Velikonoční mazanec

Suroviny – 500 g hladké mouky, špetka soli, 120 g másla, 120 g cukru, 2 žloutky, 30 g droždí, vanilková semínka z půlky lusku, trošku nastrouhané citronové kůry z neošetřeného citronu, 100 rozinek namočených v rumu

Postup – připravíme klasicky kvásek a necháme ho nakynout. Přidáme ho do ostatních surovin a zpracujeme těsto. Po vykynutí z něj vytvoříme bochánek, uprostřed nožem nakrojíme křížek a po odpočinutí potřeme vejcem, posypeme mandlovými lupínky a upečeme. Můžete ho péct ve formě jako já nebo volně na plechu. 

Kynuté vdolečky

Suroviny – 500 g hladké mouky, špetka soli, 2 žloutky, 70 g cukru, 30 g čerstvého droždí, 100 g másla, mléko podle potřeby

Na dokončení – na zdobení povidla nebo marmeládu, ochucený tvaroh, zakysanou smetanu nebo šlehačku, sádlo na smažení

Postup – z droždí, trošky cukru a vlažného mléka umícháme kvásek a necháme ho vykynout. Máslo pomalu rozehřejeme, žloutky rozkvedláme v části mléka. Všechny suroviny promícháme, vymícháme jemné těsto a přikryté necháme kynout. Po hodině z těsta nakrájíme stejné dílky, z každého vypracujeme kuličku, kterou rukou zploštíme a necháme kynout asi 15 minut. Poté smažíme po obou stranách v rozehřátém sádle. Vdolečky ozdobíme dle naší chuti a podáváme nejlépe teplé, ale dobré jsou i studené. 

Dia plněné rohlíčky

Suroviny – 500 g hladké mouky, 200 g smetany na šlehání v domečku, 250 g másla

Na dokončení – libovolná náplň slazená sladidlem erythritol. Já použila asi 200 g mletých ořechů, které jsem zalila troškou mléka, nechala přejít varem a osladila. Na dochucení jsem vmíchala pár semínek vanilky a špetku mleté skořice.

Postup – v míse zalijeme mouku smetanou, vsypeme na vál, přidáme pokrájené máslo a zpracujeme těsto. Vyválíme asi 4 kruhové  pláty, z odkrojků pak ještě jeden. Rozkrájíme rádýlkem na výseče, na širší část položíme náplň a svineme do rohlíčku. Skládáme je na plech s pečícím papírem a upečeme.

Domácí koblihy

Suroviny – 500 g polohrubé mouky, špetka soli, 60 g moučkového cukru, 3 žloutky, 60 g másla, asi 300 ml mléka, 1 vanilkový cukr, 1 citronový cukr, 3 lžíce rumu, 30 g čerstvého droždí

Na dokončení – asi 1,5 sádla, domácí ostřejší marmeláda

Postup – droždí smícháme s troškou cukru a teplým mlékem a necháme kvásek vykynout. Máslo utřeme s cukry, potom zašleháme po jednom žloutky. Mouku osolíme, přidáme kvásek, žloutkovou směs, rum a podle potřeby mléko. Zpracujeme jemné nelepivé těsto, přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout.

Vyválíme plát, kulatou větší formičkou vykrájíme kolečka, na polovinu z nich položíme trochu marmelády, přiklopíme prázdným kolečkem, spojíme prsty a klademe na utěrku. Necháme  asi čtvrt hodiny kynout, pak koblihy otočíme. Rozpustíme sádlo, musíme mít vyšší hladinu, aby koblihy mohly plavat. Postupně smažíme, po vložení přikryjeme nádobu pokličkou, po otočení nepřikrýváme. 

Rumové krémové kostky

Suroviny na korpus – 6 vajec, 150 cukru krupice, 150 g hrubé mouky

Suroviny na krém – 600 ml plnotučného čerstvého mléka, asi 40 g cukru krupice, vanilková semínka z půlky lusku, 2 vanilkové pudinky, 3 žloutky, 250 g smetany na šlehání v domečku

Na dokončení – větší balení cukrářských piškotů, tuzemák, asi hrnek kávy

Postup – vejce ušleháme s cukrem do husté pěny, pak lehce vmícháme mouku. Těsto nalijeme na větší plech a upečeme.

Uvaříme hrnek kávy a chladnou ji smícháme s rumem. Pokud vám nevadí silná chuť alkoholu, klidně rum neřeďte, ale je to tedy síla, tedy alespoň pro nás. Je to na vás, jak silný nápoj připravíte. Piškoty se v něm namáčejí a pokládají na krém.

Nyní připravíme krém. Z mléka, pudinkových prášků, cukru a vanilky uvaříme hustý pudink. Do horkého vmícháme žloutky, do vychladlého ušlehanou smetanu. Při chladnutí občas krém promíchejte nebo vložte nádobu do studené vody, rychleji zchladne.

