Višňové řezy s čokoládou

Suroviny na korpus – 1 vejce, 50 g cukru, 1 lžička vanilkového cukru, 50 ml oleje, 100 ml mléka, 140 g hladké mouky, 1 lžička pečivového kypřícího príšku

Suroviny na krém – 200 g višní, 1 lžíce cukru, 1 lžíce kukuřičného škrobu, 1 lžíce vody, 300 g měkkého tučného tvarohu v kostce, asi 60 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 250 ml smetany na šlehání v domečku, 100 g čokolády 70 %

Na dokončení – višňová marmeláda, 20 g čokolády na ozdobu, višně

Postup – všechny suroviny na korpus postupně promícháme, nalijeme do menší čtvercové nebo obdélníkové formy / já měla velikost 25 krát 20 /a upečeme.  Vychladlý plát potřeme marmeládou.

Višně vypeckujeme, dáme do hrnce i se šťávou, přisypeme cukr a zahříváme. Po rozpuštění cukru vmícháme škrob rozpuštěný ve vodě a chvilku provaříme. Necháme vychladnout za občasného míchnutí.

Tvaroh rozetřeme s cukry, přidáme nahrubo nastrouhanou čokoládu, rozvařené višně a nakonec lehce vmícháme tuhou ušlehanou smetanu.

Na korpus s marmeládou navrstvíme krém, uhladíme a vložíme do ledničky. Necháme ztuhnout, potom ozdobíme nahrubo nastrouhanou čokoládou a višněmi. Višňové řezy s čokoládou

 

Višně v rumu

Suroviny – višně, cukr krupice nebo krystal, rum

Postup – višně zbavíme stopek, omyjeme a necháme okapat. Do čistých malých skleniček vkládáme višně, na jednotlivé vrstvy nasypeme asi lžičku cukru a potom vše zalijeme rumem. Uzavřeme sklenici a zatřepeme s ní, otevřeme a přesvědčíme se, že jsou všechny višně zalité rumem. Většinou bývá některá venku nad hladinou a pak by obsah začal plesnivět. Vyndáme přebývající plody, uzavřeme a uložíme alespoň na měsíc. Poté můžeme  použít rumové višně na ozdobu nebo je přidáme do čokoládového moučníku. Višně v rumu

Dort s mascarpone

Suroviny na korpus – 200 g domácích máslových sušenek, 70 g másla

Suroviny na krém – 600 g mascarpone, 250 ml smetany na šlehání v domečku, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový lusk, 1 lžička strouhané citronové kůry Ramram

Postup – sušenky rozdrtíme, máslo opatrně rozpustíme a spojíme. Rukou natlačíme do ráfku od dortové formy, kterým jsme si položili na tác.

Ušleháme dohusta šlehačku. Mascarpone jemně promícháme s cukrem, přidáme z vanilkového lusku zrníčka a kůru. Nakonec lehce vmícháme šlehačku.

Na korpus naneseme krém, uhladíme a dáme do ledničky ztuhnout, nejlépe přes noc. Druhý den ozdobíme ovocem.Dort s mascarponeŘez dortu

Máslové sušenky

Sušenky jsem jen vykrájela, nezdobila jsem je, protože je budu zítra drtit a použiji je na tvarohový dort. Když budete chtít, aby lépe vypadaly, můžete je vykrojit ozdobnou formičkou.

Suroviny – 400 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, 250 g másla, 1 lžička citronové kůry Ramram

Postup – všechny suroviny zpracujeme, těsto necháme přes noc odpočinout. Pak vyvalujeme a vykrajujeme tvary a pečeme na pečícím papíru dorůžova. Máslové sušenky

Levandulový olej

Levandule lékařská je krásně voňavá rostlinka. Mám na zahradě několik keříčků, květy sbírám a suším. Používám je do směsi s jinými bylinkami. Pomáhá při bolestech hlavy, při bolení břicha, játra a žlučník si ji také pochvalují. I při běžném nachlazení, nebo při chřipkách a angínách nám pomůže, nejlépe když  budeme inhalovat její silice. Ale nejvíce ji používám ve formě oleje, na drobná poranění, na suchou kůži, která mě dost trápí i na pálení po útoku komárů nebo jiné havěti. Pár kapek oleje přidávám i do čaje v chladném období jako prevenci proti nachlazení.

