Maková svačina s banánem

Před třemi lety objevili lékaři při preventivní prohlídce, že mám osteoporózu. A tak jím více máku, který obsahuje hodně vápníku a navíc mi moc chutná. Tento recept je velice snadný, suroviny se jen smíchají a je to hotové. Množství surovin je na jednu mističku dezertíku.

Suroviny – 2 lžíce mletého bílého máku, 2 lžíce modrého mletého máku, 1 lžíce medu, 1 lžíce namočených rozinek, 1 banán, 1 bílý jogurt

Postup – v mističce smícháme máky, med, rozinky, pak přidáme půlku banánu nakrájeného na kolečka a vše promícháme. Do středu misky klademe jogurt a na povrch druhou půlku banánu.

Na podzim, když jsou čerstvé švestky, dělávám tento dezert s nimi. To pak přidávám trochu mleté skořice. Maková svačina s banánem

Skořicové roládky

Kynuté pečivo vonící skořicí a máslem. Zajímavý tvar, ale jednoduchá příprava.

Suroviny na těsto – 500g hladké mouky, špetku soli, kostičku droždí, mléko, 50g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 2 lžičky mleté skořřice, 50ml oleje

Suroviny na náplň – 100g rozpuštěného másla, 60g moučkového cukru, 1 lžíce mleté skořice – vše smícháme

Postup – připravíme si kvásek, necháme vykynout, pak přidáme ostatní suroviny a zpracujeme těsto. Necháme ho vykynout. Pak vyválíme plát jako na roládu, potřeme po celé ploše náplní a stočíme jako roládu. Stočenou roládu rozdělíme na plátky, podobně jako krájíme plátky rolády. Každý dílek těsta uprostřed stlačíme třeba držadlem vařečky, ale nesmíme těsto překrojit. Necháme ještě chvíli dokynout, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme. Skořicové roládkySkořicové roládky

Špaldové bábovičky

Pečivo je méně sladké, ale plné zdravých surovin, obsahuje hodně nerostných látek. Můžete přidat i různé oříšky nebo semínka.

Suroviny – 2 hrnky špaldové mouky, půl hrnku třinového cukru, 1 vejce, 1 lžíce kypřícího prášku do pečiva, 1 třetina hrnku oleje, 1 vanilkový prášek, tři čtvrtiny hrnku mléka, půl hrnku ovesných vloček

Postup – vejce vyšleháme s cukrem, vanilkou, pak přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Nalijeme do formiček, dcera použila silikonové bábivičky, a upečeme.Špaldové bábovičky

Bramborové placky

Na přípravu placek potřebujeme pouze vařené studené brambory, sůl a polohrubou mouku. Na 1 kg brambor dáváme asi 1 lžičku soli. Mouku přidáváme postupně, nesmí jí být hodně, placky by byly tvrdé. Těsto hned po zpracování rozdělíme na stejné dílky, vyválíme z každého placku a opékáme nasucho na pánvi nebo na sádle. Podáváme samostatně potřené máslem, povidly nebo s různou zeleninovou přílohou.Bramborové placky

Losos se smetanou

Suroviny – porce lososa, sůl, pepř, citronová šťáva, smetana, vařená nebo pečená zeleninová směs, olej

Postup – porce ryby očistíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme odležet. Pak osolíme, opepříme a v rozpáleném oleji opékáme. nejprve kůží dolů, po chvíli otočíme, asi po 3 minutách opět otočíme, vypneme a necháme dojít asi minutu dojít. Pak vyndáme a uchováme v teple. Do výpeku přilijeme trochu smetany, promícháme, necháme projít varem, přidáme vařenou zeleninovou směs a lehce smícháme. Podáváme s těstovinami nebo rýží.Losos se smetanou

Tvarohové koláče s droždím nekynuté

Mají trochu jinou chuť než klasické koláče. jsou tak trochu podobné sušenkám,  trochu křupavější…

Suroviny – 370g hladké mouky, špetku soli, 125g másla, mléko, kostičku droždí, 40g cukru krupice, 1 vejce

Tvarohová náplň – 250g tvarohu v kostce, moučkový cukr, 1 žloutek, 1 lžička citronového cukru, 1 vanilkový cukr, mléko podle potřeby

Postup – umícháme si kvásek a necháme ho vykynout. Máslo si rozpustíme, ostatní suroviny smícháme, přidáme kvásek a zpracujeme těsto. Nedáváme ho kynout, ale hned postupně vyvalujeme a vykrajujeme kolečka. kraje potřeme rozkvedlaným vejcem, pak lžičkou klademe tvarohovou náplň a upečeme. Tvarohové koláče s droždím nekynuté

Zeleninová polévka s kapáním

Připravíme si směs oblíbené zeleniny a pár brambor, očistíme, nakrájíme na plátky či kostky, zalijeme vodou, osolíme, přidáme trošku celého kmínu a povaříme. Na zahuštění zvolil tentokrát manžel kapání.

Kapání – vejce s dvěmi lžícemi vody rozkvedláme v hrníčku, přidáme špetku soli, trochu hrubé mouky a zamícháme. Upravíme hustotu tak, aby nám směs tekla pomalu přes vidličku do polévky. Chvilku povaříme, promícháme a můžeme podávat. Přidáváme i bylinky, ale tentokrát jsme je neměli…Zeleninová polévka s kapáním

Čočková polévka

Rychlá polévka, pokud vaříme z červené čočky, nemusíme namáčet, je hned hotová. Pak můžeme po chvíli varu čočky přisypat vločky a dovařit společně.

Suroviny – červená čočka, 1 miska pohankových vloček, sůl, 3 stroužky česneku

Postup – čočku si namočíme asi hodinu předem, vaříme v osolené vodě společně s prolisovaným česnekem do měkka, na závěr přisypeme  pohankové vločky a povaříme.Čočková polévka

Vepřové s mrkví a rýží

Úprava vepřového s mrkví a rajčaty. V létě dáváme čerstvé, v zimě raději protlak nebo sterilované. Mrkev se dušením rozvaří a omáčku částečně zahustí. Stačí-li nám, nemusíme již zahušťovat moukou.

Suroviny – 3 plátky krkovice, sůl, pepř, 1 rajský protlak, 1 cibule, olej, 1 mrkev, trochu hrubé mouky

Postup – na oleji orestujeme cibulku a mrkev, přidáme kostky nebo plátky osoleného masa, opečeme, aby se zatáhlo. Přidáme rajský protlak, osolíme, opepříme a zalijeme horkou vodou nebo vývarem. Dusíme, až je maso skoro měkké, pak zaprášíme moukou a povaříme.

Jako přílohu jsme zvolili rýži, tentokrát basmati, dali jsme jednu misku rýže a jeden a půl misky vody, osolili a vařili. Rýži při vaření nemícháme, časem se utvoří komínky páry, které bychom mícháním poničily.  Necháme dojít otevřené bez pokličky, aby zbytek páry mohl uniknout.Vepřové s mrkví