Řepánky

Toto je recept mé babičky, lehce upravený. Ona dávala strouhanou citronovou kůru, já volím raději citronový cukr. A nepoužívala máslo, tehdy se peklo z rostlinného tuku.

Nejprve si musíte najít u silnice spadlou bulvu cukrové řepy. Potom ji omyjte, oloupejte, opět omyjte a nakrájejte na drobnější kousky. Dejte  ji do hrnce, zalijte vodou a pozvolna vařte asi hodinu, až bude řepa měkká. Nálev slijte, nechte řepu vystydnout a  pak jemně nastrouhejte.

Suroviny na těsto – 500 g polohrubé mouky, 80 g cukru, 1 kostičku droždí, 2 sáčky citronového cukru, 2 vanilkové cukry, 2 vejce, špetku soli, 100 g rozpuštěného másla, mléko

Suroviny na náplň – asi 400 g syrové řepy, 140 g mletého máku, 250 g mléka, cukr, mletá skořice, vanilkový cukr. Na pečení budeme potřebovat olej.

Postup – suroviny na těsto zpracujeme jako kynuté těsto, umícháme kvásek a po nakynutí všechny suroviny zpracujeme. Vláčné a nelepivé těsto přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout.

Jak zpracovat řepu jsem již popsala, budeme potřebovat ještě uvařit mák. Vsypeme ho do vařícího mléka a za stálého míchání ho povaříme. Potom osladíme a dochutíme vanilkou a skořicí. Za občasného míchnutí ho necháme vystydnout. Do ochuceného máku vmícháme nastrouhanou řepu a pak ještě jednou ochutnáme a je-li potřeba, přidáme koření.

Vykynuté těsto rozdělíme na stejné kousky, zploštíme, poklademe náplní a zabalíme podobně jako klasické buchty. Také je tak rovnáme na vymazaný plech a než řepánek uložíme na své místo, ze všech stran ho omašlujeme olejem. Necháme ještě asi 20 minut odpočinout a pak vložíme plech do vyhřáté trouby a upečeme. Potom řepánky překlopíme na druhý plech a spodní stranu, nyní tedy již vrchní, pocukrujeme silnější vrstvou moučkového cukru. Řepánky

 

Mandlové šátečky

Suroviny na těsto – 180 g másla, 210 g hladké mouky, 1 žloutek

Suroviny na náplň – 2 bílky, 100 g mletých mandlí, 50 g moučkového cukru, strouhanka

Postup – všechny suroviny na vále zpracujeme a těsto necháme odležet. Potom vyválíme a vykrájíme čtverečky. Na každý dáme trošku náplně a protilehlé cípy spojíme. Upečeme a můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.

Na náplň  utřeme bílky s mandlemi a cukrem, podle potřeby přidáme prosátou strouhanku. Konzistence nesmí být tekoucí, má držet tvar, aby ze šátečku nevytékala. Mandlové šátečky

Penny sušenky

Vzor na sušenky jsem vytlačovala pomocí raznice z Penny, kterou jsem dostala při nákupu. Vykrojila jsem větší kytičku a na ni vytlačila vzor. jde to docela dobře, jen některé nejsou dostatečně ozdobené, musí se víc přitlačit. A když budeme sušenky slepovat, zdobíme pouze polovinu kytiček.

Suroviny – 200 g hladké mouky, 200 g kukuřičného škrobu, 1 vanilkový cukr, 100 g moučkového cukru, 250 g másla

Postup – všechny suroviny na vále zpracujeme a těsto necháme odležet. Potom vykrajujeme tvary a můžeme je ozdobit raznicí. Po upečení buď ponecháme sušenky suché nebo je slepíme marmeládou nebo krémem. Já je spojovala nugetou. Penny sušenky

Linecké vánoční ozdoby

Suroviny – 200 g hladké mouky, 20 g jemně strouhaných mandlí, 140 g másla, 70 g moučkového cukru, 1 žloutek

Suroviny na náplň – 100 g nastrouhaných piškotů, 30 g moučkového cukru, 40 g  rozpuštěného másla,  1 lžíci rybízové marmelády, 3 lžíce kávy, rum podle chuti a potřeby

Postup – všechny suroviny na vále zpracujeme a těsto necháme odležet. Pak vykrajujeme tvary a upečeme je.

