Cibulačka s krutonky

Suroviny – 4 velké cibule, asi 1 litr masového vývaru, lžíci másla, 2-3 lžíce oleje, 1 lžíci hladké mouky, sůl, parmazán, starší rohlíky a olej na jejich osmažení, petrželka

Postup – cibule nakrájíme nadrobno a orestujeme je na směsi másla a oleje. Když je pěkně opečená, přisypeme mouku a usmažíme jíšku. Zalijeme ji studeným vývarem, přisolíme a za občasného míchání povaříme 20 minut.

Mezitím si nakrájíme rohlíky na kostičky a dozlatova je opečeme na oleji. Sýr najemno nastrouháme. Rohlíky i sýr dáme do misek na stůl a každý si sám doplní  polévku. Cibulačka s krutonky

Pečená husa

Husu, nejlépe čerstvou a domácí, někdy odpoledne dočistíme, řádně nasolíme na povrchu i uvnitř, vložíme do velkého pekáče, přikryjeme a uložíme v chladu. Druhý den brzy ráno, u nás šla do trouby v šest hodin, husu posypeme kmínem, nepodléváme, necháme ji přikrytou a vložíme do trouby vyhřáté na 150 stupňů. Na pět hodin na ni zapomeneme , pak se na ni podíváme, měla by být hotová, i pěkně opečená.

Sebrala jsem veškerý tuk, nechala pouze výpek. Husu jsem vyndala opatrně z pekáče, nechala ji asi 5 minut odpočinout a potom naporcovala. Byly k ní houskové knedlíky, dušené zelí a pivko. Pečená husaPečená husa

Bílkový mandlový dort

Suroviny – 240 g bílků, špetka soli, 180 g moučkového cukru, 100 g mletých loupaných mandlí, 60 g hrubé mouky, 70 g másla

Suroviny na krém – 500 g mascarpone, 100 g moučkového cukru, zrníčka z půlky vanilkového lusku, 250 ml smetany na šlehání v domečku

Na dokončení – záleží na vás, já jsem zvolila oblíbené čokoládové kostičky mého muže a čokoládové trubičky

Postup – bílky ušleháme se špetkou soli, pak zašleháme cukr. Máslo opatrně rozpustíme a pomalu nalijeme do šlehané hmoty. Do tuhé hmoty lehce vmícháme mouku promíchanou s mandlemi. Těsto nalijeme do dortové formy a pomalu upečeme. Po vychladnutí prokrojíme, promažeme krémem a potřeme i vršek dortu. Zdobení už nechám na vás, já zvolila čokoládu.

Krém – smetanu ušleháme do tuha. Mascarpone lehce promícháme s cukrem a vanilkou. Potom opatrně vmícháme ušlehanou smetanu. Bílkový mandlový dort

Bílková ořechová roláda

Suroviny – 180 g bílků, špetka soli, 150 g cukru krupice, 50 g mletých vlašských ořechů, 70 g hladké mouky

Postup – bílky ušleháme se špetkou soli, pak zašleháme cukr. Do tuhé hmoty vmícháme prosátou mouku spolu s ořechy a lehce promícháme. Těsto natřeme na pečící papír položený na plechu a upečeme. Plát přesuneme a otočíme na pocukrovanou utěrku, papír stáhneme a roládu stočíme. Po vychladnutí rozmotáme, potřeme marmeládou a znovu stočíme.Bílková ořechová roláda

Těstoviny se žampiony

Suroviny – těstoviny, cibule, žampiony, olej, parmezán

Postup – těstoviny uvaříme v osolené vodě. Cibuli nakrájíme na kostičky a dorůžova opečeme na oleji. Potom k ní přidáme očištěné a nakrájené žampiony a osmažíme. Přidáme uvařené těstoviny, osolíme, poprášíme čerstvě namletým pepřem a promícháme. Sýr nastrouháme najemno a část vmícháme do horkých těstovin a mícháme, až se sýr rozpustí. Na talířích porce doplníme trochou nastrouhaného sýru. Těstoviny se žampiony

Pečené králičí nohy s nádivkou

Suroviny – části králíka, sůl, slanina, cibule.

Suroviny na nádivku – 4 rohlíky, mléko, plátek másla, asi 3 stroužky česneku, 3 vejce, sůl, mletý pepř, majoránka

Postup – maso omyjeme, očistíme a prošpikujeme špalíčky slaniny nebo uzeného masa. Osolíme a necháme chvíli odležet.

Na nádivku si nakrájíme na kostky rohlíky a navlhčíme je mlékem. Potom přidáme žloutky, rozehřáté máslo, utřený česnek a koření. Nakonec vmícháme tuhý bílkový sníh.

