Vepřová tlačenka

Na jednu menší tlačenku si připravte – 1 velké vepřové koleno, 1 velkou vepřovou nožičku, 1-2 stroužky česneku, sůl, majoránku, mletý pepř, celý pepř, nové koření, bobkový list,  střevo na tlačenku

Postup – maso očistíme a vložíme do horké vody. Přidáme celý pepř, nové koření a bobkový list, osolíme a uvaříme maso doměkka. Potom necháme trochu vychladnout a maso obereme z kostí. Rozdělíme si ho na hromádky, libové, tučné a kůže. Libové nakrájíme na větší kostky. Tučné můžete částečně přidat k libovému, já jsem nedávala, nebo ho můžete umlít a umíchat pomazánku. Ač to tak nevypadá, i to tučné je hodně zdravé, hlavně na klouby. Kůže umeleme.

Do větší mísy vložíme kostky libového masa, umleté kůže, osolíme, opepříme, přidáme utřený česnek a rozemnutou majoránku. Vše zalijeme asi půl litrem vývaru a promícháme. Ochutnáme, směs by měla být trochu více překořeněná, varem se část chuti vstřebá.

Střívko na tlačenku na jednom konci zavážeme provázkem, nalijeme masovou směs a zavážeme i druhý konec. Do většího hrnce nalijeme vodu, položíme do ní tlačenku, uvedeme k varu a velmi pomalu vaříme 30 minut. Poté opatrně vyndáme, položíme na plech či jinou podobnou desku a necháme ji vychladnout. Asi po půl hodině tlačenku otáčíme, aby se stejnoměrně rozložil tuk a koření. Když budeme mít v tlačence vzduchové bubliny, propíchneme ji špendlíkem, když už bude trošku  vychladlá.

Podáváme nakrájenou na plátky s nasekanou cibulí a octem, který můžeme trochu zředit. A samozřejmě s domácím chlebem. Vepřová tlačenka

Velikonoční nádivka

Suroviny – 400 g vepřového plecka, 150 g uzeného bůčku, 6 rohlíků, dvě hrsti bylinek, 5 vajec, mletý pepř, sůl, nové koření, celý pepř, bobkový list, muškátový oříšek, dva stroužky česneku, strouhanka

Postup – maso vložíme do vařící vody, přidáme pár kuliček nového koření, celého pepře, list bobkového  listu, osolíme a uvaříme. Potom ho nakrájíme na kostičky.

Rohlíky nakrájíme na kostky a navlhčíme je vývarem. Necháme nasáknout, pak trochu vymačkáme a dáme do mísy. Přidáme žloutky, utřený česnek, kostičky uzeného masa, vepřové maso, trošku nastrouháme muškátového oříšku, osolíme a opepříme. přidáme nasekané bylinky, máme-li těsto řídké, trochu strouhanky. Nakonec lehce vmícháme tuhý bílkový sníh. promíchané těsto nalijeme do vymazaného pekáče a upečeme. Jíme teplé i studené.Velikonoční nádivka

Bílkový jahodový koláč

Suroviny na těsto – 180 g bílků, 120 g cukru, 70 g mletých vlašských ořechů, špetka soli , 50 g polohrubé mouky

Suroviny na krém – 350 ml mléka, 1 vanilkový pudinkový prášek, 2 lžíce cukru, zrníčka z jednoho vanilkového lusku, 200 ml smetany na šlehání

Ještě si připravte kompotované ovoce, dávala jsem jahody. Ovoce nechte  okapat a potom je ostrým nožem rozkrojte na poloviny.

Postup – bílky se špetkou soli ušleháme do tuhého sněhu. Pak zašleháme cukr, nakonec lehce vmícháme mouku s ořechy. Rozetřeme na plech a plát upečeme.

Z mléka, cukru, pudinkového prášku a vanilky uvaříme hustý pudink. Za občasného míchnutí necháme vychladit. Mezitím ušleháme smetanu a vmícháme ji lehce po částech do vychladlého pudinku.

