Suroviny – 150 g pšeničné hladké chlebové mouky, 150 g žitné mouky, 150 g pšeničné celozrnné mouky, 1 sáček sušeného droždí, 2 lžičky soli, asi 400 ml vody nebo piva
Postup – do mouky nasypeme droždí, sůl. promícháme a přilijeme tolik vody, abychom vytvořili hladké, tužší těsto a necháme ho v míse vykynout. Pak vytvoříme bochánek, dáme ho do ošatky nebo na utěrky do mísy a necháme ještě asi 20 minut kynout. Rozehřejeme troubu na 250 stupňů, dáme dva plechy, jeden do středu a druhý na dno trouby a nahřejeme je. Nebo si dáme nahřát skleněnou mísu i s víkem. Vykynuté těsto pomalu vyklopíme na plech nebo do mísy, přikryjeme víkem, když pečeme v míse. Když máme těsto na plechu, na spodní plech nalijeme horkou vodu. Pečeme v míse 30 minut přikryté na 220 stupňů, odkryté na 200 dozlatova. Na plechu 10 minut na 250 stupňů, otevřeme troubu, vyvětráme páru a vyndáme spodní plech. Dopékáme při 200 stupních.