Tilápie nilská je sladkovodní ryba, její maso je trochu nasládlé, ale při úpravě s výraznějším kořením je velice chutné.
Suroviny – filety tilápie, mletý pepř, sůl, česnek, olivový olej, větší množství bylinek – dávala jsem nať cibule, pažitku, tymián, rozmarýn a listy petržele
Na přílohu – vařené těstoviny, máslo, žampiony, smetana 12%, sůl, mletý kmín
Postup – filety omyjeme, opepříme a potřeme rozetřeným česnekem. Bylinky omyjeme a nasekáme. Do mísy nalijeme trochu oleje, přidáme bylinky a filety, promícháme, přikryjeme a necháme v chladu asi dvě hodiny marinovat.
Uvaříme libovolné těstoviny. Žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky. Máslo rozehřejeme a plátky hub opatrně opečeme, trošku osolíme a poprášíme mletým kmínem. Když se rozvoní, přilijeme trochu smetany a chvilku redukujeme. Poté vmícháme do okapaných těstovin a dosolíme.
Mezitím si rozehřejeme trochu oleje a plátky ryby i s bylinkami rychle opečeme z obou stran. Nesolila jsem, kdo více solí, teď je vhodný čas. Během pěti minut je ryba hotová, přidáme k ní ochucené těstoviny a můžeme podávat, nejlépe s listovým či jiným salátem.