Vepřový guláš s uzeným

Suroviny – 500 g vepřové plece, 2 cibule, 200 g uzeného bůčku, sádlo, mletá červená paprika, sůl, tmavší jíška, česnek

Postup – maso nakrájíme, osolíme. Kostičky cibule orestujeme na sádle, přidáme maso a necháme ho zatáhnout. Přisypeme kostky uzeného, také opečeme, ochutíme asi 2 lžičkami papriky, promícháme a zalijeme horkou vodou nebo vývarem a dusíme. Než maso změkne, připravíme si jíšku z hladké mouky a sádla a necháme ji vychladnout. Když je maso skoro měkké, zahustíme guláš jíškou a ještě asi 20 minut vaříme. Dochutíme solí a utřeným česnekem. Vepřový guláš s uzeným

Jemné kynuté ovocné knedlíky

Suroviny – 500 g hrubé mouky, 2 lžíce cukru, špetku soli, 50 g rozpuštěného másla, mléko smíchané se smetanou, 20 g droždí

Na naplnění ovoce, já měla švestky, sypala jsem umletým mákem, sladila agávovým sirupem a vše jsem doplnila rozpuštěným máslem.

Postup – vymícháme kvásek, pak smícháme uvedené suroviny a vypracujeme jemné kynuté těsto. Necháme ho vykynout, rozdělíme na stejné části, naplníme ovocem, vaříme asi 10 minut, podle velikosti. Hned po uvaření propícháme nebo natrhneme vidličkou a doplníme surovinami podle své chuti. Jemné kynuté ovocné knedlíky

Krájený kynutý koláč

Suroviny – 250 g hladké mouky, špetka soli, 35 g droždí, 50 ml oleje, 1 vanilkový cukr, 1 citronový cukr, 2 žloutky, 50 g cukru, mléko

Na dokončení – švestková povidla nebo ovoce, máslová žmolenka

Postup – z droždí, špetky cukru, vlažného mléka a trochu mouky připravíme kvásek. Když vykyne, přidáme ho k ostatním surovinám a zpracujeme nelepivé těsto. Přikryjeme a necháme asi hodinu kynout. Pak ho přendáme na vymazaný plech, prsty roztáhneme po celé ploše, poklademe ovocem nebo potřeme povidly a posypeme žmolenkou. Necháme kynout ještě asi 15 minut a pak v předehřáté troubě upečeme. Krájený kynutý ovocný koláč

Perníková bábovka

Suroviny – 2 vejce, 100 g moučkového cukru, 2 lžíce medu, 100 g strouhaných vlašských ořechů, 1 kandovaný chlebíček, 2 lžičky perníkového koření, 1 perníkový kypřící prášek, asi 250 g hladké mouky, mléko

Postup – žloutky utřeme s cukrem, přidáme med a ostatní suroviny. Bílky ušleháme v pevný sníh a vmícháme ho nakonec do těsta. Mléko použijeme podle potřeby, abychom zpracovali polotekuté těsto. Nalijeme ho do připravené formy a pomalu upečeme.

Při přípravě kandovaný chlebíček rozlámeme na menší části. Ořechy jemně umeleme, koření i perníkový kypřící prášek prosejeme společně s moukou. Perníková bábovka

Krůtí plátek se žampiony a vejci

Suroviny – krůtí řízky, žampiony, plátky šunky, růžičky vařeného květáku, máslo, sůl, mletý pepř, mletý kmín

Postup – maso osolíme a opepříme. Na oleji ho z obou stran orestujeme a odložíme na teplé místo. Žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky. Vhodíme je do výpeku, osolíme a poprášíme kmínem. Chvilku podusíme, přidáme květákové růžičky. Na másle opečeme plátky šunky a vyndáme je. Potom na tutéž pánev nalijeme rozšlehaná a osolená vejce a mícháme do ztuhnutí. Plátek masa doplníme doplníme žampionovou směsí a přiložíme v plátku šunky zabalená míchaná vajíčka. Krůtí se žampiony a vejci

