Než péci celou kachnu, je lepší koupit stehna, jsou dost velká, je na nich hodně masa a při větším množství strávníků jsou velice vhodná. Nemíváme kachní maso často, u nás je to slavnostní pokrm, který si manžel přál a také si ho uvařil, protože byla sobota a to je den, kdy vaří. A musím podotknout, že velice dobře a rád…
Uvařil k němu červené zelí a houskové knedlíky, které jsem před odchodem do práce zadělala. Recepty na zelí i knedlíky, tak jak je vaříme my, najdete u jiných jídel v sekci hotových pokrmů.
Suroviny – kachní stehna, sůl, celý kmín
Postup – kachní stehna se prodávají u nás pouze mražená. Vyndáme je z mrazáku dva dny před pečením. Necháme je pomalu rozmrazit v ledničce a večer před konzumací je omyjeme, vykrájíme přebytečný tuk, je-li na stehnech. Nasolíme, pokmínujeme a necháme přes noc přikryté folií v ledničce. Druhý den je pečeme přikryté pokličkou nebo druhým pekáčem při 150 stupních asi 2 hodiny. Jsou-li už měkčí, sundáme přikrytí a dále pečeme asi při 200 stupních asi 50-60 minut. Výpek u nás nezahušťujeme, necháváme ho tak, jak se upekl.