Na olej si natrháme na kousky levandulové květy, nacpeme jich co nejvíce do sklenice a zalijeme za studena lisovaným bio slunečnicovým olejem. Sklenici postavíme na tmavé místo a za tři týdny obsah přecedíme a z listů vymačkáme co nejvíce oleje. Olej nalijeme do skleniček, přidáme pár nových květů, uzavřeme a chráníme před světlem. Levandulový olej

Rybízový sirup

Dělala jsem ho poprvé, nevím, zda se nezačne kazit, ale předpokládám, že vydrží. Zatím ho mám v ledničce, ale vzhledem k množství cukru by neměl být problém s jeho trvanlivostí.

Přípravu jsem rozdělila na dva dny. První den jsem otrhala  bobule z hroznů. Odvážila 1 kg, rukou trochu rozmačkala, ale ne moc, jen lehce. Zalila 1 litrem převařené horké vody a přidala jsem 1 lžičku kyseliny citronové. Promíchala a nechala přikryté utěrkou do druhého dne.

Rybíz s nálevem jsem druhý den přecedila a trošku vymačkala, ale jen opatrně, ne úplně, aby nebyla šťáva zakalená. Pak jsem šťávu odměřila, do 1 litru jsem vmíchala 1 kg cukru a nechala za občasného zamíchání rozpustit. Sirup jsem nalila do vymytých sklenic, zavíčkovala a uložila do chladu. Rybízový sirup

Kuře plněné paprikovou nádivkou

Suroviny – kuře, 1 cibule, 1 červená paprika, 1 rohlík, 100 g šunky, 1 vejce, olej, máslo, sůl, kmín, zelené natě, máslo, cibuli a jinou zeleninu pod kuře

Postup – kuře omyjeme, očistíme, osolíme uvnitř i na povrchu a odložíme. Cibuli nakrájíme na kostičky a dozlatova opečeme na oleji. Pak přidáme na proužky nakrájenou papriku a šunku a chvíli opékáme. Necháme trochu vychladnout, vmícháme vejce a rohlík namočený v mléce. Přimícháme nasekané natě a osolíme.

Nádivkou vyplníme bříško kuřete a zašijeme nebo spojíme jehlami. Na dno pekáče dáme nahrubo pokrájenou cibuli i jinou zeleninu, já dávala letní zelí. Kuře položíme na zeleninu, posypeme kmínem, poklademe plátky másla, podlijeme a upečeme. Kuře plněné paprikovou nádivkou

Bábovka zebra

Když odhadnete lépe než já poměr těsta a lépe ho rozdělíte, budete mít bábovku celou pěkně proužkovanou. Já měla méně světlého těsta, proto je střed více kakaový. Doporučuji si těsto rozvážit.

Suroviny – 5 vajec, 150 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 100 ml oleje, 150 ml mléka, asi 350 g polohrubé mouky, 1 pečivový kypřící prášek, 2 lžíce kakaa, trošku mléka

Postup – žloutky ušleháme s cukry, pak přilijeme olej a mléko. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a většinu přidáme současně s moukou a práškem do pečiva. Nakonec lehce vmícháme zbytek sněhu. Těsto rozdělíme na třetiny, dvě ponecháme světlé, do třetí vmícháme kakao a trošku mléka, aby nebylo moc husté.

Do připravené formy vkládáme lžicí těsto pouze do středu a na sebe. Dáváme 2 lžíce světlého a lžíci tmavého. Ono se samo postupně rozlije, vše se srovná při pečení. Pečeme zvolna, vyzkoušíme špejlí, zda je bábovka propečená. Necháme chvilku vychladnout a pak vyklopíme. Bábovka zebra