Vánoční rohlíčky

Suroviny – 150 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 50 g mandlové mouky, 100 g másla, 1 žloutek, semínka z půlky vanilkového lusku

Postup – ze všech surovin zpracujeme na vále těsto, necháme ho do druhého dne v chladu odpočinout. Potom uválíme váleček, nakrájíme stejně dlouhé kousky a vytvarujeme z nich rohlíčky. Upečeme a můžeme ještě teplé obalit v moučkovém cukru.

Pracinky s mandlovou moukou

Suroviny – 200 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, špetka kypřícího prášku, půl lžičky mleté skořice, 80 g mandlové mouky, 1 žloutek, 160 g másla

Postup – ze všech surovin zpracujeme těsto a necháme ho v chladu odpočinout. Kousky těsta vtlačíme do formiček a upečeme. Teplé vyklopíme a ihned obalíme v moučkovém cukru.

Přílohový salát z ředkve

Suroviny – bílá kulatá ředkev, šunka, naložená okurka, cibule, majonéza, sůl, mletý pepř

Postup – ředkev oloupeme, nakrájíme na kostičky, vložíme do horké slané vody a chvilku povaříme. Hlídáme, ředkev je uvařená brzy. Šunku, okurku a cibuli také nakrájíme. Studenou ředkev promícháme s ostatními surovinami, okořeníme a spojíme majolkou. Před podáváním necháme odležet v ledničce.

Perníčky pro děti ve vánočním Templu

Tyto perníčky zdobily děti na vánočním dni v Templu, kde jsem na přání paní ředitelky působila v roli perníkářky. Jistě mnozí víte, že perníčky běžně nepeču, ale když nebyla perníkářka, zkusila jsem se zhostit své role a umožnit dětem, aby si samy ozdobily svůj vánoční perníček. Abych jim práci trochu osladila a zpestřila, přidala jsem jim na cestu k rodičům lineckou kytičku. Napekla jsem tudíž dvě dávky perníčků různých tvarů, na zdobení zvolila královskou glazuru, syrové bílky nejsou pro děti příliš vhodné. Přibalila slepené linecké, štětce a našlehanou polevu v několika sáčcích. Měla jsem z akce docela strach, ale bylo to moc fajn. Děti byly bezprostřední, některé držely poprvé v ruce sáček na zdobení, ale větší to zvládly po vysvětlení postupu moc hezky. Pro velmi malé jsem měla naředěnou královskou glazuru a štětce, šlo jim to lépe,  malovat uměly všechny. A to zdobení, to byl zážitek pozorovat. Všechny byly velmi  kreativní, někdo vyzkoušel všechny mnou donesené ozdobičky, někdo pouze něco, ale zase ve větším množství. Všechny nás pobavil jeden chlapeček, který si ozdobil dvě autíčka a chtěl je slepit k sobě. To už ale maminka rychle vytáhla foťák, aby stačila zdokumentovat synovo výtvarné počínání. Jen co bylo vyfoceno, autíčka chlapec slepil a hrdě si je odnášel…

A nyní nabízím recept na perníčky, které se můžou jíst hned. Všem přítomným chutnali, tak je vyzkoušejte.

Suroviny – 200 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 1 vrchovatá lžička kakaa, 1 vrchovatá lžička perníkového koření, 1 vejce, 1 rovná lžička kypřícího prášku, 50 g másla, 2 lžíce medu

Postup – všechny sypké suroviny přesejeme do mísy a přidáme vejce. Máslo rozehřejeme s medem a vlažné vmícháme k připraveným surovinám. Zamícháme a pak na vále zpracujeme nelepivé těsto. Vyvalujeme a vykrajujeme různé tvary. Nepotírala jsem vejcem před ani po pečení, aby lépe držela glazura při zdobení. Upečené necháme asi tři dny vydýchat a můžeme doplnit polevou.

Látkové knížky – číslice a barvy

Nabízím k prohlédnutí další várku stránek do látkové knížky. Má část tímto končí, hotové stránky předám dceři, která si již připravila obal a stránky spojí. A pak už… Přijde za mnou Ježíšek,  říká naše vnučka, a přinese mi hodně dárečků…

Stonožka s kolečky – jak je vidět z odkrytých, spodní i vrchní díly mají našité zipy, každá barva je tam dvakrát

Stromeček s ptačími budkami – budky jsou dvoubarevné, tmavší odstín je na vstupu do budky. Tu samou barvu má ptáček na křidélku. Na připevnění jsem zvolila patentky, zip by byl příliš velký a zakryl by vstup do budky. Dole je pás trávy, mezi průchodkami bude gumička, na níž navléknu knoflíčky. Ale to až při sešívání stránek k sobě. 

