Treska s bylinkami

Suroviny – filety tresky, citronová šťáva, sůl, mletý pepř, hladká mouka, nasekané bylinky – pažitka, cibulová nať, petrželka, rozmarýn, olej

Postup – filety očistíme, zakapeme šťávou a necháme chvíli odležet. Bylinky propláchneme, nasekáme najemno a smícháme s trochou hladké mouky. Filety osolíme a opepříme, obalíme v mouce s bylinkami a osmažíme na oleji. Treska s bylinkami

Kynutá ořechová bábovka

Z tohoto množství je menší bábovka, pekla jsem ji jen pro dva lidi. Na klasickou velkou formu si suroviny upravte.

Suroviny – 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 40 g cukru, 70 g másla, půl kostky droždí, 60 g mletých vlašských ořechů, 1 citronový cukr, asi 90 g hladké mouky

Postup – z droždí umícháme kvásek a necháme ho vykynout. Máslo rozpustíme, suroviny smícháme ve větší míse a řádně rozmícháme. Vypracujeme o něco málo řidší těsto než je klasické kynuté na koláče. Formu vymažeme a vysypeme a těsto do ní nalijeme, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Potom formu vložíme do předehřáté trouby a pomalu upečeme. Překlopíme na talíř a ještě horkou bábovku pocukrujeme. Kynutá ořechová bábovka

Ořechové řezy s tvarohovou náplní

Moučník jsem pekla na polovičním plechu, velikost 20 x 25 cm.

Suroviny  na těsto – 100 g másla, 2 lžíce kakaového prášku, 1 hrnek hladké mouky, 1 lžička pečivového kypřícího prášku, půl hrnku nasekaných vlašských ořechů, půl hrnku cukru, 2 vejce, mléko podle potřeby

Suroviny na náplň – 250 g tučného tvarohu v krabičce, cukr podle chuti, vanilková semínka z půlky lusku

Postup – nejprve si připravíme náplň, smícháme všechny suroviny a osladíme podle své chuti.

Máslo rozpustíme, přidáme kakao a promícháme. Cukr rozšleháme s vejci, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme jemné lité těsto ne moc řídké. Polovinu těsta nalijeme na připravený plech, lžící rozprostřeme opatrně tvaroh a vše zalijeme druhou polovinou těsta. Potom jemně vidličkou stočíme do spirálky vrchní těsto s tvarohovou náplní. Upečeme, necháme ve formě vychladnout a krájíme na kostičky. Ořechové řezy plněné tvarohem

Tvarohové buchty

Suroviny – 500 g hladké mouky, asi 250 ml vlažného mléka, 50 g cukru, 1 vanilkový cukr, 1 citronový cukr, 1 kostka droždí, 2 žloutky, 100 g rozpuštěného másla, špetka soli

Na náplň – 250 g tučného tvarohu v kostce, moučkový cukr podle chuti, zrníčka z půlky vanilkového lusku, 1 vanilkový pudinkový prášek, trochu mléka, rozinky namočené v rumu

Na dokončení – rozehřáté máslo, rozinky namočené v rumu

Postup – připravíme si kvásek, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Necháme ho hodinku vykynout. Potom rozdělíme na stejné díly, naplníme tvarohem a přidáme pár okapaných rozinek. Spojíme, než je vložíme do pekáče, pomastíme je máslem ze všech stran. Naplněné buchty necháme asi 20 minut kynout, potom vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Hned po upečení je převrátíme na jiný plech a stranu, která byla dole, pocukrujeme.

Náplň – tvaroh rozmícháme s cukrem, přidáme vanilku, trošku mléka a nakonec pudinkový prášek.Tvarohové buchty

Rajčatový salát s perlovou cibulkou

Suroviny – rajčata, perlová cibulka, máslo, sůl, mletý pepř, cibulová nať

Postup – cibulky oloupeme, rajčata po umytí nakrájíme na menší kousky, nať na kolečka. Máslo rozpustíme, nasypeme celé cibulky a pomalu opékáme. Po chvilce malinko podlijeme a počkáme, až cibulky trochu změknou. Pak  přimícháme rajčata a nať, dochutíme kořením a podáváme jako přílohu k pokrmu. Nedáváme vychladit, ponecháme při pokojové teplotě.Rajčatový salát s perlovou cibulkou

Bramborová polévka se šťovíkem

Zakysaná smetana v této polévce je nutná, jinak by byla nahořklá. Smetana hořkost pohltí a zůstane příjemná chuť zeleniny a šťovíku.

