Hrachová kaše

Luštěninové jídlo, které je při použití papinova hrnce i rychle uvařeno. Výborný zdroj rostlinných bílkovin.

Suroviny – asi 250g žlutého loupaného hrachu, bobkový list, pár kuliček nového koření, sůl, 2 cibule, asi 2 lžíce hladké mouky, sádlo, majoránka, na přílohu uzeninu nebo různě upravená vajíčka

Postup – hrách si přebereme a den dopředu namočíme do studené vody. Druhý den ho přendáme i s vodou, ve které se namáčel do hrnce, přidáme bobkový list, nové koření a vaříme doměkka. V klasickém hrnci asi 2,5 hodiny, v papinovém hrnci stačí půl hodiny. Mezitím si na sádle osmažíme kostičky cibule do zlatova, část si přendáme na posypání, do části na pánvi vsypeme mouku a usmažíme jíšku. Uvařený hrám scedíme, vývar si ponecháme. Propasírujeme nebo rozmixujeme, rozředíme  trochou vývaru. Hrachovou hmotu vlijeme do kastrolu, přidáme jíšku, osolíme, rozmícháme a společně povaříme. Hustotu kaše upravíme vývarem. Dobře provaříme, osolíme podle chuti, přidáme v ruce promnutou majoránku. Podáváme s opečenou uzeninou, vajíčkem nebo jen se zelenými bylinkami.Hrachová kaše

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *