Příprava kváskového chleba trvá poměrně dlouho. Já si večer před pečením připravím kvásek a nechám ho přes noc narůst. Druhý den potom zpracuji těsto a chléb upeču.
Suroviny na kvásek – 2 lžičky kvásku z minulého pečení, 150g žitné celozrnné mouky, asi 200ml vlažné vody
Suroviny na těsto – 50g žitné celozrnné mouky, 300g pšeničné chlebové mouky, 150g pšeničné celozrnné hladké mouky, 10g soli, asi 200ml vody, připravený kvásek
Postup – nejprve připravíme kvásek. V míse smícháme všechny suroviny, přikryjeme utěrkou a necháme kynout, nejlépe přes noc, jinak alespoň 12 hodin. Potom si odebereme 2 lžičky kvásku, dáme do uzavíratelné misky a uložíme do lednice. Budeme ho mít připravený na příští pečení.
Všechny suroviny na těsto dáme do mísy, zpracujeme a necháme 3 hodiny kynout v míse. Potom vyklopíme na pomoučněný vál a znovu propracujeme. Těsto vložíme do ošatky a ještě dáme kynout asi na 1,5 hodiny. Připravíme si nádobu s víkem, ve které budeme péct. Dáme ji i s víkem nahřát do trouby, měla by mít asi 200 stupňů. Po nahřátí opatrně do nádoby vyklopíme těsto, přikryjeme víkem a asi 35 minut pečeme přikryté, potom odkryjeme a pečeme ještě asi 15 minut.