Plát rozpůlíme na polovinu, potřeme částí krému, poklademe ovocem a přiklopíme druhou částí plátu. Povrch ozdobíme zbylým krémem nebo jako já ušlehanou smetanou a přidáme kousek ovoce. Bílkový jahodový koláč

 

Jednoduchý hlávkový salát s rajčaty

Suroviny – hlávkový salát, malá rajčata, vinný ocet, olej lisovaný zastudena (použila jsem ostropestřový), agávový sirup, sůl

Postup – salát omyjeme, osušíme a natrháme na kousky. Rajčata také omyjeme a rozpůlíme. Vložíme do mísy, pokapeme olejem, octem, podle chuti osladíme malinko sirupem a osolíme. Promícháme a hned podáváme. Jednoduchý hlávkový salát

Drobenkový karlátkový koláč

Suroviny – 500 g polohrubé mouky, 150 g moučkového cukru, 250 g másla, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, karlátková marmeláda

Postup – všechny suroviny mimo marmelády spojíme rukou v drobenku. Dvě třetiny nasypeme na vymazaný plech. Na těsto rozdělíme po částech marmeládu, můžete použít i jinou, na vršek koláče nasypeme zbytek drobenky a upečeme. Krájíme, až když je koláč studený. Drobenkový karlátkový koláč

Hlávkový salát s ředkvičkami a lososem

Suroviny – hlávkový salát, ředkvičky, petrželka, losos v oleji, sůl, mletý bílý pepř

Postup – salát omyjeme, osušíme a natrháme na sousta. Ředkvičky po umytí nakrájíme na plátky. Petrželku rozdělíme na malé části. Losos necháme okapat a  rozpadnout na malé části. Vše promícháme, přidáme koření a trochu oleje z konzervy. Hned podáváme, aby listy salátu zůstaly křehké. Hlávkový salát s ředkvičkami a lososem

Jemný mletý řízek

Suroviny – 400 g mletého vepřového masa, 100 g goudy, 1 vejce, 1 rohlík, mléko, 1 cibule, 1 stroužek česneku, sůl, mletý pepř

Na obalení – vejce, polohrubá mouka, strouhanka, sádlo

Postup – sýr najemno nastrouháme, přidáme k masu, rohlík namočíme do mléka, po změknutí vymačkáme, česnek utřeme a cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Všechny suroviny smícháme, máme-li hmotu řidší, vmícháme trošku strouhanky. Utvoříme karbanátky, které obalíme v trojobalu a na sádle osmažíme. Jemný mletý řízek

Velikonoční mazanec

Suroviny – 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 50 g cukru, semínka z jednoho vanilkového lusku, špetku soli, 125 g másla, 1 žloutek, 1 citronový cukr, 20 g droždí, mléko, 100 g kandovaného ovoce,  50 g rozinek, nasekané ořechy na posyp, 1 vajíčko na potření

Postup – z droždí uděláme kvásek, po vykynutí ho přidáme do ostatních surovin a zpracujeme těsto, které necháme vykynout. Potom zformujeme mazanec, rozřízneme křížek, potřeme vajíčkem, posypeme ořechy nebo mandlemi a ještě čtvrt hodiny necháme kynout. Potom pozvolna upečeme. Velikonoční mazanec

Jahodový pohár s mascarpone

Suroviny – 500 g mascarpone, asi 500 g mražených jahod, moučkový cukr, 1 vanilkový lusk, smetana

Postup – mascarpone lehce promícháme s cukrem a vanilkovými semínky. Jestli je sýr hodně hustý, přilijeme trochu smetany. jahody necháme rozmrazit, osladíme. Do skleniček dáváme střídavě jahody a sýr. Zdobíme ušlehanou smetanou a odloženým plodem jahody.Jahodový pohár s mascarpone

Ořechové řezy se žloutkovou polevou

Na tyto řezy můžete využít přebytečné bílky, klidně 3 až 4 kousky se v těstě ztratí a nadlehčí ho. Když máte bílky v hrnečku, můžete vážit, jeden bílek váží asi 30 g.

Suroviny – 5 – 9 bílků, 200 g másla, 200 g cukru, 250 g polohrubé mouky, 100 g mletých vlašských ořechů, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr.

Na polevu – 5 žloutků, 150 – 200 g moučkového cukru

Postup – utřeme máslo s cukry. Bílky ušleháme do tuhého sněhu a postupně větší část střídavě vmícháváme se sypkými surovinami do máslového základu.  Nakonec přidáme zbytek sněhu a jen lehce promícháme. Nalijeme na velký plech a upečeme.

Než se těsto upeče, utřeme žloutky s cukrem a na horký plát těsta polevu rozetřeme. Necháme vychladnout a pak krájíme na řezy. Ořechové řezy se žloutkovou polevou