Suroviny – 4 vejce – 195 g, 2 lžíce sladidla erythritol – 40 g, 242 g tučného tvarohu ve vaničce, 113 g mletého máku bez jakýchkoliv přísad, 1 lžička pečivového kypřícího prášku
Postup – vejce ušleháme se sladidlem, pak zašleháme tvaroh a nakonec vmícháme mletý mák. Těsto nalijeme do formy, já pekla v chlebíčkové. Pozvolna upečeme, vyklopíme a necháme vychladnout.
Celé množství obsahuje – 5111 kJ – 69,80 g bílkovin – 18,27 g sacharidů – 94,06 g tuků
100 g makovníku obsahuje – 992,43 kj – 13,55 g bílkovin – 3,55 g sacharidů – 18,26 g tuků
Výborná buchta !!!
Dobrý den, paní Hano,
jsem ráda, že se vám makovník povedl. Jen málo LC moučníků mi chutná a ty povedené dávám hned na stránky. Dobré je i vyměnit mák za ořechy, můžete zkusit a napsat, zda vám chutnalo.
Alena
Na kolik se to péče a jak dlouho ??
Dobrý den,
moučníky tohoto typu peču přibližně na 170 stupních. Nemám u trouby přesné rozlišení, protože se jedná o starší model. A čas vám neřeknu, nesleduji ho. Každá trouba peče jinak a také záleží, do jaké formy těsto nalijete. I u chlebíčkové jsou velké rozdíly, mám dva naprosto odlišné typy. Pokud těsto nalijete do vyšší formy, bude se péci déle a je nutné při dopékání použít špejli, ale to jistě víte-:)
Velice jednoduchý a výborný chlebíček:) moc doporučuji!!
Potěšila jste mě, děkuji-:)
Mě se úplně propadl a sednul nechybí v tom receptu mouka, třeba mandlová?
Místo mouky tam je mletý mák. Nevím, proč se vám moučník propadl. Pečení bez klasické mouky je složité. Propadnutí nebo spíše sražení se mi nestalo. Klidně zkuste namíchat mandlovou mouku s mletým mákem. Nebo použijte jen mleté ořechy. A pečte pomaleji, asi na 160…Přeji, ať se vám příště podaří…
Je výborný,jen jsem pro snížení sacharidů použila polotucny tvaroh a cekankovy sirup. I tak mám ale na celkové množství mnohem víc sacharidů než vy,nemate tam chybu? Máte uvedeno 18gsacharidu a jen erythritol vám to množství pokryje.
Paní Anno, děkuji za komentář. Vysvětlím mé hodnoty. Pokud snižujete sacharidy, je lépe používat tučné výrobky, mají sacharidů méně. Nevím, jaký tvaroh jsem použila. Našla jsem pro ilustraci tvaroh tučný z Madety, má 3,2 g, polotučný z Polabských mlékáren 4,4 g. V tomto typu stravování se využívají tučné varianty základních potravin právě proto, že mají sacharidů méně, platí to i u jogurtů a dalších mléčných výrobků.
U sladidla, když jste použila čekankový sirup, jste také navýšila množství sacharidů. Čekankový sirup mívá kolem 5 g, ale erythritol nemá využitelné sacharidy žádné, proto je vůbec do hodnot nezapočítávám. Na obalu výrobku je sice hodnota 100 g, ale žádný gram tělo nevyužije, vše odejde z těla ven.