Špenát používám pouze čestvý, je chuťově lepší než mražený. Je ho třeba větší množství, protože teplem se hodně smrskne. Dávám asi tak velkou mísu špenátových listů na menší pekáček těstovin.
Suroviny – těstoviny, olivový olej, listový špenát, smetanu, 2 vejce, sůl, pepř, trochu muškátového květu, česnek, asi 100g goudy, 150g uzeného masa, 50g parmazánu
Postup – uvaříme si v osolené vodě těstoviny, nepřevaříme je, necháme je spíše nedovařené. Špenátové listy omyjeme, řapíky odřízneme a listy natrháme na větší kousky. Uzené maso si nakrájíme na kostičky, goudu a parmazám nastrouháme. Na oleji si opečeme dozlatova cibulku, přidáme špenátové listy, počkáme až se teplem zmenší a pak vše zalijeme trochou smetany. Prohřejeme, vmícháme vejce a necháme přejít varem. Ochutíme solí, pepřem, prolisovaným česnekem a květem. Přidáme nastrouhanou goudu a všechno promícháme.
Pekáček si vymastíme máslem, vsypeme polovinu těstovin, nalijeme náplň, posypeme ji kostičkami uzeného a přikryjeme druhou polovinou těstovin. Když děláme větší množství, můžeme vytvořit i více vrstev. Na povrch nasypeme nastrouhaný parmazán a zapečeme v troubě.