Upečený piškoty potřeme asi třetinou krému, po celé ploše položíme namočené piškoty a vše zakryjeme zbylým krémem. Necháme asi tři hodiny uležet a krájíme na kostky. 

Plněné kytičky

Suroviny – 300 g hladké mouky, 1 vejce, 2 žloutky, 40 g másla, 3 lžíce smetany 33%, 40 g cukru, asi 3 lžíce bílého vína, špetka soli, 1 vanilkový cukr, 1 lžička pečivového kypřícího prášku

Na dokončení – 1 vejce, moučkový cukr s vanilkovými semínky, jakoukoli náplň – povidla, ořechy, mák…

Postup – v míse promícháme všechny suroviny, pak těsto vsypeme na vál a zpracujeme. Podle potřeby přidáme bílé víno. Hladké a nelepivé těsto přikryjeme utěrkou a necháme asi 1 hodinu odpočinout. Rozválíme, pomocí tvořítek na taštičky vykrájíme a naplníme. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, upečeme v troubě a můžeme obalit v moučkovém cukru. 

Šlehačkové řezy

Suroviny – 5 vajec, 200 g cukru krupice, 160 g polohrubé mouky, 40 g holandského kakaa, 5 lžic oleje

Na dokončení – smetana na šlehání 31 a více %, pařížská šlehačka, ovoce

Postup – na piškot ušleháme bílky, pak postupně zašleháváme cukr, žloutky a olej. Mouku a kakao prosejeme a lehce vmícháme do hmoty. Nalijeme na větší plech a upečeme.

Obě smetany postupně ušleháme a pomocí sáčku s řezanou trubičkou ozdobíme upečený piškot. Doplníme ovocem.

Třídenní buchta

Nabízím rodinný recept na buchtu, kterou můžete upéct tři dny dopředu, někdy se to velmi hodí. Je to vyšší moučník upečený ve vyšším užším pekáči. po vychladnutí se nakrájí na tři hranolky a ty se ze tří stran polijí čokoládou. Ta uzavře vnitřek a moučník neokorá a naopak uložený na chladnějším místě se rozleží. Dnes jsem ho pekla s čokoládou a kandovaným ovocem, můžete do těsta přidat nasekané ořechy, rozinky nebo jiné sušené ovoce, předem namočené v rumu nebo alespoň ve vodě.

Suroviny – 250 g másla, 200 g cukru, 2 vanilkové cukry, 6 vajec, 500 g polohrubé mouky, 2 kypřící prášky do pečiva, asi 350 ml mléka, 2 lžíce kakaa, 100 g nasekané čokolády (použila jsem čokoládovou rýži), 100 g kandované citronové kůry, 100 g směsi kandovaného ovoce

Na dokončení – 150 g čokolády 70 %, podle potřeby máslo

Postup – připravíme si nejprve vložku do těsta. Nasekáme nebo nahrubo nastrouháme čokoládu, jakékoli ořechy nasekáme, kandované ovoce, je-li to potřeba také.

Máslo utřeme s cukry, přidáme postupně žloutky a vyšleháme. Zašleháme část mléka, potom ho přidáváme při vmíchávání mouky promíchané s práškem. Do jemného, spíše hustšího těsta přidáme ochucující přísady a pak ušlehaný sníh z bílků. Nejprve část, těsto je hutné, po rozmíchání dodáme zbytek, ten již jen načechráme. Těsto vlijeme do připraveného pekáče a pozvolna upečeme.

Když je moučník vychladlý, rozkrájíme ho podélně na tři hranoly a ze tří stran je potřeme čokoládovou polevou. Dozdobíme dle našich možností nebo přání.  Já jsem použila bílé čokoládové hoblinky a čokoládová srdíčka. 

Drobenkové ovocné řezy

Použila jsem zmrzlý višňový protlak, který jsem nakrájela na slabší plátky. Lze použít jakékoli čerstvé nebo mražené ovoce.

Suroviny – 1 hrnek polohrubé mouky, 130 g másla, půl hrnku cukru, 1 vanilkový cukr, půl hrnku mléka, 1 vejce, 1 lžička prášku do pečiva

Postup – z mouky, másla a cukrů zpracujeme ručně drobenku. Asi půl hrnku směsi si odložíme, do zbytku vmícháme kypřící prášek, vejce a mléko. Těsto nalijeme na menší plech, poklademe ovocem, posypeme odloženou drobenkou a upečeme. 

Plněné košíčky perníkem

Suroviny – 100 g másla, 40 g moučkového cukru, 120 g strouhaného  perníku, 60 g jemně strouhaných ořechů, 1 lžíce kakaa

Recept na košíčky najdete v sekci Vánoční pečivo (zadejte si do vyhledávače). Na náplň utřeme máslo s dalšími přísadami a hmotou naplníme korpusy. Můžeme polít čokoládou a ozdobit oříškem.