Suroviny na těsto – 100g másla, 50g moučkového cukru, 7 vajec, 100g čokolády 50%, 100g krupicového cukru, 150g jemně mletých mandlí, 80g polohrubé mouky,1 vanilkový cukr
Suroviny na krém – 400ml smetany na šlehání 40%, 100g čokolády 50%, 200g mandlového marcipánu
Na dohotovení – 200ml smetany na šlehání 40%, mandlový likér, čokoládové ozdoby
Postup – utřeme máslo s moučkovým cukrem a cukrem vanilkovým. Pak přidáme postupně žloutky a zatřeme je. Čokoládu si rozpustíme a vlažnou přidáme k žloutkové směsi. Mouku smícháme v misce s mandlemi. Ušleháme tuhý sníh z bílků a pak do něj zašleháme krupicový cukr. A nyní do žloutkové směsi přidáme větší část ušlehaných bílků, spojíme, vmícháme část mouky s mandlemi, podle hustoty přidáme zbytek mouky nebo bílků. Vše jemně promícháme a nalijeme do větší dortové formy a pozvolna upečeme.
Přípravu krému začneme o den dříve než budeme péct dort. Smetanu zahřejeme, nalámeme do ní čokoládu a necháme rozpustit. Potom do ní vmícháme jemně nastrouhaný marcipán, hladký krém nalijeme do skleněné nebo porcelánové nádoby a necháme nejméně do druhého dne v ledničce. Před použitím přendáme do vyšší mísy a vyšleháme do hutného krému.
Upečený korpus necháme vychladnout a pak dvakrát prokrojíme. První plát potřeme vrstvou mandlové šlehačky, přiložíme druhý plát, ten po celé ploše polijeme mandlovým likérem a také natřeme vrstvu krému. Zakončíme posledním plátem, povrch ozdobíme ušlehanou smetanou, můžeme zkombinovat se zbytkem marcipánové šlehačky. Zdobíme čokoládovými ornamenty.
Inspirace – Knihovnička recepty