Cheesecake plněný broskvemi

Suroviny na korpus – 2 vejce, 3 lžíce cukru, 5 lžic polohrubé mouky, špetka kypřícího prášku

Suroviny na krém – 250 g tučného tvarohu v kostce, 500 g mascarpone, 200 g moučkového cukru, semínka z půlky vanilkového lusku, 200 g smetanového bílého jogurtu, 1 lžíce citronové šťávy, 1 želatinový ztužovač

Suroviny na náplň – 1 velký broskvový kompot, 1 sáček želatiny, necelý půl litr šťávy z kompotu, cukr

Na dokončení – 250 ml smetany na šlehání

Postup – jeden den dopředu si připravíme náplň. Použijeme menší misku, silikonovou nebo plastovou. Velikost zvolíme podle dortové formy, měla by být asi o 10 cm menší než forma.

Broskvový kompot necháme okapat, ovoce nakrájíme na kostičky a vložíme do misky. Želatinu podle návodu rozpustíme, necháme ji nabobtnat, zahřejeme, ale nevaříme. Podle chuti můžeme osladit. Ještě teplou ji nalijeme na ovoce a dáme do ledničky, kde nám do druhého dne obsah ztuhne. Před použitím ovocnou náplň vyklopíme, ze silikonu ji lehce vyjmeme, z ostatních nádob ji nejlépe dostaneme tak, že formu obrátíme pod horkou tekoucí vodu, náplň přidržujeme rukou, aby nám nevypadla. Po chvilce se uvolní a ucítíme ji v dlani. Vrátíme ji zpátky do misky a vyklopíme  na pečící papír, aby se nepřilepila a my si ji při použití nepoškodili.

Na korpus ušleháme vejce s cukrem, potom vmícháme mouku s práškem. Těsto nalijeme do dortové formy a upečeme.

Tvaroh nejprve rozšleháme s cukrem, citronovou šťávou a vanilkou, potom přidáme bílý jogurt. Nakonec lehce vmícháme mascarpone, V malém množství teplé vody rozmícháme ztužovač a vmícháme ho do tvarohové hmoty.

Korpus přendáme na tác, bokem formy ho obklopíme. natřeme slabší vrstvu krému, do středu položíme broskvovou náplň a strany formy vyplníme tvarohovou hmotou. Necháme ho v ledničce do druhého dne ztuhnout. Celý dort potřeme ušlehanou smetanou a ozdobíme ovocem.Cheesecake plněný broskvemiŘez dortemŘez dortu

Tlačenkový dort

Použila jsem suroviny jako na klasickou tlačenku, jen jsem ji nevařila v obalu, ale v hrnci.  Abych ji neměla zbytečně tučnou, přece jen to byl dárek pro sportovce, dělala jsem ji dva dny. První den jsem uvařila maso s kořením, obrala z kostí, rozdělila na tučné, libové a kůže. Vývar jsem přecedila, nalila do hrnce a dala do ledničky ztuhnout. Druhý den jsem sebrala na povrchu sádlo, vrstva byla asi půl centimetrová, a pak už jsem postupovala klasicky. Vše nakrájela, dala do vývaru, přidala koření, povařila a pak nalila do formy. Další den jsem na spodek formy pustila teplou vodu, přidržovala jsem obsah, aby mi nespadl do dřezu. Maso se uvolnilo, dala jsem ho zpět do ledničky a jako dekoraci přidala cibulky. Tlačenkový dort

Ovocné řezy a košíčky s tvarohovým krémem

Na řezy a košíčky jsem použila stejný krém a ovoce z kompotů, při použití čerstvého želatina většinou neztuhne.  Když budete chtít použít čerstvé ovoce, napíši nakonec polevu, kterou můžete použít. Podle počtu košíčků si upravte poměr surovin, odhaduji, že poměr, který udáván vystačí asi na 50 košíčků.

