Na tento druh chleba si musíte nejprve připravit kvásek. Můžete si ho vyrobit sami, například na internetových stránkách „emulgátory“ nebo „zdravá potravina“ je podrobný popis. Nebo ho lze zakoupit v pekárnách a také je možnost vyhledat na netu seznam lidí, kteří kvásek množí a rozdávají zájemcům. Mně ho přivezla dcera, která si chleba již několikrát pekla a kvásek si tenkrát vytvořila sama podle návodu na internetových stránkách.
Kvásek si tedy opatříme a před pečením ho musíme přiživit, aby ho bylo dostatek. Večer před pečením do zbylého kvásku od posleního pečení přimícháme 140g žitné mouky a trochu vlažné vody. To samé provedeme i ráno, kvásek nám rozroste a odpoledne ho již budeme moci používat. Nesmíme zapomenout si několik lžic dát stranou do nádobky, abychom ho měly připravený na další pečení.
Suroviny – 580g kvásku, 240g pšeničné hladké chlebové mouky, 10g čerstvého droždí, asi 10g soli, lžičku mletého kmínu
Postup – smícháme mouku, kvas, sůl, kmín, droždí, vypracujeme hladké těsto. Poprášíme ho moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut kynout. Potom na vále z těsta zpracujeme bochánek, vložíme ho do moukou vysypané ošatky a necháme ho 50 minut kynout. Potom opatrně přesuneme na plech, vložíme do trouby a upečeme.
Troubu na pečení si musíme připravit. Vyhřejeme ji na 250 stupňů, stěny trouby postříkáme vodou, aby se vytvořila pára a teprve potom do takto zapářené trouby vložíme rychle chleba. Po třech minutách troubu otevřeme, tím ji odvětráme, snížíme teplotu asi na 180stupňů a upečeme bochánek.