Zimní medovník

Tento druh medovníku se musí alespoň dva dny rozležet a nejlépe se tak učiní mimo ledničku, která vše vysušuje a nedovolí máslu v náplni patřičně změknout pláty. V létě mu dejte k rozležení nějaký ten den navíc…

Suroviny na těsto – 100 g másla, 150 g cukru, 5 lžic medu, 2 lžíce mléka, 1 vejce, 1 lžička jedlé sody, asi 450 g hladké mouky

Suroviny na krém – 400 ml mléka, 6 lžic hladké mouky, 400 g másla, 200 g cukru, vanilková semínka z půlky lusku

Postup – ve vodní lázni ušleháme a prohřejeme všechny suroviny mimo mouku a jednou sodu. Ty přijdou na řadu, když je směs horká, vmícháme je do ní a potom těsto vyklopíme na vál, propracujeme, podle potřeby přidáme trochu mouky.

Hladké nelepivé těsto rozdělíme na 5 dílů a z každého vyválíme kruhový plát,  pomocí válečku přeneseme na plech s pečícím papírem a na něm teprve pokličkou ve velikosti dortu vykrojíme kruh. Připravíme si všechny kruhy na papír, z odkrojků vyválíme ještě šestý a z posledního zbytku placičku.

Pečení je velmi rychlé, u mé trouby to trvá 7 minut. Pláty trošku ztmavnou, je třeba hlídat, koukněte na spodek, světle hnědá je tak akorát. Přenášíme pláty na papíře na plechy a postupně vše upečeme. Po vychladnutí spojujeme krémem.

Ten připravíme následovně. Musí být řidší než když se plní dorty, aby se mělo co do plátů vsáknout. V mléce rozmícháme mouku a uvaříme ne příliš hustou kaši. Pokud není řidší, přidejte ještě trochu mléka. Máslo ušleháme s cukrem a vanilkovými semínky, po částech přidáme vystydlou kaši.

Nyní přijde na řadu malý zbytek upečeného těsta. Rozstrouháme ho a posypeme jím vršek dortu, který jsme předtím potřeli krémem. Nyní už můžeme nechat moučník odpočívat…

 

2 komentáře u „Zimní medovník

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *