Dušené ledvinky

Suroviny – vepřové ledvinky, iberský špek, sůl, cibule, sádlo, mletý pepř, celý kmín, hrubá mouka, vývar nebo voda, mléko

Postup – ledvinky rozkrojíme na čtvrtiny a řádně odstraníme všechny bílé části. Pak propláchneme, zalijeme studeným mlékem a necháme 2 hodiny namáčet. Potom opět opláchneme a necháme okapat.

Na sádle opečeme dorůžova kostičky cibule, vložíme maso a rychle ho orestujeme. Přidáme nadrobno nakrájený špek a kmín, necháme obojí rozvonět,  okořeníme pepřem a solí, podlijeme vývarem nebo vodou a asi 5 minut povaříme. Potom poprášíme moukou, podle potřeby doléváme tekutinu, promícháváme a asi 15 minut dusíme. Dochutíme dle potřeby a podáváme s dušenou rýží nebo uvařenou pohankou.Dušené ledvinky

Kuřecí roláda plněná nádivkou z mletého masa

Suroviny – plát kuřecího masa, sůl, plnotučná hořčice, anglická slanina, sladkokyselé okurky, 400 g mletého  vepřového  masa, 2 žloutky, 100 g iberské slaniny, mletý pepř, máslo

Postup – maso z vykostěného kuřete rozložíme, podle potřeby seřízneme a maso doplníme do prázdných míst, abychom měli stejnou vrstvu. Osolíme, poprášíme čerstvě namletým pepřem, potřeme hořčicí. Po celé ploše poklademe plátky anglické slaniny.

Mleté maso rozšleháme se třemi vody, se žloutky a jemně nakrájenou slaninou. Osolíme, opepříme a navrstvíme na připravený plát masa. Do středu položíme řádku okurek. Stočíme jako roládu, převážeme provázkem a položíme do pekáče. Malinko podlijeme, přidáme pár plátků másla a za občasného polití výpekem upečeme doměkka. Necháme 5 minut odpočinout, pak nakrájíme na plátky. Je dobrá i studená jako součást obložených mís.Roláda plněná nádivkou z mletého masa

Drůbeží polévka s masovými knedlíčky

Surovinyna vývar – drůbeží maso, směs kořenové zeleniny, celý černý pepř, nové koření, bobkový list, sůl

Na knedlíčky – 200 g kuřecího masa, asi 2 lžíce studené vody, 1 žloutek, sůl, 50 g slaniny, špetka muškátového oříšku, strouhanka

Postup – maso omyjeme, vložíme do studené vody, přidáme na větší kousky nakrájenou zeleninu a koření. Pomalu vaříme asi hodinu. Potom vyndáme maso, vývar přecedíme, zeleninu využijeme jiným způsobem. Do polévky si připravíme novou, jemně nastrouhanou a můžeme ji lehce orestovat na másle, nebo jenom přidat do vývaru a krátce povařit.

Na knedlíčky si najemno umeleme maso, promícháme ho se žloutkem, vodou a kořením, přidáme nadrobno nakrájenou slaninu. Podle potřeby přisypeme trochu strouhanky a vypracujeme těsto, z kterého tvoříme malé knedlíčky. Vhodíme je do vařící polévky a krátce povaříme.Drůbeží polévka s masovými knedlíčky

Ovocné řezy s tvarohovým krémem

Suroviny na korpus – 5 vajec, 200 g cukru, 5 lžic oleje, 200 g polohrubé mouky

Suroviny na krém – 250 g másla, 500 g tučného tvarohu v kostce, 250 g moučkového cukru, zrníčka z vanilkového lusku nebo 2 vanilkové cukry

Na dokončení  1 velký broskvový kompot, 1 velký ananasový kompot, 500 g vína, 3 kivi, 2 sáčky bílého dortového želé, 80 g cukru, šlehačka 33 %

Postup – nejprve upečeme korpus. Bílky ušleháme se špetkou soli, do tuhých postupně zašleháváme cukr, žloutky, olej a nakonec lehce vmícháme mouku. Těsto vlijeme na velký plech a upečeme.

Máslo necháme povolit, pak ho ušleháme s cukrem a vanilkou. Po částech zašleháváme tvaroh.

