Krémové řezy s likérovými piškoty

Suroviny na piškot – 4 vejce, 200 g cukru, 1 vanilkový cukr, 10 lžic oleje, 10 lžic horké vody, 300 g polohrubé mouky, 1 kypřící prášek

Suroviny na krém – 750 ml plnotučného čerstvého mléka, 3 vanilkové pudinkové sáčky, 200 g cukru, 2 vanilkové cukry, 380 g zakysané smetany

Na dokončení – necelý velký sáček dětských kulatých piškotů, asi 200 ml oříškového likéru

Postup – vejce ušleháme s cukry, pak přidáme vodu a olej, nakonec mouku s práškem. Těsto nalijeme na velký plech a upečeme.

Na krém uvaříme hustý pudink, hrnec vložíme do studené vody, promícháváme a necháme vychladit. Do studeného po částech vmícháme zakysanou smetanu.

Upečený piškot potřeme polovinou krému. Na něj klademe piškoty, které namáčíme v likéru. Potom přidáme druhou polovinu krému a piškotovou vrstvu zakryjeme. Posypeme čokoládou a necháme v ledničce pár hodin uležet. Krémové řezy s likérovými piškoty

Jednoduché kokosové řezy

Suroviny na těsto – 2 vejce, půl hrnku moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, čtvrt hrnku oleje, hrnek mléka, asi 2 hrnky polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva

Suroviny na posyp a dokončení – hrnek moučkového cukru, hrnek mletého kokosu, 250 ml smetany na šlehání

Postup – vejce ušleháme s cukry, přidáme olej, mléko a mouku s práškem. těsto nalijeme na velký plech. Kokos smícháme s cukrem a směsí posypeme povrch těsta. Zvolna upečeme a ještě teplý moučník po celé ploše polijeme smetanou a necháme vystydnout, pak krájíme na řezy.Jednoduché kokosové řezy

Likérová bábovka

Suroviny – 4 vejce, 10 lžic cukru, 1 vanilkový cukr, 5 lžic oleje, 10 lžic vaječného nebo jiného likéru, 15 lžic polohrubé mouky, 1 lžička pečivového kypřícího prášku

Postup – vejce ušleháme s cukry do pěny, potom zašleháme olej a likér. Vmícháme mouku s práškem do pečiva, nalijeme do připravené formy a pozvolna upečeme.Likérová bábovka

Slaný dort pro dědečka

Protože jsem dostala dotaz, kolik a jakých surovin je potřeba na složení tohoto slaného dortu, napíši, jaké lahůdky skrývá.

Dvě velká balení toustových máslových chlebů jsou spojena pomazánkou z 1 kg žervé, 300 g pomazánkového másla s křenovou příchutí, 400 g čerstvého smetanového sýra Mandava a jednoho balení křenu. Na potření celého dortu jsem zvolila 400 g pomazánkového másla bez příchuti, aby lépe zakrylo veškeré nerovnosti.

Jednotlivé plochy chlebů jsou potřeny pomazánkou, na ni přišly sýry a salámy, pak opět pomazánka a vše zakryl další plátek toustu. Je tam šest vrstev, pět různých náplní. Vybrala jsem sýr Madeland, vařená vejce, retro šunku nejvyšší jakosti, salám Rio Ebro se zeleným pepřem a sýr Goudu. Vajec potřebujete 5 kusů, ostatních surovin asi 100 až 150 g.

Na obložení stran jsem použila tři balení mini klobásek. Na horní část jsem spotřebovala 150 g salámu gurmán v parmezánu, 150 g královské šunky nejvyšší jakosti,  kterou jsem naplnila našlehanou jemnou lučinou s křenem a stočila do ruliček. Z uzeniny je na dortu ještě 150 g paprikáše, 130 g debrecínské pečeně a 120 g šunkového salámu. Ze sýrů jsem vybrala a použila 130 g Madelandu, 80 g plesnivce se zeleným pepřem, 4 ks liptovských  pareniček, 100 g sýru nivy a 80 g camembertu. Přidala jsem kousek červené kapie a pár rajčátek.

Slaný dort pro dědečkaSlaný dort pro dědečka

Hlíva ústřičná s mrkví

Suroviny – asi 200 g hlívy, 2 mrkve, 1 cibule, 3 stroužky česneku, kmín, sůl, mletý pepř, olej

Postup – všechny suroviny očistíme nebo oloupeme a nakrájíme, hlívu na proužky, mrkev na kolečka, cibuli na kostičky a česnek na plátky. Na oleji opečeme dozlatova cibuli, přidáme kmín, necháme rozvonět, potom vsypeme ostatní suroviny a lehce orestujeme. Podlijeme trošku vývarem nebo vodou, přidáme koření a dusíme asi 15 minut, až je mrkev měkká. Dochutíme a podáváme s pečivem a zeleninovým salátem.Hlíva ústřičná s mrkví

Tvarohové čtverečky

Suroviny na těsto – 420 g hladké mouky, 280 g másla, 80 g droždí, 50 g moučkového cukru, 2 žloutky, mléko

Suroviny na náplň – 250 g tučného tvarohu v kostce, cukr podle chuti, vanilkový cukr, citronový cukr, 1 žloutek

Na dokončení – máslová žmolenka z másla, cukru a hrubé mouky

Postup – droždí rozmícháme s vlažným mlékem a se špetkou cukru a necháme vykynout. Na vále smícháme ostatní suroviny a po přidáme kvásku nejprve nožem a později rukama zpracujeme v hladké těsto. Nedáváme ho kynout, ale hned rozvalujeme a vykrajujeme čtverečky. Na každý položíme trochu tvarohové náplně a tu posypeme troškou žmolenky. Upečeme a pocukrujeme moučkovým cukrem.Tvarohové čtverečky

Piškot s karamelovou šlehačkou

Suroviny – 5 vajec, 200 g cukru, 200 g polohrubé mouky, 5 lžic oleje, 500 ml smetany na šlehání, 2 lžíce tekutého karamelu

Postup – bílky ušleháme se špetkou soli, pak postupně přidáme a zašleháme cukr, žloutky a olej. Nakonec lehce vmícháme mouku. Těsto rozetřeme na velký plech a upečeme.

Šlehačku ušleháme a nakonec do ní zašleháme karamel. Náplň natřeme na piškot a dozdobíme čokoládovými trubičkami nebo sypanou čokoládou.

Náplň jsem použila i při plnění piškotové rolády. Piškot s karamelovou  šlehačkouPiškotová roláda