Upekla jsem dortík pro naši vnučku, volila jsem suroviny, které již bez problému jí. Těsto je klasické piškotové, ale bez přidání oleje. Krém je tvarohový s ušlehanou smetanou a domácím jahodovým protlakem.
Těsto – 4 bílky, 160 g cukru, 4 žloutky, 160 g polohrubé mouky. Bílky jsem ušlehala se špetkou soli, pak přidala cukr, po chvíli žloutky a nakonec do husté pěny lehce vmíchala mouku. Těsto jsem nalila na velký plech vystříkaný olejem a upekla. Po vychladnutí jsem z plátu ostrým nožem vyřezala podle papírové šablonky, kterou jsem si vystřihla ze čtvrtky, dvě jedničky.
Krém – 2 tvarohy polotučné v kostce, 250 g smetany 33 % v krabičce, trošku moučkového cukru, pár zrníček vanilky, kelímek jahodového protlaku. Tvarohy jsem rozšlehala s cukrem a vanilkou, zvlášť ušlehala smetanu a postupně ji přimíchala k tvarohu. Do části jsem vmíchala protlak, který jsem po rozmrznutí krátce převařila a nechala vychladnout. Ochuceným krémem jsem spojila vykrájené tvary a potřela povrch i strany. Část krému jsem ponechala bílý pro zdobení.
Krému je víc než je potřeba, ale jistě ho upotřebíte při uklízení zbytků těsta, jak říká můj muž. On neochutnává, on uklízí…Možná by stačilo na dva pláty i o něco více než polovina uvedeného množství. Záleží na množství jahod i na druhu tvarohu. Kdyby byl tvaroh řídký nebo jahod více, je možno použít želatinový ztužovač a tím krém zpevnit. Ale já jsem ho pro naši malou nechtěla použít…
To je krása, Alenko!
A pohlaď malou Moničku po hlavičce od tety Jiřinky a vyřiď jí mé nejsrdečnější přání k tak významnému jejímu výročí.
Jiřina
Jiřinko, děkuji, dopoledne za ní jedeme, vše jí vyřídím. Už si s námi i povídá, skládá slabiky, prohlíží si knížky a žvatlá u toho. Moc se jí líbí, když jí dcera čte, je jedno, co to je, ale když vidí obrázky, je to lepší. Dcera jí čte i Tániny knížky, aby se k nim vůbec dostala, a to se většinou směje a tleská. Taková malá a už ví…
Alena