Okénka s číslicemi – pod každou číslicí je příslušný počet knoflíčků

Barevná zmrzlinová dřívka – je jich jen pět, myslela jsem, že je použiji na dvě stránky, ale bohužel, barevné provedení některých dřívek je velmi špatné, ani já jsem nepoznala, o jakou barvu se jedná. Barvit jsem je doma nechtěla, nemám barvy pro děti, zvolila jsem dřívka prodávaná na dětské tvoření. 

Knoflíčková pyramida – knoflíky jsem raději přišila, číslice jsou se suchým zipem. Tuto kartu již vnučka vyzkoušela a překvapilo nás, jak správně rozdělila čtverečky. 

Kočičky – tady jde spíše o oblíbená zvířátka. Sundat lze myšku, sýry, kostru i velkou rybu

Paleta s barvami – cákance barev mají uprostřed dírku, kterou se provléká příslušně zbarvený knoflíček. Štětec manžel zkrátil a dole zaoblil, aby vnučku nezranil. 

Pastelky – v košíčku jsou je tak volně zastrčené pastelky, barevně se shoduje košíček, pastelka i kulička

Spojování tvarů – stejné tvary mají i stejné knoflíčky, pouze u kulatého je schválně malá odlišnost.  Do hnědě kapsičky jsem vložila gumičky, s kterými by měla Monička spojovat stejné tvary. Kovové knoflíčky jsem zvolila záměrně, moc se jí líbí. 

Poznávání tvarů – na látku jsem vyšila obrysy, vrchní díly ozdobila knoflíčky. Připevňují se suchým zipem. 

Dráček – drak má stejně barevná kolečka jako jsou na jednotlivých výsečích v kruhu ozdobeném kopretinou. Připevňovat se mohou na kruh nebo na ocas draka, takové 2 v 1.

Myší prolézačka – myška je přišitá na stužce, díry jsou dost velké, aby mohla prolézat

Koláč s číslicemi – na spodních výsečích jsou číslice, na horních příslušný počet obrázků. 

Nízkosacharidové stravování LOWCARB

Jistě jste si mnozí všimli, že přidávám do kategorie nízkosacharidové stravování recepty, převážně moučníky. Množí se dotazy, jaké to je vlastně jídlo. Já jím tímto způsobem více než rok a jsem velmi spokojená. Dcera, která mě upozornila na tento způsob, si ho také velmi chválí a stále ho praktikuje, i když hlavním jejím počinem bylo zhubnout poslední kila z těhotenství. U mě tento efekt není příliš vidět, ale pozitivní výsledky pozoruji i já.

Sice nemám cukrovku, pouze mám ranní cukr trošku zvýšený. Ale dlouhodobý se mi neustále snižuje, i když ten první odběr byl v normě. Můj švagr jen výměnou sladidla aspartam za erythritol docílil také pěkný posun směrem dolů v hodnotách glykemie, byl pochválen svým lékařem. Diabetici by rozhodně toto stravování měli vyzkoušet. A také lidé, zvláště děti, postižené epilepsií. Jsou známé velmi dobré výsledky, záchvaty v mnoha případech zcela zmizely.

Také pociťuji více energie, po jídle i během dne. Netrápí mě chutě na cokoliv, co upeču pro manžela nebo známé, nepociťuji hlad, jím většinou třikrát nebo i dvakrát denně, podle potřeby. Stravu kombinuji ze surovin běžně dostupných, žádné velké vaření není třeba. Základ je zelenina, ať už vařená nebo syrová, k ní jakékoli maso, sýry, vejce. Doplnit lze ořechy, mimo arašídů všechny, různými semínky, 100 % oleji, máslem, sádlem. Občas zařadím i ovoce, drobné zahradní – rybíz, jahody, borůvky, aronii, angrešt, rakytník. Prostě základní suroviny, bez průmyslových úprav, čerstvé, doma připravené pokrmy.

Nenavyšuji bílkoviny, stačí asi 1 g na kilo tělesné váhy. Zdrojem je jakékoli maso, slanina nebo co nejlepší šunka, vejce a mléčné výrobky. Sacharidy pouze ze zeleniny a základních mléčných výrobků (tvarohy tučné, jogurty smetanové, smetany 12 – 33 %, sýry tvrdé, čerstvé). Tuky v podobě lisovaných olejů, másla, sádla, avokáda, semínek a ořechů.

