Dia mandlové trojúhelníčky
Suroviny – 250 g hladké mouky, 200 g másla, 50 g mletých neloupaných mandlí, 2 žloutky, 100 g ovocného cukru
Na krém – 100 g másla, pár kapek sladidla Kandisin, 30 g nastrouhaných loupaných mandlí
Na dokončení – dia tmavá čokoláda, kousek ztuženého tuku, oloupané mandle
Postup – suroviny smícháme a vypracujeme těsto, které necháme odležet. Potom vykrájíme tvary a upečeme.
Máslo utřeme se sladidlem a vmícháme nastrouhané mandle. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázní s kouskem tuku. Trojúhelníčky slepujeme krémem, poléváme čokoládou a ozdobíme půlkou oloupané mandle.
Dia komety s ořechovým krémem
Suroviny – 300 hladké mouky, 2 žloutky, 100 g ovocného cukru, 200 g másla
Na krém – 100 g másla, pár kapek sladidla Kandisin, 30 g mletých vlašských ořechů
Na dokončení – dia tmavá čokoláda, kousek ztuženého tuku, dia sojové suky
Postup – suroviny smícháme a vypracujeme těsto, které necháme odležet. Potom vykrájíme kometky a upečeme je.
Máslo utřeme se sladidlem a vmícháme ořechy. Spojíme upečené komety. Čokoládu rozpustíme, podle potřeby přidáme kousek tuku. Spojené cukroví v ní namáčíme a nakonec posypeme nastrouhanými sojovými suky.
Oříšek pro Popelku
Suroviny – 140 g hladké mouky, 140 g másla, 100 g krupicového cukru, 70 g vlašských ořechů
Krém na spojení – karamelový nebo i jiný, celá jádra vlašských ořechů
Postup – suroviny na těsto zpracujeme a necháme odpočinout. Postupně s ním vyplňujeme ořechové formičky a korpusy upečeme.
Připravíme si krém a celá jádra ořechů. Krémem naplníme jednu skořápku, přidáme druhou a na jedné straně spojíme nebo výstižněji slepíme. Pak dovnitř vložíme ořechové jádro, přidáme ještě trošku krému, aby se jádro spojilo. Cukroví bude trošku otevřené, oříšek by měl vykukovat ven.
Kokosové vánoční ozdoby
Suroviny – 550 g hladké mouky, 400 g másla, 150 g moučkového cukru, 3 žloutky, 50 g jemně mletého kokosu
Na krém – 150 g másla, 100 g moučkového cukru, 50 g jemně mletého kokosu
Na dokončení – bílá čokoláda, kousek ztuženého tuku, kokos
Postup – všechny suroviny smícháme a vypracujeme těsto, které necháme odpočinout. pak vykrajujeme tvary a upečeme.
Máslo utřeme s cukrem a vmícháme kokos. Tímto krémem spojíme jednotlivé upečené kousky. Bílou čokoládu rozpustíme s kouskem tuku a slepené kousky cukroví v ní namáčíme. Část tvarů posypeme kokosem.
Pistáciové vánoční ozdoby
Suroviny – 500 g hladké mouky, 260 g másla, 150 g moučkového cukru, 100 g mletých oloupaných pistácií, 3 žloutky
Na slepení – švestková povidla s rumem. Na dokončení – pistáciová poleva a sekané pistácie.
Postup – suroviny na těsto zpracujeme, necháme ho odležet, vykrájíme tvary a upečeme. Spojujeme ochucenými švestkovými povidly, poléváme polevou a zdobíme nasekanými ořechy.
Sádlové matice
Bábovičky s krémem a pusinkou
Pusinky s ořechem
Suroviny – 90 g bílků, 210 g krupicového cukru, 210 g mletých vlašských ořechů, špetka soli, celá jádra ořechů na ozdobu
Postup – bílky ušleháme se špetkou soli, potom zašleháme cukr.Do tuhého sněhu lehce vmícháme ořechy. Hmotu přendáme do sáčku s hladkou trubičkou a tvoříme placičky. Na každou položíme ořechové jádro a upečeme. Hotové jsou, když jdou sundat z pečícího papíru, tak jako všechny ostatní bílkové moučníky.
Mandlové hromádky
Suroviny – 60 g bílků, špetka soli, 100 g moučkového cukru, 100 g krupicového cukru, 100 g mletých loupaných mandlí, 1 lžíce prosátého kakaa
Postup – bílky ušleháme se špetkou soli, potom zašleháme krupicový cukr. Moučkový cukr, mandle a kakao promícháme v misce a směs lehce vmícháme do ušlehaných bílků. Tvoříme malé hromádky a upečeme. Nakonec pocákáme čokoládou.