Hlávkový salát s jablkem

Suroviny – hlávkový salát, jablko, cibule, panenský slunečnicový olej, bílý vinný ocet

Postup – salát zbavíme vnějších, většinou poškozených listů, umyjeme a necháme je okapat. Natrháme na kousky a vložíme do mísy. Jablka neloupeme, cibuli ano, obojí nakrájíme na slabé plátky. Přidáme do mísy, pokapeme olejem a octem, promícháme a necháme asi 5 minut odležet.Hlávkový salát s jablkem

Kakaový dort s čokoládou

Suroviny na těsto  – na jeden plát – 3 vejce, 120 g cukru, 2 lžíce oleje, 20 g kakaa, 100 g polohrubé mouky – upečeme tři pláty

Suroviny na krém – 250 g másla, 1 karamelový pudink Extra, 300 ml mléka, 2 lžíce cukru, 1 plechovka karamelového mléka

Na dokončení – půl balení zrcadlové čokoládové polevy, pekanové ořechy mleté i celé, tabulka čokolády, čokoládové trubičky, domácí marmeláda z jahod a rybízu

Postup – na piškot ušleháme bílky, potom zašleháme cukr, pak žloutky s olejem a nakonec lehce vmícháme prosáté kakao s moukou. Nalijeme do dortové formy s papírem na dně a upečeme. Na dort potřebujeme tři pláty.

Máslo necháme povolit, karamelové mléko vylijeme do misky a rozšleháme. Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme hustý pudink a za občasného míchnutí ho necháme vychladit, nesmí být ale moc studený. Rozšleháme ho a po lžicích ho zašleháme do másla. Potom opět po lžicích vmícháváme karamelové mléko. Mícháme pouze jedním směrem a lehce, aby se nám krém nesrazil.

Pláty potíráme marmeládou a krémem a spojíme je. Krémem potřeme i povrch a boky dortu. Ty posypeme mletými pekanovými ořechy. Ze zbytku krému vytvoříme pusinky po obvodu a přidáme jádra ořechů. Do středu nalijeme polevu, otáčením a lehkým nakláněním dortu ji rozlijeme po celém povrchu.

Na kousek čokolády nalepíme krémem trubičky a vytvoříme číslice. Dort je pro maminku k významnému dni. Kakaový dort s čokoládou

Řez kakaového dortu

Řezy pikao

Suroviny na těsto – 4 vejce, 160 g cukru, 2 lžíce oleje, 30 g kakaa, 130 g polohrubé mouky

Suroviny na krém – 250 g másla, 1 plechovka pikaa

Na dokončení – velký balíček piškotů, 1 hrnek uvařené černé kávy, půl hrnku rumu, čokoládová poleva

Postup – bílky ušleháme, pak přidáme cukr, po zašlehání žloutky, olej a do vyšlehaného těsta lehce vmícháme prosáté kakao s moukou. Nalijeme na velký plech a upečeme.

Krém vytvoříme našleháním povoleného másla, do něhož po lžicích zašleháme pikao.

Na plát těsta rozetřeme slabou vrstvu krému. Piškoty namáčíme v roztoku kávy a rumu a klademe je na krém do řádků. Na tuto vrstvu naneseme zbylý krém a uhladíme. Čokoládu nalijeme do zdobítka a postříkáme s ní povrch moučníku. Řezy jsou lepší po uležení, nejlépe druhý den, jestli se vám je  podaří zachránit. U nás se na ně vrhli hned po zaschnutí polevy…Řezy pikao

Kávové řezy s čokoládovou polevou

Suroviny – 2 vejce, 150 g moučkového cukru, 120 g másla, 1 lžíce rozpustné kávy, 1 lžíce kakaa, asi 250 ml mléka, asi 350 g polohrubé mouky, 1 pečivový kypřící prášek

Poleva – 150 g čokolády 50 %, 2 lžičky rozpustné kávy, 300 g zakysané smetany

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, promícháme s kávou a potom vmícháme smetanu. Je-li smetana hodně hustá, nejprve ji samotnou rozmícháme a pak teprve opatrně přidáme k čokoládě.