Suroviny na korpus – 6 vajec, 150 g cukru, 200 g polohrubé mouky, 1 lžička pečivového kypřícího prášku

Suroviny na krém – 250 g másla, 250 g tučného tvarohu v kostce, 250 g mascarpone, asi 200 g moučkového cukru, semínka z půlky vanilkového lusku nebo 2 vanilkové cukry

Na dokončení – 1 sáček bílého dortového želé, 2 lžíce cukru, 250 ml šťávy z kompotu nebo vody, kompotové ovoce nebo čerstvé

Postup – nejprve upečeme piškot. Žloutky ušleháme s cukrem, z bílků ušleháme tuhý sníh. Pak do žloutkové pěny vmícháme mouku s práškem a větší část bílků. Nakonec vše nadlehčíme zbytkem sněhu. Upečeme a necháme vychladnout.

Máslo necháme povolit a utřeme  ho s cukrem a vanilkou. Tvaroh nejprve utřeme nebo rozšleháme, potom ho po částech zašleháme do másla. Nakonec lehce vmícháme mascarpone.

Kompotové ovoce necháme okapat. Korpus potřeme krémem, poklademe ovocem a povrch polijeme připraveným dortovým želé. Připravte si ho podle návodu, každé je trochu jiné. Já jsem do šťávy s cukrem vmíchala práškové želé, rozpustila a nechala přejít varem. Chvilku jsem ho nechala stydnout a pak lžicí polévala po ovoci.

Polevu na čerstvé ovoce připravíte tak, že v půl litru ovocné šťávy nebo vody, kterou osladíte, rozmícháte 2 vanilkové pudinky a krátce povaříte. Pak polevou polijete moučník.

Košíčky si upečte podle receptu u vánočního cukroví, naplňte tvarohovým krémem, přidejte ovoce a to můžete nebo nemusíte potřít dortovým želé.Ovocné řezyKošíčky s tvarohovým krémem

 

 

Dušené luštěniny s bramborami a zeleninou

Použila jsem loupaný žlutý hrách, můžou být i drobnější fazole nebo čočka. Červenou čočku můžete vařit přímo se zeleninou, ostatní druhy raději zvlášť. Až skoro měkké je použijte podle mého receptu.

Suroviny – hrnek luštěnin, bobkový list, kousek celeru, větší mrkev, celý pórek, plátek šunky, olej, sůl, asi 2 brambory

Postup – luštěniny propláchneme několikrát horkou vodou a necháme je přes noc namočené ve vodě studené. Druhý den k nim přidáme bobkový list a uvaříme skoro doměkka.

Zeleninu očistíme a nakrájíme na drobné kostičky nebo kolečka. Na oleji lehce osmahneme pórek, přidáme ostatní zeleninu a šunku, když zavoní, vmícháme kostičky brambor. Přidáme okapané luštěniny, podlijeme malinko vývarem, který máme z jejich vaření a podusíme, až je zelenina měkká. Nemusíme zahušťovat, brambory se trošku rozvaří a pokrm spojí. Osolíme, můžeme přidat zelené natě. Dušené luštěniny se zeleninou a bramborami

Dušená játra

Suroviny – asi 500 g jater, 1 větší cibule, 150 g slaniny, sádlo, asi 2 lžíce bramborového škrobu, sůl, mletý pepř, mletý kmín, sladká paprika

Postup – játra očistíme a nakrájíme na kostky. Do škrobu vmícháme trošku pepře a kmínu, směsí obalíme játra. Cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme dozlatova. Přidáme nakrájenou slaninu, obalená játra a necháme je ze všech stran zatáhnout. Potom poprášíme mletou paprikou, přilijeme trochu horké vody nebo vývaru a dusíme. Když jsou játra měkká, osolíme je a podáváme s rýží. Dušená játra

Skořicové řezy s krémem

Suroviny – 2 vejce, půl hrnku cukru, 1 vanilkový cukr, 250 ml smetany na šlehání v domečku, 150 ml mléka, asi 1,5 – 2 hrnky hladké mouky, 2 rovné lžičky pečivového kypřícího prášku, 1 lžička mleté skořice

Na dokončení libovolný krém, já použila karamelový, který mi zbyl z makronek.

