Tento pokrm někdy,když pospíchám, nezapékám, jen promíchám uvařené těstoviny s masem a po opečení na pánvi do něj zamíchám vajíčka a nechám je srazit. Zapečené jsou ale ještě o něco lepší.
Suroviny – těstoviny, nejlépe flíčky, uzené maso, větší cibuli, sádlo, sůl, pepř, vejce, smetanu na vaření nebo mléko, vejce
Postup – těstoviny uvaříme v osolené vodě a scedíme. Uzené maso povaříme, je-li potřeba, trochu vychladlé nakrájíme na kostičky. Cibuli pokrájíme na kostky a opečeme na sádle do růžova, přidáme kostičky masa a opečeme. Větší pekáč vymažeme sádlem, vložíme do něj těstoviny, cibuli s masem, zalijeme vejci rozšlehanými ve smetaně, osolíme, opepříme a ve vyhřáté troubě pečeme asi tak 30 minut, pak necháme pekáč v troubě ještě pár minut dojít. Při promíchávání je lepší, když jsou všechny suroviny teplé nebo vlažné, bude pokrm chuťově lepší.
Zdravím Vás, Alenko, tak přesně takový oběd jsem dnes připravila – použila jsem ten první způsob úpravy a místo uzeného jsem použila šunku. I s těmi rajčátky to bylo.
Ale ty zapékané těstoviny občas také dělávám. Mám vůbec těstoviny i jako samostatnou přílohu moc ráda.
U nás jsou taky oblíbeny, tyto pekl minulý týden manžel v sobotu, kdy většinou vaří, protože já jsem v práci. Moc se mu povedly, já jsem k nim ještě udělala ráno než jsem odešla dva saláty, oba postupně zařadím, zatím je tam jen ten z kysaného zelí. Asi zítra, dnes už mě bolí oči…