Pohanka s kachním masem a zeleninou

Na pokrm jsem použila kachní krky, které jsem uvařila ve slané vodě a přidala pár kuliček celého pepře, nového koření a snítky bobkového listu. Potom jsem maso obrala a protože bylo dlouhé, překrájela na kratší kousky. Můžete použít jakékoli jiné drůbeží maso, celkem je to jedno. Vývar jsem si odložila na polévku.

Suroviny – drůbeží maso, koření na vývar, asi 200 g pohanky, sůl, bobkový list, pórek, olej, trošku grilovacího koření, směs sterilovaného hrášku, kukuřice a papriky

Postup – na oleji orestujeme nakrájený pórek, přidáme uvařené maso, koření a zeleninu, prohřejeme, dochutíme solí.

Pohanku propláchneme v teplé vodě, popřípadě ji ještě na cedníku prolijeme a necháme okapat. Potom ji zalijeme vodou, osolíme, přidáme bobkový list a asi 2 minuty vaříme. Potom vypneme a pod pokličkou necháme pohanku dojít, asi 10 – nebo více minut, podle toho, jakou pohanku máte. Když se voda všechna nevstřebá, přecedíme přes sítko. Na talíř dáme trochu pohanky, přidáme připravenou masovou směs a můžeme podávat.Pohanka s kachním masem a zeleninou

Pohanková kaše

Suroviny – asi čtvrt litru mléka, hrst pohanky, lžička třtinového cukru, lžička chia semínek, lžička kokosového oleje, skořice

Postup – pohanku jsem vyprala v teplé vodě a nechala okapat. Pak jsem ji dala do mléka, osladila a za občasného míchání 2 minuty povařila. Pak jsem ji přikryla pokličkou a nechala 10 minut odstát. Přimíchala jsem chia semínka, olej a nalila na talíř. Pro potěchu oka až tam ozdobila mletou skořicí.Pohanková kaše

Pohanka s česnekem a cibulkou

Suroviny – uvařená pohanka, cibule, olej, česnek, jarní cibulka s natí, sůl

Postup – cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme dozlatova. Pak přidáme uvařenou pohanku, rozetřený česnek, na kolečka nakrájenou jarní cibulku a trochu osolíme. Vše prohřejeme na pánvi a podáváme se zeleninou nebo jakýmkoli salátem.Pohanka s česnekem a cibulkou

Okurkový salát s červenou cibulí

Suroviny – salátová okurka, červená cibule, petrželka. Na zálivku – rakytníkový olej, citronová šťáva, dijonská hořčice, sůl, mletý bílý pepř

Postup – okurku nakrájíme na kolečka, pak na čtvrtky. Cibuli na proužky, petrželku nasekáme. Přiměřené množství přísad na zálivku promícháme a nalijeme na připravenou zeleninu. Promícháme a necháme asi hodinku uležet.Okurkový salát s červenou cibulí

Rýže s kuřecím masem, zeleninou a parmezánem

Suroviny – vařená rýže, vařené nebo pečené kuřecí maso, olej, cibule, kapie, sterilovaný hrášek, sůl, mletý pepř, parmezán

Postup – cibuli nakrájíme na kostičky a opečeme dozlatova. Pak přidáme kostičky kapie, masa, vařenou rýži, ochutíme kořením, krátce orestujeme. Na talířích doplníme jemně nastrouhaným parmezánem.Rýže s kuřecím masem

Kuřecí plátek na žampionech

Suroviny – plátky kuřecího masa, sůl, mletý pepř, olej, kmín, cibule, čerstvé žampiony, solamyl

Postup – maso osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme na kostičky a opečeme dorůžova. Žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky, přidáme k opečené cibuli, okmínujeme, orestujeme, podlijeme malinko vodou a podusíme. Maso opečeme z obou stran na oleji. Do hotových žampionů vmícháme podle hustoty asi lžičku škrobu rozmíchanou ve studené vodě, krátce povaříme, dokořeníme, přidáme maso a prohřejeme. Podáváme nejlépe s rýží.Kuřecí plátek na žampionech

Čočka se zeleninou a smetanou

Suroviny – zelená čočka, olej, bobkový list, sůl, petrželka, mrkev, pórek, cibule, smetana

Postup – čočku prohlídneme a namočíme ji na hodinu do studené vody. Potom přidáme bobkový list a uvaříme ji. Mrkev oloupeme a nastrouháme nahrubo. Pórek očistíme a nakrájíme proužky. Na oleji orestujeme dorůžova kostičky cibule, pak přidáme pórek a mrkev a lehce ještě chvíli opékáme. Vmícháme uvařenou čočku, okořeníme a na zjemnění vlijeme trochu smetany. Po promíchání můžeme podávat.Čočka se zeleninou a smeta