Těstoviny se špenátem

Špenát použijte listový, jídlo je příjemně provoněné smetanou.

Suroviny – těstoviny, čerstvý listový špenát, sůl, smetana 12%, cibule, česnek, olivový olej

Postup – těstoviny uvaříme v osolené vodě. Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek prolisujeme, osmažíme na olivovém oleji a poprášíme moukou. Zalijeme smetanou, přidáme omyté a natrhané listy špenátu. Povaříme a osolíme dle chuti. Smícháme s uvařenými těstovinami.

Těstoviny se špenátem

 

Jahodové řezy

Předností tohoto moučníku je jednoduchost a rychlost. Piškot, jednoduchý krém, jahody dodají osvěžující chuť. Sezónní záležitost, z kompotovaných už to není ono.

Suroviny na těsto – 4 vejce, 160g cukru krupice, 160g polohrubé mouky, 4 lžíce oleje

Suroviny na krém – 2 jahodové pudinkové prášky, 150g cukru krupice, 600ml plnotučného mléka, 125g másla

Suroviny na jahodový krém – 250ml smetany ke šlehání 31%, 500g čerstvých jahod, půl sáčku želatinového ztužovače

Postup – připravíme si nejprve piškot. Ušleháme bílky, pak přidáme cukr, do tuhých zašleháme žloutky, poté olej a do husté pěny lehce vmícháme mouku. Upečeme na velkém plechu a necháme trochu vychladnout.

Po vložení těsta do trouby si začneme připravovat pudinkový krém. V mléce rozmícháme pudinkové prášky, přidáme cukr a uvaříme hustý pudink. Do horkého vložíme na plátky nakrájené máslo, mícháme, až se rozpustí. Horký krém občas promícháme, aby se neutvořil škraloup a byl krásně jemný. Nemusíme čekat, až úplně vystydne piškot, je-li vlahý, můžeme na něj již rozetřít pudinkový krém, i když není úplně studený.

Na krém natřeme jahodovou šlehačku. Jahody očistíme, rozmixujeme, propasírujeme přes síto, abychom se zbavili zrníček. Ztužovač rozmícháme s trochou vlažné vody a vmícháme ho do jahod. Šlehačku ušleháme a také ji lehce vpravíme do jahodového pyré. Rozetřeme na pudinkový krém a ozdobíme jahodami.

Jahodové řezy

Skořicový šnek

Výborné pečivo se skořicovou chutí, která je u nás oblíbená.

Suroviny na těsto – 300g hladké mouky, špetka soli, 150ml mléka, 15g droždí, 30g másla, 1 žloutek, 1 lžíce cukru krupice

Suroviny na náplň – 60g másla, 5 lžic cukru krupice, 3 lžičky mleté skořice

Postup – z droždí, lžíce mléka a mouky zaděláme kvásek. Ostatní suroviny smícháme v míse, přidáme vyběhnutý kvásek a vypracujeme tužší těsto. Necháme jednu hodiny kynout. Mezitím si připravíme náplň, tak, že rozpustíme máslo, přidáme cukr a skořici.

Těsto vyválíme na co nejtenčí plát, potřeme náplní a zavineme. Závin krájíme na trojúhelníky, které mají v nejširším bodě asi 5 cm, v nejužším 1 cm. Trojúhelníky klademe na plech vyložený pečícím papírem širší stranou dolů a rukou stlačíme špičku, tím vnitřek závinu vytlačíme ven. Pečeme v předehřáté troubě.

Zdroj – pradobroty.blogspot.com/‎

Skořicový šnek

Celerová pomazánka

Velice oblíbená pomazánka u nás, celer jí dodává příjemnou chuť, není fádní, můžete vynechat šunku a majonézu nahradit jogurtem,  bude o něco zdravější.

Suroviny – asi 200g celeru, 200g tvrdého sýra /eidam, gouda/, 150g šunky, 2 kyselé okurky, 1 větší cibule, 150g majonézy, sůl, plnotučná hořčice

Postup – celer očistíme, spolu se sýrem najemno nastrouháme. Šunku, okurky a oloupanou cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Majonézu smícháme s asi 2 lžičkami hořčice a všechny suroviny promícháme. Podle chuti osolíme a necháme před podáváním odležet v ledničce.

Celerová pomazánka

Treska se zeleninou

Rychlé, dietní, ryba může být i jiná, my máme rádi světlou tresku.

Suroviny – treska, sůl, bílý pepř, olivový olej, směs zeleniny – mrkev, petržel, celer, porek, cibuli, trochu citronové šťávy

Postup – tresku omyjeme, očistíme, pokapeme citronovou šťávou a nakrájíme na porce. Kořenovou zeleninu oloupeme a na hrubém struhadle nastrouháme, porek nakrájíme na kolečka. Vše opečeme na oleji.  Rybu orestujeme na pánvi z obou stran a podáváme s opečenou zeleninou.

Treska se zeleninou

Mřížka plněná kuřecím masem

Při přípravě můžeme spotřebovat zbylé maso, pak je to velice rychlé jídlo.

Suroviny – listové těsto, hořčici, pečené nebo vařené maso, nivu, vejce na potření

Postup – listové těsto rozválíme, nakrájíme na obdélníčky. Polovinu připraveného těsta potřeme hořčicí, poklademe masem a nivou. Z druhé části těsta vykrojíme speciálním válečkem mřížku, kterou přiložíme na naplněné obdélníky a spojíme k sobě. Potřeme vajíčkem a upečeme.

Mřížky plněné masem

Kuřecí prsa plněná špenátovými listy

Toto vařila má dcera, vyzkoušela nový recept a byl výborný.Špenátu dejte více, trochu se během přípravy ztratí.

Suroviny – kuřecí prsa, čerstvý listový špenát, grilovací koření, česnek

Postup – kuřecí prsa omyjeme a jemně naklepeme. Špenát opláchneme,natrháme na menší kousky a naplníme jím plátky masa. Vzniklou kapsu spíchneme párátkem, potřeme česnekem a posypeme grilovacím kořením. Smažíme na oleji. Podáváme se zeleninovým salátem a s brambory.

Kuřecí kapsy

Těstoviny s brokolicí

Vydatné a syté jídlo, v tomto množství asi pro 6 lidí.

Suroviny – 500g celozrnných těstovin, 3 stroužky česneku, 1 cibule, 500g kuřecího masa, 250ml smetany 12%, sůl, 1 brokolici, 150g mozzarelly, olej olivový, trochu solamylu, čerstvou bazalku

Postup – brokolici očistíme, rozebereme na menší kousky a krátce povaříme v osolené vodě, potom ponorným mixérem nebo sekáčkem rozdrtíme. Celozrnné těstoviny uvaříme v osolené vodě. Maso očistíme a nakrájíme na kostky, osolíme a obalíme v solamylu. Na oleji osmažíme drobně nakrájenou cibulku, přidáme rozetřený česnek, potom kostky masa, které rychle opečeme. Vše zalijeme smetanou, přidáme brokolici, ochutíme bazalkou a dosolíme dle chuti. Pekáč vymažeme olejem a klademe vrstvy těstovin a omáčky s masem. Vršek posypeme strouhaným sýrem. Zapečeme v troubě.

Těstoviny s brokolicí