Do pekáčku dáme vrstvu nahrubo nakrájené cibule, na ni všechnu nádivku a na ni položíme kousky masa. Přikryjeme pekáček a pečeme, až je maso skoro měkké. Potom odkryjeme a necháme při vyšší teplotě opéct.

Podáváme se špenátem a knedlíky nebo s bramborami. Pečené králičí nohy s nádivkou

Kravička nebo snad telátko?

Kravička nebo snad telátko?

 

Moje kravička je upečena z piškotového  těsta s oříšky a ne jako originál z bábovkového. Je promazána karamelovým krémem a povrch potřen  vanilkovým. A není potažená cukrovou hmotou, ale pravým marcipánem a z něj jsou i všechny doplňky.

Inspirace zde

Paštikový stromeček

Na paštikový dort jsem použila recept na játrovou paštiku se smetanou. Přendala jsem ji do silikonové formy ve tvaru stromku a druhý den po vyklopení jsem ji ozdobila. Vánoční koule jsou z mandlí a pekanových ořechů, šiška z rozpůlených pistácií, aby byly trochu zelenkavé. Nasekané pistácie tvoří zelený porost, nakrájený ananas zdobí vršek.  A vše jsem doplnila plody goji a brusinkami.Paštikový stromek

Řezy s řepou

Zbyla mi uvařená a  najemno nastrouhaná řepa cukrovka, tak jsem ji využila na tyto řezy. Řepu lze nahradit nahrubo nastrouhanými jablky nebo hruškami. Suroviny jsou pro malou formu a moučník není nijak vysoký, ale jsme sami dva, nám to bude stačit. Pokud pečete pro více jedlíků, upravte si množství surovin.

Suroviny – 2 vejce, 40 g třtinového cukru, 50 g čokolády 70 %, 40 g polohrubé mouky, 1 lžičku perníkového koření, dvě špetky pečivového kypřícího prášku, asi 170 g vařené cukrové řepy, 30 g vlašských ořechů

Postup – čokoládu opatrně rozehřejeme, ořechy nahrubo nastrouháme. Řepu po oloupání uvaříme, najemno nastrouháme. Jablka či jiné ovoce strouháme nahrubo.

Vejce ušleháme s cukrem, přidáme čokoládu a řepu. Všechny sypké suroviny smícháme a přidáme do vaječné směsi. Promícháme a nalijeme na plech. Po upečení můžeme pocákat čokoládou, lžičkou to jde snadno.Řezy s řepou

Pečená husí prsa

Dnes máme svátek sv. Martina, známého  svou misijní činností ve prospěch křesťanství.  A také patrona hus, protože husy prozradily jeho úkryt, když nechtěl přijmout biskupský úřad. A tak se mnohde pečou husy, doplňují knedlíky s různě upraveným zelím. U nás to není jiné, ale zvolila jsem menší díly, koupila jsem husí prsa.

Včera večer jsem si maso připravila. Prsa omyla, osolila, vložila do pekáče s poklicí a zalila asi litrem mléka. Takto připravenou husu jsem dala do ledničky. Ráno jsem maso omyla pod studenou tekoucí vodou, osušila a znovu osolila a hustě posypala kmínem. Větší vidličkou jsem celý povrch propíchala, aby lépe vyteklo husí sádlo. Prsa jsem položila kůží na dno pekáče, podlila asi třemi lžícemi vody, přiklopila pokličkou a vložila do trouby rozehřáté na 100 stupňů. Po dvou hodinách jsem přidala teplotu na 150 a pekla další dvě hodiny. Je těžké vydržet celou dobu neotevřít troubu a podívat se, jak se maso peče, z trouby se line velmi vábivá vůně. Ale je to zbytečné, husa nic nepotřebuje…

Po čtyřech hodinách pečení jsem sundala pokličku, maso jsem otočila, bylo krásně měkké. A dala jsem ho zpět do trouby a nechala  při teplotě 200 stupňů dopéct. Pak jsem pekáč vyndala, maso otočila a lehce odstranila kost. Ponechala jsem ho ještě 5 minut v klidu, pak teprve krájela na plátky.

Jen škoda, že sníh nepřišel na Svatého Martina, jak praví pranostika, ale byl u nás o den dříve. Ale další lidová moudra – na sv. Martina bývá dobrá peřina a kouřívá se z komíma – jsou letos platná. Nemáme sice pravé Svatomartinské víno, ale i to naše je moc dobré a skvěle doplňuje chuť pokrmu. Pečená husí prsa