Římský salát s rajčaty

Suroviny – římský salát, rajčata, řeřicha sakura, dýňový panenský olej, bílý vinný ocet, sůl

Postup – všechnu zeleninu opláchneme a necháme okapat. Listy natrháme, rajčata nakrájíme na měsíčky. Zakápneme dýňovým olejem a octem, malinko osolíme. Promícháme a hned podáváme. Římský salát s rajčaty

Losos k těstovinami a koprem

Suroviny – porce lososa, citronová šťáva, sůl, mletý pepř, čerstvý kopr, smetana 12 %, olivový olej, parmazán, vařené těstoviny

Postup – rybu omyjeme,  pokapeme citronovou šťávou a necháme odležet. Potom ji osolíme, opepříme čerstvě namletým pepřem a na oleji  orestujeme z obou stran. Do výpeku přilijeme trochu smetany, opraný a nasekaný kopr a kousek jemně nastrouhaného parmazánu. Když se rozpustí, vsypeme uvařené těstoviny, promícháme a dochutíme solí. Při podávání porce ryby posypeme nastrouhaným sýrem. Losos s těstovinami a koprem

Tvarohová bábovka

Suroviny – 250 g tvarohu v kostce, 2 vejce, 150 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 citronový cukr, 1 kypřící prášek do pečiva, 500 g hladké mouky, 100 g kandovaného ovoce, 50 g rozinek, 50 g nasekaných loupaných mandlí, mléko. Na potření asi 50 g másla a moučkový cukr na posypání.

Postup – tvaroh utřeme s vejci, cukrem a postupně přidáváme ostatní přísady. Mléko přidáme podle potřeby. Těsto vložíme do formy a pomalu upečeme. Po vyklopení ještě teplou bábovku potřeme rozpuštěným máslem a hustě posypeme moučkovým cukrem. Tvarohová bábovka

Celerový salát s jablkem

Suroviny – asi 100 g celeru, 1 větší jablko, menší cibule, 1 lžíce lněného oleje, sůl, mletý pepř, pekanové ořechy

Postup – celer nahrubo nastrouháme, cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme celer, orestujeme, podlijeme malinko podle potřeby a chvilku podusíme. Potom necháme vychladnout. Vmícháme nahrubo nastrouhané jablko, ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem, popřípadě i cukrem nebo vinným octem. Při podávání posypeme nasekanými nebo celými pekanovými ořechy. Celerový salát s ořechy

Pečené vepřové na šlehačce

Suroviny – plátky vepřového masa, pikantní  klobása, brambory, cibule, pórek, smetana na šlehání, sůl, mletý pepř

Postup – maso lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Brambory a klobásu nakrájíme na plátky, cibuli a pórek na kolečka. Na dno pekáče poklademe brambory, uzeninu a zeleninu, maso položíme nahoru a trošku ho zahrneme. Vše zalijeme smetanou a upečeme. Nepodléváme, cibule i pórek pustí dost šťávy. Pečené vepřové na šlehačce

Perník s povidly a čokoládou

Suroviny – 100 g másla, 150 g cukru, 2 lžíce medu, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 250 ml mléka, 250 g polohrubé mouky, 1 perníkový kypřící prášek, 1 lžička perníkového koření, 1 citronový cukr, 50 g nasekaných lískových ořechů, 50 g brusinek, 100 g kandované kůry, 2 lžíce kakaa

Na dokončení – povidla ochucená cukrem a rumem, čokoládová poleva

Postup – změklé máslo utřeme s cukry, postupně přidáme vejce, med, kakao, potom mléko. Do řídkého těsta vmícháme prosátou směs mouky s práškem a kořením. Vymícháme hladké trochu řidší těsto, do něhož zamícháme nasekané ořechy, rozinky a kandovanou kůru nebo směs ovoce. Těsto nalijeme na větší plech a upečeme.

Po vychladnutí potřeme povidly a polijeme čokoládovou polevou.Perník s povidly a čokoládou

Fleky se šunkou a hráškem

Suroviny – fleky, šunka, čerstvý hrášek, vejce,  pórek,sůl, mletý pepř, olej, parmezán

Postup– těstoviny uvaříme ve slané vodě. Hrášek chvilku povaříme v osolené vodě, scedíme a propláchneme studenou vodou. Pórek a šunku nakrájíme na drobné kousky a orestujeme. Přidáme vařené těstoviny, hrášek, koření a po promíchání vejce, kterými těstoviny obalíme. Na talířích posypeme nastrouhaným parmezánem.Fleky se šunkou a hráškem

Vdolečky s povidly

Suroviny – 125 g hladké mouky, 125 g polohrubé mouky, 2 žloutky, 50 g cukru, 1 vanilkový cukr, 1 citronový cukr, 30 g rozpuštěného másla, 20 g droždí, 3 lžíce rumu

Na dokončení – povidla ochucená rumem a cukrem, tvaroh utřený s cukrem, vanilkou a žloutkem. Na smažení sádlo nebo olej, ale domácí sádlo je lepší.

Postup – kvásek necháme vykynout, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme vláčné těsto. Necháme hodinku kynout, pak na vále vykrájíme větší kolečka, která skládáme na utěrku, aby si odpočinula. Potom postupně smažíme z obou stran, odsajeme přebytečný tuk, pomažeme povidly a přidáme kopeček sladkého tvarohu. Vdolečky s povidly

Celerové bramboráky

Suroviny – 400 g syrových brambor, 100 g jemně nastrouhaného celeru, 1 vejce, 3 lžíce hladké mouky, mléko, mletý pepř, sůl, majoránky, asi 2 stroužky česneku

Postup – brambory nastrouháme, slijeme z nich tekutinu a zakápneme mlékem. Přidáme nastrouhaný celer, vejce, koření a řádně promícháme. Zahustíme podle potřeby moukou. Na zkoušku si upečeme vzoreček, můžeme pak upravit chuť kořením. Placičky smažíme na sádle, odsajeme přebytečný tuk a podáváme samostatně se salátem nebo jako přílohu k masu. Celerové bramboráky