Postup – máslo rozpustíme, v uvedeném pořadí promícháme všechny suroviny a rozmíchané těsto nalijeme na velký plech. Po upečení potřeme polevou.Kávové řezy s čokoládovou polevou

Kokosové sušenky s lískovým oříškem

Suroviny – 100 g hladké mouky,  110 g másla, 75 g moučkového cukru, 100 g mletého kokosu, 1 vejce

Postup – všechny suroviny zpracujeme, těsto necháme v chladu do druhého dne.  Potom vykrajujeme kolečka, potřeme je rozšlehaným vejcem a ozdobíme půlkou lískového oříšku. Upečeme a necháme rozležet. Kokosové sušenky s lískovým oříškem

Čtverečky s kandovanou višní

Suroviny – 100 g hladké mouky, 35 g moučkového cukru, 90 g másla, 1 žloutek, 2 hřebíčky, půl lžičky mleté skořice, půl lžičky rozpustné kávy

Na dokončení – vejce, kandované višně

Postup – hřebíček rozdrtíme v hmoždíři, kávu použijeme sypkou. Všechny suroviny smícháme a vypracujeme jemné těsto, necháme ho do druhého dne uležet. Vykrajujeme čtverečky, které potřeme rozšlehaným vajíčkem, doplníme čtvrtkou višně a upečeme. Čtverečky s kandovanou višní

 

Povidlové koláčky s medem

Suroviny – 250 g hladké mouky, 90 g másla, 100 g moučkového cukru, 100 g medu, 50 g mletých loupaných mandlí, 2 lžíce rumu, 1 lžička jedlé sody, 50 g kandovaných višní

Na naplnění – ochucená švestková povidla

Postup – kandované ovoce jemně pokrájíme, přidáme ostatní přísady a zpracujeme. Těsto necháme do druhého dne uležet. Potom tvarujeme kuličky, do nichž otočeným koncem malého válečku na těsto vytvoříme důlek. Povidla vložíme do sáčku se zdobičkou a do důlků nastříkáme náplň. Na plech je dáváme kousek od sebe, při pečení se trochu zvětší. Povidlové koláčky s medem

Plněné koláčky kokosem a oříšky

Suroviny – 180 g hladké mouky, 140 g másla, 2 žloutky, 40 g mletých vlašských ořechů, 90 g moučkového cukru

Suroviny na nádivku – 25 g mletého kokosu, 25 g mletých pekanových ořechů, 30 g moučkového cukru, rum

Postup na náplň – smícháme sypké suroviny a přidáme tolik rumu, abychom získali náplň, která bude trochu držet pohromadě a budeme ji moci rukou nacpat do důlků v kuličkách.

Postup – suroviny zpracujeme v těsto a necháme ho den odpočinout. Potom z něj tvarujeme menší kuličky, do kterých uděláme důlek dřevěným náčiním. Já jsem použila konec malého válečku na těsto. Důlek naplníme náplní,  nabíráme ji jako špetku. Naplněné koláčky skládáme na plech s papírem na pečení a upečeme. Plněné koláčky kokosem a oříšky

 

Losos s kořenovou zeleninou

Suroviny – porce lososa, citronová šťáva, sůl, mletý pepř, kousek mrkve, celeru a menší cibule, olivový olej

Postup – rybu opláchneme, pokapeme citronovou šťávou a necháme odležet. Zeleninu očistíme, mrkev a celer nakrájíme na slabé nudličky, cibuli na plátky a ty rozdělíme na měsíčky. Rybu osolíme a na oleji ji opečeme ze všech stran. Do výpeku vložíme zeleninu a krátce orestujeme.

Vyhřejeme si troubu asi na 200 stupňů. Do pekáčku vložíme porce ryby a na ně rozložíme opečenou zeleninu i s výpekem.  Přikryjeme alobalem a pečeme asi 10 – 15 minut v troubě. Losos s kořenovou zeleninou