Těstoviny s cuketou a hlívou

Suroviny – těstoviny, mladá cuketa, hlíva ústřičná, olej, cibule, sůl, kmín, parmezán

Postup – těstoviny klasicky uvaříme. Cuketu oloupeme a nakrájíme na slabé plátky. Hlívu očistíme a také nakrájíme. Cibuli nakrájíme na kostičky a opečeme dozlatova. Přidáme hlívu a cuketu, kmín, opečeme a chvilku podusíme. Potom smícháme těstoviny s cuketou a houbou, dochutíme solí. Na talířích doplníme nastrouhaným parmezánem.těstoviny s cuketou a hlívou

Kuřecí řízek s bylinkami v těstíčku

Suroviny – 4 kuřecí stehenní řízky, sůl, mletý pepř, 4 hrsti bylinek – nať z cibule, pažitky, petrželky, 2 vejce, asi 100 g polohrubé mouky, 50 ml mléka, olej

Postup – bylinky omyjeme, okapeme a najemno nasekáme. Maso zbavíme přebytečného tuku, osolíme a opepříme. Vejce rozšleháme s mlékem a vmícháme tolik mouky, aby nám vzniklo těstíčko. Plátky masa obalíme v bylinkách, pak v těstíčku a vložíme do rozehřátého oleje. Když nám zbyde těstíčko s bylinkami, přidáme ho na vrchní stranu opékaných plátků masa. Osmažíme z obou stran. Kuřecí řízky s bylinkami v těstíčku

Rozcuchané brambory

Suroviny – půl hlávky zelí, větší cibule, asi 1 kg brambor, 150 g uzeného masa, 2 vejce, sůl, kmín, majoránka, sádlo

Postup – zelí nakrájíme, vložíme do osolené vařící vody, okořeníme kmínem a nepřikryté uvaříme. Přecedíme a odložíme stranou. Cibuli najemno nakrájíme a opečeme dozlatova. Pak k ní přidáme lehce opéct na kostičky nakrájené uzené maso a nakonec vmícháme uvařené zelí. Osolíme podle chuti.

Brambory oloupeme, nahrubo nastrouháme, přidáme vejce, majoránku, sůl a promícháme. Pekáč vymažeme sádlem, vlijeme polovinu brambor, na ně rozložíme zelnou směs a vše zakryjeme bramborami. Vložíme do vyhřáté trouby a upečeme. Rozcuchané bramboryRozcuchané brambory

Oříšková bábovka bez vajec

Suroviny – 150 g moučkového cukru, 100 g rozpuštěného másla, 1 vanilkový cukr, 1 pečivový kypřící prášek, mléko, asi 300 g polohrubé mouky, 50 g mletých lískových oříšků

Postup – smícháme sypké suroviny, přilijeme tuk a mléko. Zamícháme  polotekuté těsto, nalijeme do připravené formy a upečeme. Oříšková bábovka bez vajec

Přípravek proti klíšťatům

V letošním roce máme neuvěřitelné množství klíšťat. Většinou mívám jedno za rok, letos tři do týdne. Tak jsem zkusila s nimi bojovat. Četla jsem kdysi, že některým roztočům nevoní levandule a rozmarýn. Obojí mám na zahradě, natrhala jsem větší hrst od obou bylinek a vložila do jednoho litru svařené vody. Nechala jsem přes noc louhovat, pak jsem přidala 1 lžíci bílého vinného octa, o němž si také myslím, že odpuzuje hmyz. Pak jsem vše přecedila, z bylin nálev vymačkala a nalila do lahvičky s rozprašovačem. Stříkám se několikrát denně, když jdu na zahradu nebo do lesa, v teple je to příjemné osvěžení. Používám ho čtrnáct dní a zatím jsem žádné klíště neměla, což považuji za velký úspěch. A tak svůj recept píši, možná, že někomu také používání přípravku pomůže. Přípravek proti klíšťatům

Nepečený ovocný dort

Použila jsem jahody a plody muchovníku, můžete použít i jiné ovoce. Omyjeme ho, necháme okapat a podle potřeby pokrájíme na menší části, nejlépe plátky.

Suroviny – větší balení cukrářských piškotů, 750 g tučného tvarohu v kostce, moučkový cukr, zrníčka z vanilkového lusku, 500 ml smetany na šlehání 33%

Postup – připravíme si ovoce a krém. Tvarohy šleháme s vanilkou a cukrem a postupně přiléváme 250 ml smetany. Druhou část smetany ušleháme zvlášť a lehce ji vmícháme do tvarohu.

Na tác si položíme okraj rozevírací formy a skládáme vrstvu piškotů, které upravíme podle velikosti formy, vrstvu krému a ovoce. Postupujeme podle připravených surovin, vrchní vrstva je krém.

Složený dort dáme do ledničky do druhého dne vychladit, přizdobíme ovocem a můžeme podávat. Nepečený ovocný dortNepečený ovocný dort

Jahodová bublanina

Suroviny – 1 vejce, 100 g třtinového cukru, 1 vanilkový cukr, 200 g zakysané smetany, 3 lžíce slunečnicového oleje, asi 130 g polohrubé mouky, 1 lžička pečivového kypřícího prášku, jahody nebo jiné ovoce

Postup – vejce ušleháme s cukry, přidáme olej, smetanu a nakonec mouku s práškem. Promícháme a nalijeme do koláčové formy. Poklademe nakrájeným nebo celým ovocem, podle toho, jaké použijeme a upečeme. Jahodová bublaninaJahodová bublanina

Pikantní bůček

Suroviny – velmi libový bůček bez kostí, směs oblíbeného koření – použila jsem grilovací koření, sůl, nové koření, celý pepř, bobkový list

Postup – maso vložíme do horké vody, přidáme pár kuliček pepře, nového koření a asi dva kusy bobkového listu. Osolíme a uvaříme doměkka. Maso hned po vytažení z vývaru obalíme ze všech stran v koření a zabalíme do alobalu. Necháme vychladnout a pak uložíme do ledničky. Ponecháme den nebo dva odležet, pak krájíme na plátky a podáváme s pečivem. Plátky můžeme také opéct a přidat k nim třeba šťouchané brambory a zeleninový salát. Pikantní bůček

Králičí stehna na zelenině

Suroviny – části králíka, uzená slanina, větší množství zeleniny – mrkev, petržel, celer, cibule, smetana, jíška, olej, sůl, mletý pepř

Postup – maso očistíme, prošpikujeme špalíčky slaniny, osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme na kostičky a opečeme na oleji. Pak přidáme postupně maso a opečeme ho ze všech stran. Všechnu zeleninu oloupeme a nakrájíme na kostky nebo kolečka, přidáme ji k masu a promícháme. Zalijeme horkou vodou, osolíme a dusíme. Když je maso skoro měkké, přidáme jíšku, kterou pokrm zahustíme, povaříme asi 20 minut. Připravíme si ji na začátku dušení, usmažíme stejné množství hladké mouky a sádla a necháme ji vychladnout. Potom dochutíme kořením, přilijeme trochu smetany, prohřejeme a podáváme nejlépe s knedlíky nebo rýží.Králiičí stehna na zelenině