Postup – vejce ušleháme s cukry a potom zašleháme šlehačku,  přidáme ostatní přísady a vymícháme polotekuté těsto. Nalijeme na plech a upečeme. Po vychladnutí doplníme krémem. Skořicové řezy s krémem

Makronky s karamelovým krémem

Sice jsem nazvala toto pečivo makronkami, ale po vzhledové stránce  k nim mají daleko. Nepodařilo se mi sklepnout těsto na plechu s placičkami tak, aby z nich unikl vzduch a povrch se uhladil. Ale recept píši, protože po chuťové stránce nemají chybu. Měla jsem co dělat, abych nějaké uchránila a mohla je slepit krémem. Ten jsem tentokrát použila karamelový, protože jsem chtěla, aby bylo cukroví bezlepkové.

Makronky bývají obarvené potravinářskými barvivy, já je nemám moc ráda, nechala jsem je čistě bílé. Pokud byste měli zájem o růžové, žluté nebo zelenkavé, přidejte si trošku gelové barvy do rozvaru.

Suroviny na makronky – 180 g bílků, 200 g mandlové mouky, 230 g moučkového cukru

Suroviny na rozvar – 70 g vody, 230 g cukru

Suroviny na krém – 200 g másla, 1 plechovka karamelového mléka

Postup – nejprve si uvaříme rozvar. Svaříme cukr s vodou na řetízek, kdo chce, přidá pár kapek barvy. Rozvar musí být horký, budeme ho přidávat k ušlehaným bílkům. Je třeba pohlídat, abychom měli rozvar hotový současně s tuhým bílkovým sněhem.

Mísu na šlehání vypláchneme trochou octa a vytřeme dosucha. Pak do ní odvážíme 85 g bílků a ušleháme tuhý sníh. Pomalu do něj přiléváme horký rozvar a neustále šleháme. Když máme hmotu hodně tuhou, necháme ji vychladnout.

V druhé míse smícháme zbytek bílků s mandlovou moukou a cukrem, postupně přidáváme ušlehanou hmotu a vše promícháme.

Těsto přendáme na sáčku s trubičkou, na plech tvoříme kolečka, klepneme plechem, aby unikl vzduch a ponecháme asi 15 minut v klidu. Pečeme asi při 150 stupních přibližně 20 minut, až se nám podaří kolečka odloupnout z plechu. Po vytažení z trouby je necháme na plechu vychladnout, pak je můžeme slepit krémem. Nebo také ne, jsou moc dobré i neslepené. Makronky s karamelovým krémem

Tukové raženky

Suroviny – 500 g polohrubé mouky, 2 lžičky soli, 1 instantní droždí, 300 ml mléka, 100 ml oleje, 1 žloutek

Postup – všechny suroviny promícháme a vypracujeme nelepivé těsto. Necháme ho hodinu kynout. Potom ho rozdělíme na  stejné díly, vytvoříme menší oválky, které tvořítkem na raženky vytvarujeme. Dáme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a necháme ještě 20 minut kynout. Poté plech vložíme do vyhřáté trouby a upečeme. Tukové raženky

Kroupové karbanátky

Suroviny – 250 g vařených velkých krup, 250 g mletého masa, 1 vejce, sůl, mletý pepř, majoránka, strouhanka

Postup – všechny suroviny mimo strouhanku propracujeme, nejlépe rukou, a máme-li hmotu řidší, přidáme trochu strouhanky. Většinou to není potřeba. Můžeme obalovat v trojobalu a smažit na pánvi.  Já raději tvaruji karbanátky a peču je v troubě na plechu s pečícím papírem. Nejsou tolik mastné a lépe vynikne jejich kroupová chuť. Kroupové karbanátky

Špagety se zeleninou

Suroviny – špagety, kousek celeru, mrkev, jarní cibulka, olej, šunka, sušená rajčata, vařená brokolice, sůl, černý pepř

Postup – těstoviny uvaříme. Celer a mrkev nastrouháme nahrubo, bílou část cibulky nakrájíme na kostky, zelenou na kolečka, šunku na proužky a brokolici krátce povaříme a rozebereme na růžičky. Rajčata necháme okapat, pokud je máme naložená v oleji a také je nakrájíme na drobné kousky.

Na oleji krátce orestujeme cibuli, přidáme celer a mrkev, malinko podlijeme a podusíme. Pak vmícháme šunku, rajčata a brokolici. Přidáme vařené těstoviny, okořeníme, doplníme cibulovou natí a můžeme podávat.Špagety se zeleninou