Suroviny – 2 větší brambory, 1 mrkev, kousek celeru, 2 hrsti červeného šťovíku, kousek másla, sůl, mletý pepř, celý kmín

Na dokončení – zakysaná smetana 16 %, vařená vejce

Postup – zeleninu očistíme, nakrájíme na kostky, zalijeme vodou, osolíme, přidáme celý kmín a uvaříme. Šťovík opereme, necháme okapat a překrájíme na menší části. Na másle ho lehce opečeme, pak vše z pánve vlijeme do polévky a asi 5 minut povaříme. Lehce okořeníme, přidáme i zelené natě.

Na talířích přidáme ke každé porci půlku vajíčka a větší lžíci zakysané smetany.Bramborová polévka se šťovíkem

 

Nové brambory s petrželí

Suroviny – nové brambory, nejlépe právě vykopané, máslo, větší množství petrželové natě, sůl, celý kmín

Postup – brambory rukou nebo nožem oškrábeme, je-li potřeba překrájíme, přidáme trochu kmínu a uvaříme v osolené vodě. V hlubší pánvi opatrně rozpustíme máslo, přidáme brambory a nasekanou petržel, promícháme a podáváme jako přílohu nebo pouze se zeleninovým salátem. U nás k nim byl salát s rajčaty a perlovou cibulkou.Nové brambory s petrželí

Telecí roláda s jemnou nádivkou

K pečeným závitkům jsem podávala čerstvý špenát, měla jsem ho ze zahrádky, ale není to nutné. Kdo ho chce také přidat, listy opere, stopky vykrojí, větší listy překrájí. Na opečené cibulce lehce orestuje společně s plátky česneku. Podle chuti dosolí, část česneku může utřít, záleží na vaší chuti.

Suroviny – 2 větší plátky z telecí kýty, 1 větší cibule, 100 g šunky – 2 plátky si dáme stranou, olej

Suroviny na nádivku – 1 rohlík, mléko, 20 g másla, 30 g šunky, 1 malá cibule, mléko, sůl, mletý pepř, žloutek, zelené natě – petrželka, cibulka, pažitka

Postup – maso jemně rozklepneme, na okrajích ponecháme trochu tuku, je -li tam. Osolíme, opepříme, připravíme si provázek nebo spínátka.

Připravíme si nádivku – rohlík rozlámeme na menší kousky a namočíme v mléce. Po chvilce ho vložíme do mixéru, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a rozmixujeme. Směs vlijeme do misky, přilijeme rozpuštěné máslo, žloutek, kostičky šunky, nasekané natě a koření a jemně promícháme.

Na plátky masa navrstvíme nádivku a stočíme do závitků. Svážeme provázkem nebo spínátky. V nádobě, kterou můžeme dát do trouby, orestujeme na oleji jemně nakrájenou cibuli dorůžova, Na ni vložíme závitky a ze všech stran necháme zatáhnout. Přidáme na nudličky nakrájenou šunku, trošku podlijeme, závitky přikryjeme plátkem šunky, zakryjeme pokličkou a dáme péct do předehřáté trouby asi na 1 hodinu. Pak odkryjeme a dopečeme, maso během pečení poléváme výpekem.

Když nám zbyde nádivka, přidáme ji ke konci pečení k masu a společně upečeme. Podávala jsem s rýží, můžete zvolit různě upravené brambory nebo třeba široké nudle.Telecí roláda s jemnou nádivkou

Salát z červené řepy

Suroviny – malé bulvy červené řepy, mladé listy z řepy, jarní cibule, sůl, citronová šťáva, čerstvě mletý černý pepř, panenský olej z ostropestře nebo jiný

Postup – řepu oloupeme a jemně nastrouháme. Listy omyjeme, necháme okapat a pokrájíme na  proužky, cibuli na kostičky, listy na kolečka. Vše promícháme, zakapeme olejem, přidáme ostatní koření a necháme asi hodinku v chladu odležet.Salát z červené řepy

Bramborový salát s okurkou

Suroviny – vařené brambory, salátová okurka, cibule, šunka, sterilovaný hrášek, sůl, mletý pepř, lněný olej

Postup – množství surovin zvolíme podle své chuti a možností. Suroviny nakrájíme na plátky nebo kostky, okořeníme, zakápneme olejem, promícháme a necháme vychladit. Před podáváním doplníme nasekanou pažitkou nebo petrželkou.Bramborový salát s okurkou