Kapustová kaše a květák sypaný máslovou strouhankou

Suroviny  na kaši – asi půl kila brambor, čtvrtku velké kapusty, trochu mléka, plátek másla, sůl

Suroviny na květák – půl většího květáku, 3 lžíce čerstvě namleté jemné strouhanky, 2 plátky másla

Postup – dáme vařit větší množství vody, kterou osolíme. Obě zeleniny zbavíme nečistot, květák můžeme namočit do slané vody, kapustu propláchneme pod tekoucí. Do vařící vody vložíme nejprve kapustu a povaříme ji. Vyndáme, nakrájíme na malé kousky. Vložíme do téže vody květák rozdělený na růžičky a taktéž uvaříme, nejlépe ne úplně doměkka, aby se nerozvařil. Obě zeleniny necháme okapat. Při vaření hrnec nepřikrýváme pokličkou.

Strouhanku opečeme na plátku másla, mícháme a jen tak lehce ji rozdělíme do malých hrudek. Druhý plátek másla opatrně rozehřejeme. Vařený květák na talířích posypeme strouhankou a polijeme máslem.

Brambory uvaříme v osolené vodě, slijeme ji a rozšťoucháme. Přidáme horké mléko, máslo, sůl a nakrájenou kapustu. Rozšleháme, podle potřeby přilijeme mléko a dosolíme.Kapustová kaše a květák sypaný máslovou strouhankou

Krůtí karbanátky a zapečená rajčata s pórkem

Suroviny na karbanátky – 400 g mletého krůtího masa, 1 vejce, 1 rohlík, mléko, sůl, majoránka, 1 stroužek česneku, olej

Suroviny na přílohu – 1 větší pórek, máslo, několik rajčat, 2 vejce, asi 100 ml mléka, sůl, mletý pepř

Postup – rozkrájený rohlík namočíme do mléka, pak tekutinu vymačkáme. Dobře propracujeme s ostatními surovinami a vytvoříme karbanátky, které opečeme na oleji.

Pekáček vymažeme máslem. Světlou část pórku nakrájíme na kolečka a na másle lehce orestujeme. Rajčata nakrájíme na plátky, vejce rozšleháme s mlékem. Pórek dáme na dno formy, poklademe plátky rajčat, osolíme a opepříme. Zalijeme vejci a dáme do vyhřáté trouby zapéct. Krůtí karbanátky a zapečená rajčata s pórkem

Švestkový koláč s makovou žmolenkou

Suroviny na těsto – 1 vejce, 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, 5 lžic oleje, 250 ml mléka, asi 350 g polohrubé mouky, 1 pečivový kypřící prášek

Na žmolenku budeme potřebovat stejné množství másla, cukru, hrubé mouky smíchané s mletým mákem. A samozřejmě švestky, rozpůlené a vypeckované, dávám je na těsto řeznou plochou nahoru.

Postup – suroviny na těsto smícháme v uvedeném pořadí, nalijeme na plech. Suroviny na žmolenku rukou propracujeme. Na těsto poklademe půlené švestky, posypeme žmolenkou a upečeme. Švestkový koláč s makovou žmolenkou

Rychlý ovocný koláč

Suroviny jsou na plech o velikosti 20 krát 20 cm.  Použila jsem meruňky, můžete použít jakékoli jiné ovoce. Švestky, meruňky a podobné ovoce dávám řeznou plochou nahoru.

Suroviny – 1 vejce, 60 g třtinového cukru, 1 vanilkový cukr, 100 ml mléka, 50 g rozpuštěného másla, asi 200 g polohrubé mouky, půl lžičky pečivového kypřícího prášku

Na dokončení – ovoce a máslová žmolenka

Postup – všechny suroviny v uvedeném pořadí smícháme a nalijeme na plech. Poklademe ovocem, posypeme žmolenkou a upečeme. Rychlý ovocný koláč