Ovoce vyndáme z plechovek a necháme ho okapat. Šťávu si odložíme stranou. Čerstvé omyjeme a také ho umístíme do cedníku, aby se zbavilo vody. Práškové želé smícháme s cukrem, přidáme půl litr kompotové šťávy, přivedeme k varu, minutu povaříme a odstavíme.

Na piškotový plát natřeme tvarohový krém, poklademe ho nakrájeným ovocem a povrch polijeme ještě teplým želé. Můžeme jednotlivé kostky ozdobit kopečkem šlehačky. Ovocné řezy s tvarohovým krémemKostky s ovocem a krémem

 

Harlekýnský dort

Dort je složen ze tří plátů, každý peču zvlášť, suroviny uvedu na jeden plát. Spojen je světlou a tmavou šlehačkou ochucenou čokoládou. Tu si připravuji den před pečením.

Suroviny na korpus – suroviny na jeden plát – 2 vejce, 80 g cukru, 2 lžíce oleje, 80 g polohrubé mouky

Postup – bílky ušleháme se špetkou soli, pak postupně zašleháme cukr, žloutky, olej a nakonec lehce vmícháme mouku. Upečeme v dortové formě,  na dno položíme kolečko pečícího papíru. Postupně upečeme tři pláty a necháme je vychladnout.

Suroviny na náplň – 1250 ml smetany na šlehání 33 %, 200 g bílé čokolády, 200 g tmavé čokolády 50 %, 5 ztužovačů šlehačky

Postup – 750 ml smetany převaříme, odstavíme, nalámeme tmavou čokoládu a za občasného míchnutí ji necháme rozpustit. Když se nepodaří rozpustit všechny částečky, přecedíme ji do skleněné nádoby a občas zamícháme. Potom přikryjeme nádobu a dáme ji vychladit do lednice.

Světlou smetanu připravíme stejným způsobem, jen použijeme pouze 500 ml smetany, čokolády ale stejné množství. Někdy se stane, že se vytvoří po ztuhnutí z čokolády poklička, tu protrhneme a smetanu přecedíme. Nikdy ji ale nebývá mnoho, záleží na druhu čokolády, ale i tak se stane, že jednou se rozpustí všechna a jindy ne. Nevím proč, možná někdo víte…

Druhý den přidáme ke smetanám ztužovače, do tmavé tři, do bílé dva. Vyšleháme do tuhého krému. Každou dáme zvlášť do sáčku, ozdobné trubičky by měly být stejné. Skládáme dort, na dva pláty tvoříme šlehačková kola, střídáme oba druhy krému. Po složení dortu potřeme tmavou šlehačkou boky a povrch ozdobíme podle toho, jak nám smetana zbyla. Necháme řádně vychladit, nejlépe do druhého dne. Harlekýnský dortŘez harlekýnským dortem

Tvarohový koláč

Suroviny – 250 g polohrubé mouky, 75 g másla, 1 žloutek, 25 g droždí, 1 vanilkový cukr, 50 ml mléka, 25 g cukru

Na náplň – 250 g tučného tvarohu v kelímku, 50 g moučkového cukru, 1 citronový cukr, 1 vanilkový cukr, 1 vejce

Postup – na vále smícháme všechny suroviny, droždí pouze rozdrobíme, vypracujeme vláčné těsto. Formu na koláč vymažeme máslem, z těsta vyválíme plát podle velikosti formy a pomocí válečku ho přeneseme do formy. Přebytek těsta podle okrajů odlomíme a nakonec použijeme na ozdobení koláče.

Na náplň smícháme tvaroh s cukry a žloutkem, nakonec do něj lehce vmícháme tuhý bílkový sníh. Vlijeme na připravené těsto, uhladíme, když máme, pokryjeme povrch vykrájenými ozdobičkami a upečeme.Tvarohový koláčŘez tvarohového koláče

Zapečené těstoviny se šunkou a smetanou

Suroviny – 200 g semolinových těstovin, 100 g šunky, 1 vejce, 50 ml smetany na vaření, sůl, mletý pepř

Postup – těstoviny uvaříme a necháme vychladnout. V míse smícháme kostičky šunky, smetanu se žloutkem. přidáme těstoviny, osolíme a opepříme, promícháme a nakonec do směsi lehce vmícháme tuhý bílkový sníh. Vše nalijeme do máslem vymazaného pekáčku a asi 15 minut zapékáme.Zapečené těstoviny se šunkou a smetanou