Množství surovin je na jednu velkou nebo dvě menší porce. Základ sice tvoří květák, ale ve výsledné omáčce není jeho chuť příliš patrná. Je ale nutné dodržet všechny suroviny, které jsem použila – řádně opečenou cibuli, hovězí vývar a čerstvý kopr.
Květák jsem již měla uvařený, přesto jsem základ ještě 5 minut povařila. Myslím, že můžete použít i syrový květák, potom ho vařte o poznání déle a použijte o trochu více vývaru. Také kalorické hodnoty se v tom případě budou maličko lišit.
Suroviny – 21 g řepkového oleje, 45 g cibule, 170 g vařeného květáku, 40 g smetany na šlehání 30 %, 24 g čerstvého kopru, 250 ml hovězího vývaru
Postup – na oleji opečeme dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli. Potom přidáme pokrájený květák, vývar a asi 5 minut povaříme. Základ omáčky rozmixujeme, přidáme nasekaný kopr a smetanu. Promícháme a asi 5 minut necháme pomalinku provařit. Dochutíme solí nebo kořením, na které jsme zvyklí. Já pouze trošku dosolila.
Celé množství omáčky obsahuje – 1754 kJ – 8 g bílkovin – 15 g sacharidů – 42 g tuků