Jahodové přesnídávky
Vařila jsem přesnídávky poprvé pro svou vnučku. Načetla jsem rady na internetu a ve svých kuchařkách o zavařování. A vybrala jsem postup, který popíši. Nevím, jestli se náhodou nezačnou kazit, ale domnívám se, že by neměly. Chuťově jsou moc dobré, všichni jsme ochutnali.
Kilo jahod jsem omyla a rozmixovala. Nalila do hrnce, přidala 150 g cukru a po uvedení do varu vařila za stálého míchání 5 minut. Potom jsem přesnídávku nalila do malých skleniček od jogurtů. Skleničky jsem vložila do vyššího hrnce, ve kterém jsem měla již trochu vařící vody. Pak jsem dolila tolik teplé vody, aby byly skleničky ponořeny. Po uvedení do varu jsem vařila 20 minut. Pak jsem naběračkou část vody odlila a skleničky pomocí chňapky vyndala na prkénko. Po vytažení byla víčka vyklenutá vzhůru, pak postupně klesla.
Asi je možné zavařit jahody i bez cukru, ale nám se zdálo, že nejsou dost sladké a že by je Monička nemusela jíst. A také se cukrem otupí jejich kyselost. Jiné ovoce, hlavně jablka, již udělám bez cukru. Úplně jsem zavrhla doporučovaný pudink na zahuštění. Je to zbytečné, výživa není řídká, a navíc sterilovat škrob se mi nezdá příliš vhodné. Když už by někdo trval na pudinku, ať raději zvolí čistý škrob, maizenu nebo solamyl, vyhne se barvivům.
Mé snažení mi zanedlouho zhodnotí Monička, ta bude mít hlavní slovo. Ale to si musím ještě pár dní počkat…
Jahodová dřeň
Jahody plněné šlehačkou
Je to jednoduché, potřebujeme větší jahody a ušlehanou smetanu, kterou můžeme trošku přisladit moučkovým cukrem. Jahody nakrojíme do kříže a nastříkáme do nich trošku smetany. Jednou rukou si jahody trošku otvíráme, abychom měli na smetanu místo. Jen nesmíme jahodu roztrhnout, musíme opatrně, ale jde to docela pěkně. Dáme vychladit a můžeme podávat.
Kuřecí na paprikách
Suroviny – části kuřecího masa, sůl, kmín, máslo, cibule, papriky, já použila kapie
Postup – maso očistíme, osolíme a okmínujeme. Cibuli a papriky nakrájíme na proužky. Do pekáče vsypeme zeleninu, do ní zabalíme kousky masa, přidáme plátky másla, podlijeme vodou nebo vývarem a pozvolna upečeme.
Podávala jsem s vařenou pohankou. Tu propláchneme horkou vodou, potom zalijeme teplou vodou, osolíme a vaříme pět minut. Pak vypneme a necháme dojít. Na ochucení jsem do ní zamíchala trochu výpeku.
Míša řezy jahodové
Suroviny na korpus – 4 vejce, 150 g moučkového cukru, 100 ml oleje, asi 170 g polohrubé mouky, 1 lžička kypřícího prášku
Suroviny na krém – 500 ml čerstvého mléka, 2 sáčky jahodového pudinku, asi 100 g moučkového cukru, 400 g jahod, 200 g zakysané smetany, 250 g másla
Na dokončení – smetana ke šlehání, jahody
Postup – žloutky ušleháme s cukrem, pak přidáme olej. Bílky vyšleháme a pak střídavě s moukou a práškem vmícháváme do těsta. Část sněhu si necháme až nakonec, ten přidáme nakonec. Těsto rozetřeme na velký plech a upečeme.
Mezitím si připravíme krém. Jahody očistíme, omyjeme a po okapání rozmixujeme. Z mléka, pudinkových prášků a cukru uvaříme hustý pudink. Do horkého vmícháme nakrájené máslo a mícháme, až se rozpustí. Necháme trochu vychladnout, pak zašleháme zakysanou smetanu a nakonec jahody.
Na plát těsta rozetřeme krém a dáme ztuhnout do ledničky. Před podáváním ozdobíme ušlehanou smetanou a čerstvými jahodami.
Jahodový koláč s tvarohovým krémem
Suroviny na korpus – 3 vejce, 100 g cukru, 3 lžíce oleje, 1 lžíce prosátého kakaa, půl lžičky kypřícího prášku, 100 g polohrubé mouky
Suroviny na krém – 250 ml čerstvého plnotučného mléka, 1 jahodový pudinkový prášek, 4 lžíce cukru, 250 g tučného tvarohu v kelímku
Na dokončení – jahody nebo jiné ovoce, 1 dortové želé, 1 lžíce cukru, 250 ml vody
Postup – vejce ušleháme s cukrem, přidáme olej a po zašlehání lehce vmícháme mouku s práškem a kakaem. Nalijeme do dortové formy a upečeme.
Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink. Vychladíme ho a po částech vmícháme tvaroh.
Ovoce omyjeme a podle druhu nakrájíme na menší části. Na upečený korpus navrstvíme krém, na něj klademe ovoce a vše zalijeme dortovým želé, připraveným podle návodu. Necháme alespoň hodinku vychladit a pak můžeme krájet na řezy.
Jahodové knedlíky
Nemáme rádi jahody uvařené v ovocných knedlících. A tak vařívám menší kynuté knedlíky, které pak vidličkou roztrhnu a doplním je rozmačkanými jahodami, moučkovým cukrem a jemně nastrouhaným tvrdým tvarohem. Můžete přidat i máslo, ale my na čerstvé ovoce nedáváme.
Suroviny na knedlíčky – 300 g hrubé mouky, 15 g čerstvého droždí, špetka soli, 1 vejce, 1 lžíce cukru, vlažné mléko
Postup – vymícháme kvásek, po vykynutí přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto, které necháme půl hodiny kynout. Pak uválíme menší knedlíčky, vložíme je do vařící vody a asi 5 minut vaříme. Pak vyndáme, vidličkami trošku natrhneme, aby mohla uniknout pára. A pak už doplníme ovocem a ochutíme dle naší chuti.
Pohár s pudinkovým krémem a jahodami
Šťouchané brambory s jarní cibulkou
Suroviny – brambory, máslo, celé jarní cibulky, sůl, celý kmín
Postup – brambory uvaříme v osolené vodě s kmínem. Pak vodu slijeme, trochu rozšťoucháme. Cibulky opláchneme a celé nakrájíme na kolečka. Máslo rozehřejeme a kroužky cibule lehce orestujeme. Pak vmícháme do brambor a podle chuti osolíme.
Podávala jsem s doma uzeným bůčkem a zelným salátem. Ten jsem připravila překrájením kysaného zelí, přidala jsem kostičky červené cibule, rakytníkový olej, sůl a trošku agávové sirupu.