Látková knížka s číslicemi

K letošnímu svátku jsem přichystala Moničce knížku s číslicemi. Od 1 do 10, aby věděla, že existuje i nula a aby se stránky daly spojit po dvou. To už bude dcery práce, já svoji již odvedla. Tentokrát nebudu stránky popisovat, vše je myslím jasné. Skoro všechno je možné sundat a hrát si s tím. Čtverečky s čísly jsem ponechala s našitým zipem na všech stránkách, vnučka jistě plochu využije na hraní. Procvičit si může nejen počítání a číslice, ale i manipulaci s knoflíčky a barvy, i když ty už bravurně zvládá…

 

Muffiny s mandlovým máslem LC

Suroviny – 25 g kokosové mouky bio Grizly,  půl lžičky pečivového kypřícího prášku, 2 vejce – 86 g, 75 g bílého smetanového jogurtu Choceňského, 60 g mandlového másla Grizly

Postup – vejce ušleháme, pak zašleháme máslo a jogurt. Mouku s práškem promícháme a zapracujeme do těsta.  Naplníme 8 košíčků na muffiny a upečeme.

Z tohoto množství jsem měla 8 košíčků. Výrobce u jednotlivých druhů surovin píši proto, aby takoví puntičkáři jako já, kteří počítají a chtějí mít vše přesně, věděli, jaké suroviny jsem použila a zahrnula do výsledné kalkulace hodnot. Vy už si to můžete upravit podle sebe, tu pár gramů přidat nebo ubrat, či zvolit jiný druh. To je na vás…

Já si pro sebe muffin doplnila kostičkou 80 % čokolády, vy můžete podle své chuti použít krém z mascarpone či tvarohu nebo čokoládu rozpuštěnou.

Jeden muffin bez doplnění obsahuje – 366 kJ – 4 g bílkovin – 1,5 g sacharidů – 7,13 g tuků

 

Mřížkový s proužky

Suroviny – 250 g hladké mouky, 250 g hrubé mouky, 1 pečivový kypřící prášek, 1 vanilkový cukr, 180 g moučkového cukru, 2 vejce, 250 g másla

Na dokončení – sklenice domácí marmelády, nejlepší je směs. Z různých načatých sklenic stěrkou vyberu obsah a promíchám. Na potření 1 rozšlehané vajíčko.

Postup – všechny suroviny na vále zpracujeme v těsto. Víc než polovinu vyválíme a pomocí válečku přeneseme na vymazaný velký plech. Nožem odkrojíme těsto po stranách a propracujeme ho se zbytkem. Z části uválíme slabý váleček a položíme ho po okraji. Pak do vnitřku rozetřeme marmeládu. Nyní z  těsta vyválíme plát, rádýlkem nakrájíme proužky a klademe je šikmo přes náplň. Potřeme vejcem a upečeme. 

Bílkový dort s tvarohovým krémem – LC

Suroviny  na korpus – 120 g bílků, špetka soli, 40 g sladidla erythritol, 100 g mandlové mouky

Suroviny na krém – 200 g tučného tvarohu ve vaničce, semínka z jednoho vanilkového lusku, 200 ml smetany na šlehání 33 % v domečku,  čokoláda 80 % na zdobení

Postup – ušleháme bílky se špetkou soli, pak zašleháme sladidlo. Vmícháme lehce mouku a těsto nalijeme do připravené formy. Upečeme a necháme vychladnout. Potom vyndáme z formy a na korpus navrstvíme krém. Dozdobíme podle chuti nastrouhanou čokoládou.

Lusk rozřízneme, semínka nožem stáhneme do tvarohu. Nesladila jsem, můžete podle potřeby přisladit erythritolem. Smetanu ušleháme a lehce ji vmícháme do tvarohu.

Celý dort obsahuje – 6476 Kj, 55 g bílkovin, 32 g sacharidů, 140 g tuků

 

 

 

Sváteční mazanec

Suroviny – 500 g hladké mouky, špetka soli, 70 g másla, 100 g cukru, 100 ml smetany na šlehání, 2 žloutky, asi 100 ml mléka, 30 g droždí, semínka z jednoho vanilkového lusku, citronový cukr, 100 g rozinek nebo brusinek, 200 g různého kandovaného ovoce, 1 vejce, mandlové lupínky

Postup – sušené ovoce den před pečením namočíme do rumu, před použitím scedíme a necháme okapat.

Z droždí, teplého mléka a lžičky cukru připravíme kvásek. Zbylé mléko promícháme se smetanou a rozkvedláme v ní žloutky. Máslo pomalu rozpustíme. Mouku promícháme s cukry, vanilkovými semínky, solí, vykynutým kváskem, máslem a mléčnou směsí. Vypracujeme tužší těsto a necháme ho přikryté hodinku kynout.

Pak do něj na vále zapracujeme kandované ovoce a rozinky nebo brusinky. Těsto vložíme zpátky do mísy a opět ho necháme hodinku kynout. Po této době z něj vypracujeme bochánek, položíme ho na plech s pečícím papírem nebo do máslem vymazané formy. Potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme lupínky. Uprostřed nožem nařízneme křížek. Opět ho necháme v klidu si odpočinout od našeho zásahu a pak už vložíme mazanec do vyhřáté trouby a pozvolna upečeme. 

Jidášovy provazy

Suroviny – 500 g polohrubé mouky, 100 g másla, 1 vejce, 30 g droždí, vanilkový cukr, citronový cukr, mléko, špetka soli

Postup – z droždí, lžičky cukru a teplého mléka připravíme kvásek. Po vykynutí ho přidáme do mouky se špetkou soli, cukry, rozpuštěným máslem a podle potřeby přidáme vlahé mléko. Vypracujeme nelepivé vláčné těsto, přikryjeme ho utěrkou a necháme vykynout. Pak z těsta odkrajujeme stejné kousky, z nichž vyválíme válečky a spleteme je. Necháme je dokynout, pak potřeme oslazeným mlékem a upečeme. 

Točenky s nivou

Suroviny – plát listového těsta, 1 vejce, asi 100 g nivy

Postup – vyválené těsto rozkrájíme na proužky asi 3 cm široké. Potřeme je rozkvedlaným vejcem, posypeme nastrouhaným sýrem a jednotlivé proužky stočíme mírně k jedné straně. Potřeme vejcem a upečeme.