Krabička je koupená, líbil se mi její růžičkový potisk. Manžel mi, ač velice nerad, protože se to špatně dělá, vyřízl otvor a pak už jsem vyšila růžičku, přičemž jsem vybírala takovou, aby se mi stylem hodila k potisku. Vlepila jsem ji do otvoru, začistila druhou stranu krabičky a dárek byl hotov…
Krabička s vyšívanými zvířátky a kostička
Krabičky jsou koupené a do otvoru, který vyřízl manžel, jsem vyšila kocourka a psíka. Monička ji dostala na drobnosti a hrát si bude zanedlouho s kostičkou. Vyšila jsem šest dílů, využila jsem její písmena jejího jména. Uvnitř je ještě jedna kostka sešitá z měkkého flanelu, aby dírkami ve vyšívané látce neunikala výplň. Ta je z měkkého rouna.
Mechová bublanina
Suroviny – 3 vejce, 150 g moučkového cukru, 150 ml oleje, 100 ml mléka, 1 vanilkový cukr, 250 g polohrubé mouky, 1 kypřící pečivový prášek, ovoce
Postup – žloutky ušleháme s cukry, postupně přilijeme olej a mléko. Zamícháme mouku s práškem a nakonec ušlehaný tuhý bílkový sníh. Těsto nalijeme do velkého pekáče, poklademe ovocem a upečeme.
Moravské zelňáky
Suroviny – 200 g brambor, 200 g kysaného zelí, 1 vejce, 100 g uzeného masa, sůl, 2 stroužky česneku, mletý pepř, 2 lžíce hladké mouky, 3 lžíce mléka, sádlo
Postup – brambory nahrubo nastrouháme, zelí po okapání překrájíme. Uzené nakrájíme na nudličky, česnek utřeme. Nastrouhané brambory pokapeme mlékem, přidáme zelí, vejce, koření, mouku a česnek. Vymícháme těsto, lžicí vkládáme na pánev s rozehřátým sádlem část těsta, rozetřeme na placičku a po obou stranách opečeme. Podáváme nejlépe se zeleninovým salátem, my měli z kysaného zelí.
Kapustové karbanátky
Suroviny – menší kapusta, půl kila mletého vepřového masa, 150 g uzeného masa, 2 vejce, 1 rohlík, mléko, 2 stroužky česneku, 1 cibule, mletý pepř, sůl, strouhanka
Postup – kapustu rozdělíme na čtvrtky, vložíme do horké osolené vody, nepřikrýváme a krátce povaříme. Po vyndání ji vložíme do studené vody, po ochlazení necháme okapat. Vyřízneme košťál a zbytek nadrobno pokrájíme.
Uzené, cibuli a rohlík nakrájíme na kostičky, česnek utřeme. Pečivo navlhčíme mlékem a necháme nasáknout. V míse propracujeme mleté maso s kapustou, uzeným, cibulí, česnekem, přidáme vejce, pečivo a koření. Máme-li těsto řidší, přidáme trochu strouhanky. Vypracujeme karbanátky, obalíme je ve strouhance a smažíme na sádle.
Zapečená kapusta
Suroviny – vařená kapusta, mleté maso, 1 cibule, česnek, mletý pepř, sůl, vejce, parmezán
Postup – kapustu nakrájíme na nudličky, cibuli na kostičky, česnek utřeme. Přidáme mleté maso, vejce, okořeníme a propracujeme, nejlépe rukou. Přendáme do zapékací misky, povrch posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem a zapečeme.
Kopřivová polévka s vejcem
Suroviny – asi 1 litr drůbežího vývaru, kousek másla, l lžíci hladké mouky, hrst kopřiv, 1 mrkev, vejce uvařené natvrdo, sůl
Postup – z másla a mouky umícháme světlou jíšku, zalijeme ji studeným vývarem, prošleháme a 15 minut povaříme. Kopřivy na sítě opereme a nasekáme na menší kousky. Mrkev oloupeme a nastrouháme najemno. Do polévky přidáme mrkev a kopřivy a asi 5 minut povaříme, dochutíme solí a na talířích doplníme rozkrojeným vajíčkem.
Brusinková bábovka
Suroviny – 1 vejce, 150 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 100 g rozpuštěného másla, 150 ml mléka, asi 250 g polohrubé mouky, 1 pečivový kypřící prášek, 100 g rozinek namočených v rumu
Postup – všechny suroviny postupně smícháme, rozinky necháme okapat a obalíme v trošce mouky. Těsto nalijeme do bábovkové formy a pomalu upečeme.
Marmeládový koláč s drobenkou
Suroviny – 2 hrnky polohrubé mouky, 1 lžička pečivového kypřícího prášku, necelý hrnek třtinového cukru, 1 vanilkový cukr, asi hrnek mléka, čtvrt hrnku slunečnicového oleje
Dále budeme potřebovat necelou skleničku řidší marmelády a máslovou drobenku.
Postup – všechny suroviny smícháme a těsto nalijeme na velký plech. Pokapeme po celé ploše marmeládou a posypeme drobenkou. Pozvolna upečeme a můžeme pocukrovat.
Perník bez vajec
Suroviny – 2 hrnky polohrubé mouky, necelý hrnek třtinového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 lžičky perníkového koření, 1 pečivový kypřící prášek, 1 citronový cukr, 1 lžíce kakaa, 250 ml smetany na šlehání, vlažné mléko
Postup – suché suroviny smícháme, přidáme smetanu a tolik mléka, abychom vymíchali polotekuté těsto. Nalijeme ho na větší plech a upečeme. Můžeme přidat do těsta nasekané ořechy nebo rozinky, já jsem tentokrát nedávala, měla přijet dcera a ta obojí nemusí…