Suroviny – 140 g slaniny nebo uzeného vařeného masa, 6 včerejších rohlíků, asi 120 g polohrubé mouky, 2 vejce, sůl, mletý pepř, špetka muškátového oříšku, hrst petrželky, mléko, sádlo, větší množství cibule
Postup – slaninu pokrájíme na kostičky, na rozpuštěném sádle je opečeme a necháme vychladnout. Rohlíkům odkrojíme tvrdší konce a zbytek pokrájíme na kostičky. Ty vhodíme do pánve k vychladlé slanině, promícháváme a opékáme, asi 3 minuty. Necháme opět vychladnout a vše dáme do větší mísy. Potom přidáme rozšlehaná vejce, sůl, pepř, mouku, nastrouhaný muškátový oříšek, nasekanou petrželku a mléka tolik, abychom ze všech surovin zpracovali těsto, z kterého bychom mohli utvořit kulaté knedlíky. Podle potřeby můžeme přidat mouku. Po zpracování těsta necháme hmotu deset minut odpočinout. Pak rozdělíme těsto na osm dílů, z každého ukoulíme kuličku, ty vkládáme do vařící osolené vody a asi jedenáct minut vaříme. Po vyndání knedlíky rozkrojíme na půlky, aby unikla pára.
Cibule oloupeme a nakrájíme na kostičky. Ty opečeme dozlatova na sádle a knedlíky s ní podáváme. Kdo rád, přidá dušené sladkokyselé zelí nebo salát z kysaného zelí.