučkového cukru, 50 g jemně mletého kokosu

Na dokončení – bílá čokoláda, kousek ztuženého tuku, kokos

Postup – všechny suroviny smícháme a vypracujeme těsto, které necháme odpočinout. pak vykrajujeme tvary a upečeme.

Máslo utřeme s cukrem a vmícháme kokos. Tímto krémem spojíme jednotlivé upečené kousky. Bílou čokoládu rozpustíme s kouskem tuku a slepené kousky cukroví v ní namáčíme. Část tvarů posypeme kokosem. Kokosové vánoční ozdoby

Pistáciové vánoční ozdoby

Suroviny – 500 g hladké mouky, 260 g másla, 150 g moučkového cukru, 100 g mletých oloupaných pistácií, 3 žloutky

Na slepení – švestková povidla s rumem. Na dokončení – pistáciová poleva a sekané pistácie.

Postup – suroviny na těsto zpracujeme,  necháme ho odležet, vykrájíme tvary a upečeme. Spojujeme ochucenými švestkovými povidly, poléváme polevou a zdobíme nasekanými ořechy. Pistáciové vánoční ozdoby

Sádlové matice

Suroviny – 600 g hladké mouky, 300 g moučkového cukru, 150 g másla, 250 g sádla

Vypracujeme těsto, necháme ho odležet, potom rozvalujeme a vykrajujeme tvary. Postupně upečeme. Vrchní díl s vykrojeným středem pocukrujeme a pak spojíme karamelovým krémem. Sádlové matice

Pusinky s ořechem

Suroviny – 90 g bílků, 210 g krupicového cukru, 210 g mletých vlašských ořechů, špetka soli, celá jádra ořechů na ozdobu

Postup – bílky ušleháme se špetkou soli, potom zašleháme cukr.Do tuhého sněhu lehce vmícháme ořechy. Hmotu přendáme do sáčku s hladkou trubičkou a tvoříme placičky. Na každou položíme ořechové jádro a upečeme. Hotové jsou, když jdou sundat z pečícího papíru, tak jako všechny ostatní bílkové moučníky.Pusinky s ořechy

Mandlové hromádky

Suroviny – 60 g bílků, špetka soli, 100 g moučkového cukru, 100 g krupicového cukru, 100 g mletých loupaných mandlí, 1 lžíce prosátého kakaa

Postup – bílky ušleháme se špetkou soli, potom zašleháme krupicový cukr. Moučkový cukr, mandle a kakao promícháme v misce a směs lehce vmícháme do ušlehaných bílků. Tvoříme malé hromádky a upečeme. Nakonec pocákáme čokoládou.Mandlové hromádky