Upravuji pro své potřeby klasická jídla, do vývarů s masem přidávám plno zeleniny a jím jako samostatný pokrm. Pomazánky kombinuji s nakrájenou zeleninou, saláty doplňuji různými oleji (lněný, dýňový, makový, sezamový). ze sýrů si připravuji těstoviny nebo lívance, recepty jsou na stránkách.

Občas si upeču něco sladkého, recepty tu máte taky. Jen s LC pečivem mám problém, chutnalo mi jen něco, recepty jsem uveřejnila. Ale rozhodně mi pečivo nechybí, chuť na můj oblíbený chléb s máslem prostě nemám.

Přidávám několik fotek pro inspiraci, další naleznete v různých skupinách receptů. Zde vidíte obložený masový vývar, kuřecí čtvrtku s kapustičkami, kuřecí plátek s brokolicovou kaší a zeleninou, plněné paprikové lusky česnekovou pomazánkou a pomazánku z limburského sýra obloženou zeleninou. 

Žloutkové bábovičky

Suroviny – 4 žloutky, 150 g moučkového cukru, vanilková semínka z půlky lusku, lžička citronové šťávy

Postup – žloutky utřeme s cukrem a vanilkou, pak přimícháme šťávu. Směs rozdělíme do máslem vymazaných formiček na bábovičky a upečeme. Hlídáme, jsou brzy hotové, abychom je příliš neupekly. Vyklopíme a necháme vychladnout. Můžeme na ně nastříkat ušlehanou smetanu, ale u nás zmizely bez naplnění…

Babiččiny báleše

Suroviny – 500 g polohrubé mouky, špetka soli, 100 g moučkového cukru, 40 g droždí, mléko, 1 vejce, 50 g sádla (já dávala vyškvařené slepičí), 1 vanilkový cukr, 1 citronový cukr, 3 lžíce rumu

Na dokončení – ochucená švestková povidla, jemně nastrouhaný tvrdý tvaroh, sádlo na smažení

Postup – droždí smícháme s troškou cukru a vlahého mléka a necháme vykynout. Pak přidáme ostatní suroviny a vypracujeme jemné, hladké těsto. Dáme přikryté vykynout. Z těsta vyválíme plát, vykrájíme větší kolečka a necháme je na utěrce ještě dokynout. Potom je z obou stran osmažíme na sádle. Vlažné nebo vychladlé potřeme povidly a posypeme strouhaným tvarohem.

Eviny vykrajované rakvičky

Suroviny  na základ – 5 žloutků, 250 g moučkového cukru, 1 lžička amonia

Suroviny k zamíchání – 70 g hladké mouky, 100 g až 200 g moučkového cukru

Postup – žloutky ušleháme s prosátým cukrem, potom vmícháme amonium. Hmotu přendáme do porcelánové mísy, přikryjeme utěrkou a pokličkou a necháme jeden den odležet v ledničce.

Na vál prosejeme mouku, přidáme část cukru a žloutkovou hmotu. Cukr přidáme podle potřeby, abychom mohli zpracovat těsto podobné lineckému. Z těsta vyválíme pláty, vykrájíme obdélníkovou formičkou těla rakviček. Srovnáme je na plech s pečícím papírem, vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Hlídáme, abychom je neměli příliš tmavé, jsou upečené během 5-10 minut, záleží na troubě.

Doplníme ušlehanou smetanou, nanášíme ji až před podáváním. Nenaplněné korpusy vám vydrží v papírové krabici delší dobu, jsou trvanlivé.

Jablkový závin z jogurtového těsta

Suroviny – 500 g hladké mouky, 250 g másla, asi 150 g bílého jogurtu, strouhaná jablka, cukr, mletá skořice, rozinky, rum, vejce, mleté piškoty

Postup – rozinky namočíme přes noc do rumu, potom necháme okapat. Jablka rozkrojíme, vyřízneme jádřinec a nahrubo nastrouháme, přičemž nám slupka zůstane v ruce. Z mouky, másla a bílého jogurtu zpracujeme těsto, vyválíme plát, posypeme trochou piškotů, rozložíme jablka, osladíme, ochutíme skořicí a rozinkami. Zabalíme jako závin, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme.