Recept mám od paní Jiřinky, která mi ho napsala. Je to u nich velice oblíbený moučník a můžu opravdu potvrdit, že je nejlepší z těch, které jsem zatím ochutnala a upekla. U nás oblíbený kakaový je trošku jiný, Jiřinčin je více medový a voňavější. Nechávala jsem ho odležet 2,5 dne a byl krásně měkoučký a moc dobrý.
Suroviny na těsto – 150g cukru krupice, 100g másla, 1 vejce, 3 lžíce tekutého medu, 1 lžíce jedlé sody, 400g hladké mouky, 3 lžíce mléka
Suroviny na náplň – půl litru plnotučného mléka, 3 lžíce polohrubé mouky, 250g másla, 150g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr
Postup na těsto – všechny suroviny na vále smícháme, podle potřeby můžete přidat mléko nebo mouku. Těsto musí být vláčné a nelepivé.Já jsem mléko nedávala, nebylo ho potřeba, ale záleží na velikosti vejce, savosti mouky nebo množství medu, ten se nedá tak přesně odměřit.
Postup na náplň – v trošce mléka rozmícháme mouku, pak vlijeme do zbylého mléka a uvaříme hustší kaši. Máslo utřeme s cukrem a vanilkový cukrem, pak po lžicím vmícháváme vystydlou kaši a vše našleháme. Náplň je řidší, aby se mohla vsáknout do těsta a tím pláty změknou.
Z těsta vykrájíme kruhové nebo obdélníkové pláty, každý pečeme zvlášť na papíře na pečení asi 5-7 minut. Malý zbytek těsta, který nám zůstane, upečeme a potom ho nastrouháme, budeme s ním zdobit vršek dortu.Necháme vystydnout, pak sundáme z papíru. Jednotlivé pláty spojujeme náplní. Jedno spojení potřeme marmeládou, použila jsem rybíz s jahodami. Dodá medovníku pikantní chuť. Povrch potřeme také náplní a posypeme nastrouhaným upečeným zbytkem těsta.
Milá Alenko, jsem ráda, že Vám chutnalo.
Zvolila jste jiný vzhled výsledného produktu a Váš moučník má také více vrstev. U nás jsou osvědčeny malé obdélníčky, které mají čtyři vrstvy, mohou se jednoduše vzít do ruky a záleží na každém, kolik si jich vezme.
Ale už jsem si také říkala, že bych jej jednou zkusila udělat jako dort, jenže nevím, jak bych pochodila. Když zvyk je železná košile…
Tak zase někdy, když budu mít napečeno, se pochlubím.
Mějte se pěkně.
Jiřinko, medovník je opravdu moc dobrý, všichni si ho pochvalovali. Já vím, že jste ho pekla na plechu, viděla jsem fotky, ale neměnila jsem tvar a podobu, na kterou jsou u nás zvyklí. Jak píšete, zvyk je zvyk. Ale myslím, že je asi jedno jaký má tvar, důležitá je chuť a ta tedy byla famózní.
Moc děkuji