Všechny suroviny na náplň dáme do misky, tekutiny přidáváme podle potřeby. Náplní slepujeme upečené kousky a poléváme čokoládou nebo jinou polevou a ozdobíme. Linecké vánoční ozdoby

Srdíčka s jahodovou marmeládou

Suroviny – 130 g hladké mouky, 60 g jemně strouhaných vlašských ořechů, 1 vanilkový cukr, 60 g moučkového cukru, 110 g másla

Postup – všechny suroviny na vále zpracujeme a těsto necháme do druhého dne odležet. Potom vyvalujeme a vykrajujeme srdíčka a upečeme je. Slepujeme je jahodovou marmeládou a doplníme čokoládou, která se k jahodám výborně hodí. Srdíčka s jahodou marmeládou

Penízky s kandovaným ovocem

Suroviny – 250 g hladké mouky, 150 g krupicového cukru, 200 g másla, 150 g směsi kandovaného ovoce, 1 vanilkový cukr

Postup – kandované ovoce nakrájíme na drobné kostičky. Všechny suroviny na vále zpracujeme a těsto necháme do druhého dne odležet. Z těsta tvoříme malé kuličky, které zploštíme paličkou na maso. S proužkovou částí to jde o poznání lépe než se čtverečkovou. Penízky upečeme a můžeme poprášit moučkovým cukrem. Penízky s kandovaným ovocem

Sádlové kytičky

Doporučuji si předem uškvařit sádlo, je chuťově lepší než to prodávané. Já si umelu syrové sádlo, malinko podliji a občas při škvaření promíchám. Nedávám sůl ani jiné koření. Když už si myslím, že je hotovo, sádlo procedím, škvarky vrátím na pánev a dosmažím dozlatova.

Cukroví je hodně křehké, při slepování jsem ho měla položené na talíři, jinak se mi většinou zlomilo. A přikládat druhý kousek se musí jemně, nepřitlačovat, jen lehce pootočit. Ale je moc dobré…

Suroviny – 200 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 200 g sádla. Na slepování si připravte domácí marmeládu.

Postup – všechny suroviny na vále zpracujeme a necháme do druhého dne odležet. Pak vykrajujeme kytičky, u poloviny vykrojíme i střed. Postupně upečeme, a po vychladnutí slepíme marmeládou. Sádlové kytičky

Nastavovaná kaše s pohankou

Suroviny – 500 g brambor, 100 g pohankových krup, 1 větší cibule, 200 g uzeného masa, sádlo, sůl, mletý pepř, celý kmín

Brambory oloupeme, nakrájíme na menší části, přidáme kmín a sůl a uvaříme. Pohanku propláchneme teplou vodou, potom ji vodou zalijeme a přivedeme  k varu. Povaříme 2 minuty, vypneme a necháme dojít. Je-li potřeba, přes sítko vodu slijeme.

Na sádle osmažíme dozlatova kostičky cibule a pak k ní přidáme  a opečeme nadrobno nakrájené uzené maso.

Vodu z vařených brambor slijeme, část si ponecháme. Brambory rozšleháme na kaši, přidáme pohanku a většinu cibulové směsi. Podle potřeby přilijeme horkou vodu z brambor a ušleháme jemnou kaši. Dochutíme kořením a porce na talířích zdobíme odloženou  cibulkou s uzeným.Nastavovaná kaše s pohankou

Hlávkový salát s vinaigrette

Takto upravený salát je typický pro francouzskou kuchyni. Může se doplnit i vařenými vajíčky nebo sekanou pažitkou.

Na zálivku si připravte asi 1 lžíci vinného octa, 1 lžíci panenského oleje, po špetkách čerstvě mletý pepř, sůl a cukr. Vše promícháme metličkou.

Listy salátu omyjeme, osušíme a natrháme na menší části. Já jsem přidala plátky ředkviček. Těsně před podáváním nalijeme na listy zálivku a promícháme. Hlávkový salát s vinaigrette