Mandlové tolary

Suroviny – 90 g bílků (asi 3 kusy), 200 g krupicového cukru, 300 g mandlové mouky

Postup – všechny suroviny dáme najednou do mísy a šleháme nebo třeme. Z řádně promíchaného těsta děláme rukou kuličky, které posléze zploštíme. Pokládáme je plech vyložený pečícím papírem a asi při 170 stupních upečeme. 

Košíčky s perníkovou náplní

Košíčky jsem upekla podle receptu na ořechové bábovičky. Kdo neví postup, lehce ho najde ve vyhledávači.

Těsto na košíčky –  300 g hladké mouky, 200 g másla, 80 g cukru krupice, 2 žloutky

Náplň – utřeme asi 80 g změklého másla s 2 lžícemi agávového sirupu. Přimícháme 80 g jemně nastrouhaných perníčků, dochutíme rumem. Nastříkáme do košíčků, ozdobíme mandlí nebo oříškem.

Prošívaná deka

Suroviny na těsto – 2 hrnky polohrubé mouky, necelý hrnek moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 hrnek mléka, 2 vejce, 70 g rozehřátého másla

Suroviny na náplň – 500 g tučného tvarohu v kelímku, 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku, semínka z půlky vanilkového lusku, asi 3 lžíce moučkového cukru (podle chuti)

Postup – nejprve připravíme náplň smícháním všech surovin. Na těsto také smícháme a promícháme všechny ingredience, upravíme hustotu, nemělo by být hodně řídké, aby tvaroh držel na povrchu. Těsto nalijeme na velký plech. Tvarohovou náplň přendáme do sáčku se širší špičkou a na těsto nastříkáme mřížku. Vložíme do trouby a upečeme.

Metrový dort dle Jiřinky

Jiřinčin recept pro ty, kterým stačí pouze jeden upečený chlebíček, nepotřebují dva korpusy, světlý a tmavý. Můžete ale z těsta upéct postupně nebo najednou, máte – dvě stejné formy, dva chlebíčky a pak spojovat krémem. Jiřinčin piškot je moc dobrý… Jiřinka polévala dort čokoládou, já jsem tentokrát zvolila potěr krémem, aby oba moje moučníky nebyly polity čokoládou. Ale chtěla jsem Jiřinčin dortík konečně vyzkoušet, nějak se k němu nemůžu dostat…

Suroviny – 4 vejce, 180 g cukru, vanilkový cukr, 1 lžička citronové šťávy, 200 g polohrubé mouky, půl lžičky pečivového kypřícího prášku, lžíce kakaa, asi 2 lžíce smetany, špetka soli

Suroviny na krém – 600 ml mléka, 3 lžíce cukru, 2 pudinkové vanilkové prášky, 100 g moučkové cukru, 300  g másla

Postup – žloutky ušleháme s cukrem a vanilkou. Zvlášť vyšleháme bílky se solí a pak spolu s moukou přidáváme do žloutkové pěny. Nakonec si necháme trochu sněhu a tím těsto vylehčíme. Polovinu těsta odlijeme a do jedné části vmícháme kakaový prášek s troškou smetany nebo mléka, aby těsto nebylo příliš hutné. Světlé těsto nalijeme  do chlebíčkové formy, na něj rozložíme kakaové a vidličkou trochu promícháme a upečeme.

Z mléka, cukru a pudinkových prášků uvaříme hustý pudink, občas míchneme a počkáme až vychladne. Máslo utřeme s cukrem a po lžicích přidáváme ne příliš studený pudink. Do poloviny krému zatřeme kakaový prášek.

Upečený chlebíček rozkrájíme na plátky, slepujeme střídavě vanilkovým a kakaovým krémem a rovnáme za sebou. Stlačíme k sobě, potřeme po povrchu a dozdobíme. 

 

Řezy s ořechovou náplní

Suroviny na těsto – 4 vejce, 160 g cukru, 160 g polohrubé mouky

Suroviny na náplň – 250 g másla, 200 g vlašských ořechů, 300 g jemně mletých piškotů, půl hrnku silné černé kávy, rum

Na dokončení – čokoládová poleva

Postup – na plát ušleháme bílky se špetkou soli, zašleháme cukr, potom žloutky a nakonec lehce vmícháme mouku. Vlijeme na připravený velký plech a upečeme.

Uvaříme hrnek silné kávy a necháme vychladnout. Jemně umeleme ořechy a piškoty, máslo povolíme.Ušleháme máslo, přidáme ořechy a piškoty a podle potřeby po lžících kávu a rum dle chuti. Hmota má být jemná, rukou kousky jemně roztlačíme na placičku a jednotlivé kousky klademe na upečený piškot. Zarovnáme a celý moučník polijeme polevou. 

Slané pečivo s goudou

Suroviny – 125 g másla, 125 g jemně nastrouhané goudy, asi 200 g hladké mouky, 1 vejce, půl lžičky pečivového kypřícího prášku, půl lžičky soli

Postup – po zpracování těsta ho necháme chvíli odležet v chladu. Pak můžeme uválet váleček, stočit jednotlivé kousky do rohlíčků či jiných tvarů. Také můžeme vykrájet různé tvary a po upečení slepovat pomazánkou. Já smíchala žervé, smetanu,  česnek a špetku soli.

Medové řezy přes noc kynuté

Suroviny – 4 vejce, 100 g krupicového cukru, 250 g medu, asi 450 g hladké mouky, 2 lžičky jedlé sody

Na dokončení – nasekané ořechy, smíchala jsem pekanové a lískové

Postup – večer ušleháme vejce s cukrem, potom přidáme tekutý med a nakonec vmícháme prosátou mouku se sodou. Těsto nalijeme na vymazaný velký plech, posypeme ořechy, přikryjeme utěrkou nebo papírem a necháme kynout. Ráno vložíme plech do trouby a upečeme. 

Paštičky z listového těsta s tuňákem

Suroviny – listové těsto, vajíčko

Na náplň – žervé, smetana, jemně nastrouhaný křen, sůl – na obložení kousky tuňáka, plátky šalotky, limetky, rajčete

Postup – těsto rozválíme a vykrajujeme kolečka. Potřebujeme plná kolečka s průměrem asi 8 cm a dvojnásobné množství koleček s průměrem asi 5 cm. U těch vykrájíme středy a použijeme okraje. Z koleček /středů/ pak upečeme slané pečivo.

Na plech položíme plné kolečko a okraj potřeme rozkvedlaným vejcem. Střed necháme nepotřený. Vykrojený ráfek položíme na potřený okraj, opět pomašlujeme vejcem a položíme ještě jeden ráfek. Opět potřeme vejcem. Takto složené paštičky vložíme do předehřáté trouby a upečeme.

Na náplň smícháme všechny suroviny a krém nastříkáme do otvorů v paštičce.  Doplníme tuňákem a dalšími potravinami dle naší chuti. 

Havířský řízek

Je to Jiřinky recept na bramborové placky, které mají rádi v její rodině. Vyzkoušeli jsme, jsou jemnější než klasické bramboráky a jejich příprava je rychlejší, byly hnedle hotovy.

Suroviny – brambory, smetana na šlehání, hladká mouka, směs koření na bramborák od firmy Avokádo, mletý pepř, sůl, sádlo,

Postup – brambory jsem po oloupání jemně nastrouhala, trošku odlila škrob, bylo ho hodně. Povrch jsem pokapala smetanou, přidala koření a zahustila moukou. Opekla jsem na sádle vzoreček, bylo třeba trochu přisolit. A pak jsem už  opékala placičky…